Viktor Orban spune că planul de victorie al lui Zelenski e înspăimântător

Viktor Orban spune că planul de victorie al lui Zelenski e înspăimântător

Premierul ungar Viktor Orban susţine că planul de victorie propus de președintele ucrainean Volodimir Zelenski este „mai mult decât înspăimântător”.

Zelenski a prezentat, joi, planul de victorie în cinci puncte Consiliului European de la Bruxelles, la o zi după ce a dezvăluit publicul planul în timpul unei sesiuni speciale a parlamentului ucrainean.

„Ceea ce (Zelenski) a subliniat ieri în parlamentul ucrainean este mai mult decât înspăimântător”, a scris Orban pe Facebook înainte de summit-ul UE, citat de Kiev Independent.

ADVERTISING

Orban a cerut UE să-și schimbe strategia cu privire la războiul din Ucraina și a reiterat apelurile pentru „încetarea focului și discuții de pace”.

Sub conducerea lui Orban, Ungaria a blocat în repetate rânduri ajutorul pentru Kiev şi a impulsionat negocierile cu Moscova.

De când a preluat președinția Comisiei Europene în iulie, Orban a făcut un lobby agresiv pentru a fi negociator între Ucraina și Rusia.

Acum, Orban a respins planul de victorie al lui Zelenski, care cere mai multe arme cu rază lungă de acțiune și permisiunea de a le folosi împotriva țintelor rusești, ca fiind „periculos”.

ADVERTISING

Propunerea este compusă din cinci puncte: o invitație de aderare la NATO, un aspect de apărare, descurajarea non-nucleară a agresiunii ruse, creșterea economică și cooperarea și arhitectura de securitate postbelică.

De asemenea, implică trei articole adiționale clasificate care au fost însă împărtăşite cu partenerii internaționali.

UE trebuie să „treacă la o strategie de pace în loc de o strategie de război”, a spus Orban în postarea sa, care a insistat, de asemenea, că Ucraina „pierde” războiul împotriva Rusiei. „Îi voi îndemna astăzi și pe cancelarul german și pe președintele francez să înceapă cât mai curând negocierile cu Rusia în numele întregii Uniunii Europene, astfel încât să putem găsi o cale de ieșire din această situație”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇