Cel puțin 7 țări membre sunt reticente şi nu vor să acorde Ucrainei invitaţia de aderare la NATO.
Acestea sunt SUA, Germania, Ungaria, Slovacia, Belgia, Slovenia și Spania, scrie Politico, citând oficiali și diplomați din SUA și NATO.
Se ştia deja că Germania și SUA au rezerve cu privire la această mișcare. Membrii cheie ai NATO sunt îngrijorați că ar putea fi atrași într-un război cu Rusia.
Dar Politico scrie că şi Belgia, Slovenia și Spania se „ascund în spatele” acestor două țări mari.
Un oficial a remarcat că Belgia, Slovenia și Spania "susțin în teorie" aderarea Ucrainei, dar "odată ce aceasta se va apropia de materializare, vor începe să se opună mai deschis".
Alte două state — Ungaria și Slovacia — nu susțin aderarea Ucrainei la NATO din cauza înclinațiilor lor pro-Kremlin, adaugă Politico.
Biroul președintelui Ucrainei a negat informația publicată de Politico, relatează Ukrainska Pravda.
La mijlocul lunii octombrie, preşedintele Volodimir Zelenski și-a dezvăluit planul de victorie în cinci puncte, care include invitația Kievului de a adera la NATO, plasată chiar în fruntea listei.
Ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat pe 17 octombrie că alianța nu are în prezent astfel de planuri.
Mai târziu, pe 24 octombrie, într-un comentariu pentru Babel, secretarul de presă prezidențial Serhii Nikiforov a declarat că invitația Ucrainei la NATO este susținută de majoritatea absolută a țărilor membre.
Zelenski a declarat la începutul acestei săptămâni că Germania nu se mai opune total invitării Ucrainei în NATO, dar rămâne „sceptică”. Însă azi cancelarul Olaf Scholz a refuzat clar cererea lui Zelenski în acest sens.
"Este important să ne dăm seama că o ţară aflată în război nu poate absolut deloc să devină membră a NATO. Toată lumea ştie asta, nu există niciun dezacord pe acest subiect. Iar invitaţia este în mod normal legată destul de repede de aderarea la NATO", a spus cancelarul, într-un interviu acordat televiziunii publice ZDF.
Kievul și-a depus cererea de aderare în septembrie 2022, iar în iulie 2024, alianța a subliniat „calea ireversibilă a Ucrainei către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO”, deși ţara aflată în război nu a primit nicio veste definitivă despre viitoarea sa aderare.
Potrivit informațiilor obținute de Kyiv Independent, Kievul plănuieşte să solicite aderarea la NATO în decurs de câteva luni.