Avem cel mai lung traseu cu drona pentru probe medicale, din Europa (Foto&Video)

Avem cel mai lung traseu cu drona pentru probe medicale, din Europa (Foto&Video)

În România va exista cel mai lung traseu cu drona pentru probe medicale din toată Europa.

Este opera MedLife, care a anunţat că transportă probe biologice de laborator prin intermediul dronelor, iar transporturile au loc între Oradea şi Arad, pe o distanţă de 120 de kilometri.

“Odată cu acest demers, realizat în parteneriat cu compania australiană Skyy Network, MedLife devine primul operator medical privat din România şi Europa Centrală şi de Est care utilizează dronele pentru transportul probelor de laborator şi unul dintre puţinii operatori medicali din Europa care transportă în mod curent probe biologice pe distanţe medii şi mari”, se arată în comunicat.

ADVERTISING

Pentru început, transporturile au loc pe raza a patru localităţi din judeţul Bihor (Aleşd, Beiuş, Marghita, Salonta) către Oradea şi Arad, urmând ca în viitorul apropiat proiectul să fie extins la nivelul întregii reţele medicale din ţară.

Oradea - Nagyvarad medieval fortress, Bihor, Roman
Foto: Medlife

Cu o lungime de 120 km, ruta dintre Oradea şi Arad este în prezent cel mai lung traseu de zbor cu drona pentru probe medicale, din Europa, traseul fiind realizat în mai puţin de o oră. 

Partenerul logistic alături de care MedLife implementează acest proiect, Skyy Network, este o companie australiană cu expertiză vastă în aviaţia cu şi fără pilot, care asigură servicii şi soluţii de integrare a dronelor în procesele de business ale companiilor.

ADVERTISING

Proiectul MedLife beneficiază de avizul Autorităţii Aeronautice Civile Române, precum şi de acordul Direcţiilor de Sănătate Publică din judeţele Bihor şi Arad şi al Ministerului Apărării Naţionale.

După aproape trei luni de teste şi pregătiri, primele zboruri cu probe reale ale pacienţilor au fost deja efectuate. 

MedLife a precizat că durata medie de transport de la primele puncte de recoltare până la Oradea este în jur de 19 – 28 de minute pe sens, respectiv mai puţin de o oră între Oradea şi Arad, drona zburând cu o viteză de aproximativ 122 km/h.

ADVERTISING

Acest lucru înseamnă o economie de timp mai mare de 50% în comparaţie cu transportul la sol, adăugând în acelaşi timp şi opţiunile suplimentare de ridicare şi livrare prin autonomia oferită de sistem. 

În faza următoare, compania anunţă că va iniţia noi demersuri pentru extinderea numărului de locaţii, prin includerea pe trasee a punctelor de recoltare din judeţele Arad, Hunedoara, Mehedinţi, Gorj, Timiş şi Caraş-Severin. Dronele vor acoperi transportul de la punctele de recoltare situate în afara oraşului în proporţie de aproape 100%, înlocuind astfel transportul cu autovehicule, utilizat în mod obişnuit.

MedLife, primul operator medical privat din CEE care transportă probe biologice cu drone

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇