Am avut miercuri seară a treia alertă aeriană în mai puţin de o săptămână. Iar scenariul pare copiat la indigo.
Locuitorii din zona de nord-est a judeţului Tulcea au fost avertizaţi prin Ro-Alert că există posibilitatea căderii unor obiecte.
Radarele Ministerului Apărării au detectat două "ţinte aeriene", au ridicat de la sol două avioane F-16, dar ţintele au dispărut de pe radar fără ca piloţii să le vadă.
Mesaj Ro-Alert
”Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în casă departe de geamuri şi pereţi exteriori. Durata estimată: 90 de minute”, se arată în mesajul RO-Alert, transmis în jurul orei 21:00.
”Menţionăm că aceste mesaje au rolul de informare a populaţiei despre faptul că sunt posibile atacuri ale Federaţiei Ruse asupra teritoriului ucrainean şi că există posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriului naţional, în zona de graniţă a României cu Ucraina.
Până în acest moment nu au fost înregistrate apeluri la numărul unic de urgenţă 112. Menţionăm că orice cetăţean care se simte în pericol ori observă ceva neobişnuit, poate apela numărul unic de urgenţă 112 pentru a cere sprijin ori ajutor”, au transmis reprezentanţii ISU Tulcea.
Avioane ridicate, piloţii nu văd nimic
MApN transmite că, în jurul orei 20.45, sistemul de supraveghere radar al Armatei a indicat o ţintă aeriană în zona Braţului Chilia, în apropierea localităţii Chilia Veche.
Pentru monitorizarea situaţiei au decolat două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.
”Radarele au urmărit în permanenţă traseul ţintei, care a evoluat către municipiul Tulcea, semnalul radar cu această ţintă fiind pierdut în jurul orei 21.00, la 12 km NE de localitatea menţionată.
În jurul orei 21.20, sistemele de supraveghere radar au indicat din nou un semnal de ţintă aeriană într-o zonă aflată la 2 km NV de Lacul Razim.
Ţinta, cel mai probabil diferită de prima, a evoluat pe un traseu către localitatea Mihai Viteazu, judeţul Constanţa şi, ulterior, către localitatea Jurilovca, judeţul Tulcea, unde a dispărut de pe indicarea radar, la 9 km NV de această localitate, în jurul orei 21.40”, este relatarea MApN.
Piloţii aeronavelor de luptă nu au văzut ţintele aeriene, în niciun punct de pe traseele de evoluţie indicate de sistemul de supraveghere radar.
Încetarea alertei aeriene a fost transmisă începând cu ora 22.16, iar avioanele F-16 au revenit pe baza de dislocare.
Ministerul mai precizează că "ţintele aeriene" nu pare să fi căzut pe teritoriul naţional. Totuşi, de dimineaţă, vor fi trimişi militari să caute "în cele două zone în care au fost pierdute semnalele radar".
MApN va analiza datele şi informaţiile disponibile pentru stabilirea circumstanţelor producerii acestui eveniment şi ca întotdeauna spune că a informat în timp real NATO.
A treia alertă într-o săptămână
Este a treia oară într-o săptămână când avem incidente de acest gen.
Sâmbătă la primele ore Armata a fost nevoită să ridice 4 avioane de luptă pentru că o „țintă aeriană de mici dimensiuni” a pătruns în spațiul aerian al României. Obiectul a fost detectat inițial deasupra Mării Negre și a zburat aproximativ 19 kilometri deasupra României. Ţinta aeriană a intrat pe teritoriul României în zona Gura Portiței până spre localitatea Cogeleac, dar a dispărut de pe radar înainte să poată fi identificată de avioanele de luptă.
La fel şi joia trecută. Seara, am avut altă alertă de securitate în România, pericolul venind tot dinspre Marea Neagră. Locuitorii din Constanța au primit mesaj Ro Alert, care avertiza că există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Potrivit Ministerului Apărării, a fost vorba despre un obiect care a pătruns pe teritoriul naţional pe o distanţă maximă de 14 km, pe la Eforie Nord.
Şi atunci ţinta a fost în permanenţă monitorizată, fiind ridicate de la sol tot patru aeronave militare, dar a dispărut de pe radare fără să fie văzută de piloţi.
Cineva se joacă cu nervii noştri?
Marcel Ciolacu a fost întrebat ulterior ce măsuri se pot lua în cazul dronelor care survolează spaţiul aerian al României, nefiind prima oară când se întâmplă acest lucru.
Premierul a lăsat să se înțeleagă că „ținta de mici dimensiuni” de joi e posibil să nici nu fi existat. Mai exact, e posibil să nu fi fost o dronă, ci o provocare cibernetică, deoarece „contactul vizual al piloţilor nu a existat”. Adică n-au văzut-o, chiar dacă MApN susținea cu o zi înainte că „ținta a fost în permanenţă monitorizată”.
Luna trecută, în contextul dronelor Rusiei care intră nestingherite în România, preşedintele Klaus Iohannis a ţinut o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. La finalul şedinţei, Administraţia Prezidenţială a dat un comunicat lemnos, din care aflăm vag ce s-a discutat, însă fără să fie prezentată vreo măsură concretă referitoare la securitatea României sau răspunsul la posibile noi incursiuni ale Rusiei în ţara noastră.