Orientul Mijlociu: Atacurile continuă în Liban și Gaza. Declarații nuanțate din Iran și Israel

Orientul Mijlociu: Atacurile continuă în Liban și Gaza. Declarații nuanțate din Iran și Israel

Mai multe evoluții au avut loc în Orientul Mijlociu, duminică. Situația rămâne tensionată, însă au existat anumite nuanțe în declarațiile liderilor din Iran și Israel. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a avut prima reacție publică după atacurile israeliene de sâmbătă. Iranul a declarat că are „datoria” de a răspunde, dar armata sa a spus că acordă prioritate încetării focului în Gaza și Liban. de cealaltă parte, premierul Benjamin Netanyahu a părut, de asemenea, să indice că Israelul a terminat de lovit Iranul, afirmând că atacul de sâmbătă a fost „precis și puternic, atingându-și toate obiectivele”. Duminică, în schimb, Israelul a atacat atât Fâșia Gaza, cât și Libanul, atacurile soldându-se cu victime și distrugeri materiale.

ADVERTISING

Liderul suprem al Iranului, prima reacție publică

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a făcut duminică primele sale comentarii publice de la atacurile aeriene israeliene asupra țării sale, relatează The Guardian, citat de Mediafax.

„Răul comis de regimul sionist (Israel) acum două nopți nu ar trebui nici minimizat, nici exagerat”, a declarat Khamenei, citat de IRNA. El a descris atacurile aeriene israeliene drept „maligne”.

„Eroarea de calcul a regimului sionist trebuie să fie întreruptă. Ei nu cunosc Iranul, tineretul său, națiunea sa. Ei nu au fost încă capabili să înțeleagă pe deplin puterea, capacitățile, inițiativa și voința națiunii iraniene, trebuie să îi facem să înțeleagă acest lucru”, a adăugat liderul suprem iranian.

ADVERTISING

„Ar fi greșit din partea noastră să spunem că nu a fost nimic și că nu a contat”, a mai spus Khamenei, adăugând că Israelul a încercat să exagereze impactul loviturilor aeriene.

El nu a vorbit însă despre represalii, iar din declarațiile armatei reiese că Iranul are „datoria” de a răspunde, dar armata va acorda prioritate încetării focului în Gaza și Liban.

Netanyahu: Atacul și-a atins toate obiectivele

De cealaltă parte, premierul israelian Benjamin Netanyahu a comentat loviturile aeriene de sâmbătă ale Israelului spunând că „atacul în Iran a fost precis și puternic și și-a atins toate obiectivele”, relatează The Guardian, citat de Mediafax.

ADVERTISING

„Forțele aeriene au atacat întregul Iran. Am lovit puternic capacitățile de apărare ale Iranului și capacitatea sa de a produce rachete care sunt îndreptate către noi. Atacul în Iran a fost precis și puternic și și-a atins toate obiectivele”, a declarat Netanyahu într-un discurs.

Atacurile aeriene ale Israelului au fost o ripostă la atacul de pe 1 octombrie al Iranului, care a lansat aproximativ 200 de rachete asupra Israelului, deși majoritatea au fost interceptate de apărarea aeriană a țării.„Iranul a atacat Israelul cu sute de rachete balistice și acest atac a eșuat”, a adăugat Netanyahu.

Noi lovituri în Fâșia Gaza și Liban

Duminică, Israelul a continuat bombardamentele, atacând ținte ale Hezbollah și Hamas în Liban și Gaza, la o zi după ce loviturile sale asupra Iranului au stârnit temeri legate de începutul unui război mai amplu, relatează AFP, citată de Mediafax.

Potrivit armatei israeliene, au fost lovite 120 de ținte în sudul Libanului, în special fabrici de arme și depozite, iar 70 de luptători Hezbollah au fost uciși.

Ministrul libanez al Sănătății a comunicat, în schimb, că cel puțin opt persoane au fost ucise și 25 au fost rănite într-un atac israelian în apropiere de Saida, principalul oraș din sudul Libanului, relativ ferit de violențe până în prezent, relatează AFP.

Potrivit unui corespondent AFP la faţa locului, a fost lovită o clădire cu trei etaje, ultimul fiind complet distrus. Clădirile învecinate şi zeci de magazine din apropiere au fost avariate.

De asemenea, Hezbollah a anunţat duminică că a bombardat mai multe ţinte în nordul Israelului, potrivit AFP. Mai exact, Hezbollah a annțat că a lansat „o salvă de rachete" împotriva bazei militare Zvulun, la nord de Haifa, şi a bombardat oraşul Nahariya (nord).

Hezbollah a mai susţinut că a „lansat o escadrilă de drone de atac împotriva zonei industriale Bar-Lev", în apropierea oraşului Acra (la nord) şi că a vizat un grup de soldaţi israelieni, în apropiere de Carmiel, în Galileea de Vest.

În Gaza, Israelul susține că a eliminat „40 de teroriști în cursul ultimei zile”. Corespondenții AFP și martorii din Gaza au confirmat că nordul teritoriului palestinian a fost lovit.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇