Azi e Ziua Armatei României şi au loc mai multe ceremonii militare în ţară şi în străinătate.
La una dintre ele, au participat cot la cot de dimineaţă președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului Nicolae Ciucă, ultimii doi fiind contracandidaţi la prezidenţiale şi în relaţii oficiale deloc cordiale.
Toţi trei au mers la ceremonia de la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I din Bucureşti.
Aici puteţi urmări ceremonia militară:
Cu această ocazie, Klaus Iohannis a cerut optimizarea cadrului legislativ astfel încât țara noastră să prevină și să combată riscul ca drone eșuate, utilizate de forțele ruse împotriva obiectivelor ucrainene, sau fragmente ale acestora să cadă pe teritoriul național.
"Forțele ruse continuă acțiunile de agresiune, făcând victime civile și producând pagube însemnate la nivelul infrastructurii portuare ucrainene, inclusiv în proximitatea frontierei fluviale cu România.
În fața acestor provocări, rămânem vigilenți și continuăm eforturile naționale conjugate și cooperarea strânsă cu aliații pentru a consolida pe mai departe postura de descurajare și apărare a NATO în regiunea Mării Negre, care reprezintă o zonă de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică.
Totodată, suntem în proces de optimizare a cadrului legislativ național pentru a fi în măsură să prevenim și să combatem riscul ca drone eșuate, utilizate de forțele ruse împotriva obiectivelor ucrainene, sau fragmente ale acestora să cadă pe teritoriul național”, a transmis Iohannis, citat de Mediafax.
Iată şi ce a spus Marcel Ciolacu:
Şi discursul lui Nicolae Ciucă:
Cineva se joacă cu nervii noştri?
Am avut miercuri seară a treia alertă aeriană în mai puţin de o săptămână. Iar scenariul pare copiat la indigo.
Locuitorii din zona de nord-est a judeţului Tulcea au fost avertizaţi prin Ro-Alert că există posibilitatea căderii unor obiecte. Radarele Ministerului Apărării au detectat două "ţinte aeriene", au ridicat de la sol două avioane F-16, dar ţintele au dispărut de pe radar fără ca piloţii să le vadă.
Sâmbătă la primele ore Armata a fost nevoită să ridice 4 avioane de luptă pentru că o „țintă aeriană de mici dimensiuni” a pătruns în spațiul aerian al României. Obiectul a fost detectat inițial deasupra Mării Negre și a zburat aproximativ 19 km deasupra României. Ţinta aeriană a intrat pe teritoriul României în zona Gura Portiței până spre localitatea Cogeleac, dar a dispărut de pe radar înainte să poată fi identificată de avioanele de luptă.
La fel şi joia trecută. Seara, am avut altă alertă de securitate în România, pericolul venind tot dinspre Marea Neagră. Locuitorii din Constanța au primit mesaj Ro Alert, care avertiza că există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Potrivit Ministerului Apărării, a fost vorba despre un obiect care a pătruns pe teritoriul naţional pe o distanţă maximă de 14 km, pe la Eforie Nord.
Şi atunci ţinta a fost în permanenţă monitorizată, fiind ridicate de la sol tot patru aeronave militare, dar a dispărut de pe radare fără să fie văzută de piloţi.
Marcel Ciolacu a fost întrebat ulterior ce măsuri se pot lua în cazul dronelor care survolează spaţiul aerian al României, nefiind prima oară când se întâmplă acest lucru.
Premierul a lăsat să se înțeleagă că „ținta de mici dimensiuni” de joi e posibil să nici nu fi existat. Mai exact, e posibil să nu fi fost o dronă, ci o provocare cibernetică, deoarece „contactul vizual al piloţilor nu a existat”. Adică n-au văzut-o, chiar dacă MApN susținea cu o zi înainte că „ținta a fost în permanenţă monitorizată”.
Luna trecută, în contextul dronelor Rusiei care intră nestingherite în România, preşedintele Klaus Iohannis a ţinut o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. La finalul şedinţei, Administraţia Prezidenţială a dat un comunicat lemnos, din care aflăm vag ce s-a discutat, însă fără să fie prezentată vreo măsură concretă referitoare la securitatea României sau răspunsul la posibile noi incursiuni ale Rusiei în ţara noastră.