În ziua 974 de război persistă incertitudinea despre ofensiva rusă în regiunea Donețk. Moscova a anunțat că forțele sale au capturat două sate, în timp ce armata ucraineană nu recunoaște că vreo localitate ar fi căzut în mâinile rușilor, dar a admis că în unele sectoare ale frontului se dau lupte grele.
Cea mai tensionată situație este consemnată acum în orașul Selîdove, a cărui ocupare ar deschide Moscovei calea pentru un avans rusesc asupra Pokrovsk. Bloggerii din ambele tabere au raportat o ofensivă rusă intensă acolo, dar un reprezentant al armatei ucrainene a spus că forțele Kievului își păstrează pozițiile și resping inamicul.
Rusia a lansat în cursul nopții un nou atac cu drone și rachete asupra Ucrainei. Niciuna dintre acestea nu și-au atins țintele.
Dincolo de graniță, în orașul Perm, două femei au aruncat cocktailuri Molotov în sediul partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin, provocând un incendiu.
Duma de Stat a aprobat legea bugetului, în care cheltuieli combinate apărare-securitate vor reprezenta aproximativ 40%.
Iar un tribunal rus a dispus arestarea în lipsă a jurnalistului român Mircea Barbu, acuzat că a intrat împreună cu trupele ucrainene în provincia rusă Kursk.
Cel puțin șapte țări membre se opun acum intrării Ucrainei în NATO, au spus mai mulţi oficiali citați de Politico. Cancelaria prezidențială de la Kiev a reacționat, negând această informație.
Peste Ocean, republicanul Mike Turner, președintele Comitetului de Informații al Camerei Reprezentanților, consideră că Statele Unite ar trebui să ia în considerare "o acțiune militară directă" dacă trupele nord-coreene se alătură războiului din Ucraina. Potrivit Casei Albe, cel puțin 3.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși în Rusia.
Serviciul militar de informaţii al Ucrainei a anunţat că primele trupe din unităţi ale armatei nord-coreene sunt deja desfăşurate în provincia rusă Kursk.
Cele mai noi informaţii de pe front
- Rușii au ocupat două sate - Forţele ruse au capturat satele Serebrianka şi Mîkolaivka din estul regiunii ucrainene Doneţk, susţine Ministerul rus al Apărării. Armata ucraineană nu a recunoscut că vreunul dintre sate a căzut în mâinile ruşilor, dar a transmis că în ambele zone ale frontului se dau lupte intense. Statul Major ucrainean a transmis că forţele sale au respins toate cele 12 atacuri ruseşti întreprinse într-o zonă din jurul localității Serebrianka, în interiorul graniţei de nord a regiunii Doneţk. Acesta a precizat că lupte grele au avut loc în oraşele din apropierea Pokrovsk, următorul oraş logistic cheie în înaintarea constantă a armatei ruse spre vest, în regiunea Doneţk.
- Asalt la Selîdove - Bloggerii din ambele tabere au raportat o ofensivă rusă intensă asupra oraşului Selîdove, a cărui ocupare ar deschide Moscovei calea pentru un avans rusesc asupra Pokrovsk. Blogul militar ucrainean DeepState susţine că trupele ucrainene se confruntă cu greutăţi copleşitoare în apărarea oraşului. Forţele ruse, cu „avantajul resurselor nesfârşite de infanterie şi echipament”, pun presiune pe apărarea ucraineană şi avansează atât din nord, cât şi din sud. Iuri Podoliaka, un blogger militar pro-rus de origine ucraineană, susţine că forţele ruse au cucerit cartierele centrale, estice şi sudice din Selîdove, cândva un oraş cu 20.000 de locuitori. El a postat o înregistrare video care arată un steag rusesc pe vârful unei clădiri înalte. Ruslan Muzîciuk, reprezentant al Gărzii Naționale a Ucrainei, a spus însă pentru Ukrainska Pravda că forțele ucrainene își păstrează pozițiile și scot infanteria rusă din împrejurimile orașului.
- Drone distruse - Forțele ruse au lansat noaptea trecută 50 de drone asupra Ucrainei, 40 fiind doborâte de apărarea aeriană din 11 regiuni, au anunțat forțele aeriene ucrainene. Șapte ținte au dispărut de pe radare în urma bruiajului electronic, iar două s-au îndreptat către Rusia și Belarus. De asemenea, rușii au lansat două rachete de croazieră Kh-22 și două rachete Kh-59, însă Kievul a comunicat că acestea nu și-au atins țintele.
Ce se întâmplă în Rusia
- Jurnalist român, arestat în lipsă - Un tribunal rus a dispus arestarea în lipsă a jurnalistului român Mircea Barbu, acuzat că a intrat împreună cu trupele ucrainene în provincia rusă Kursk. "Cetăţeanul român Mircea Barbu, împreună cu persoane neidentificate venite de pe teritoriul Ucrainei, a intrat în Federaţia Rusă cu obiectivul de a realiza un reportaj despre invazia ucraineană din 6 august 2024 în districtul Sudja al regiunii Kursk", semnalează tribunalul Leninski din Kursk, într-un comunicat. Jurnalistul e acuzat de trecere ilegală a frontierei de stat ruse şi riscă până la cinci ani de închisoare. Mircea Barbu, care lucrează pentru HotNews.ro, este al 15-lea jurnalist pe numele căruia autorităţile ruse au emis un mandat de arestare după lansarea ofensivei ucrainene în Kursk.
- Foc la partidul lui Putin - Sediul partidului Rusia Unită, condus de Vladimir Putin, din orașul Perm, a fost incendiat noaptea trecută. Potrivit Nexta, două femei neidentificate au aruncat cocktailuri Molotov în clădire.
- Au ajuns nord-coreenii - Serviciul militar de informaţii al Ucrainei a anunţat, joi, că primele trupe din unităţi ale armatei nord-coreene trimise în Rusia sunt deja desfăşurate în provincia rusă Kursk. Vladimir Putin nu a negat prezenţa trupelor nord-coreene în Rusia. Răspunzând unei întrebări pe acest subiect, el a indicat spre ajutorul militar oferit Ucrainei de Occident şi a vorbit, de asemenea, despre mercenari străini care luptă alături de armata ucraineană. Detalii AICI
- Doar cash la BRICS - Organizatorii summit-ului BRICS i-au sfătuit pe oaspeții din străinătate să vină cu bani cash, în special dolari și euro, întrucât din cauza sancțiunilor occidentale nu este posibilă utilizarea în Rusia a cardurilor Mastercard sau Visa emise în afara țării. Detalii AICI.
- 40% pentru război - Bugetul pentru perioada 2025-2027 - pe care Duma de Stat l-a aprobat joi în primă lectură - alocă 30% doar pentru cheltuielile militare. Bugetul pentru securitate internă, care include poliţia şi serviciile speciale responsabile de reprimarea criticilor Kremlinului, va creşte şi el, reprezentând aproape 10% din cheltuielile anuale ale guvernului rus. Aceste cheltuieli combinate apărare-securitate vor reprezenta aproximativ 40% din buget, la care se adaugă o serie de investiţii clasificate. Legea bugetului este programată pentru votul în a doua lectură la 14 noiembrie, apoi trebuie aprobată de Consiliul Federaţiei (camera superioară) şi promulgată de Vladimir Putin.
- Duma a votat ratificarea tratatului cu Coreea de Nord - Duma de Stat a votat joi şi pentru ratificarea unui tratat de parteneriat între Rusia și Coreea de Nord. Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat pactul de apărare reciprocă în timpul vizitei lui Putin la Phenian, în iunie.
- Înfrângerea Rusiei în Ucraina este „iluzorie” - Vladimir Putin a avertizat joi că este „iluzoriu” dacă cineva îşi imaginează o înfrângere a Rusiei pe câmpul de luptă din Ucraina. Declaraţia a fost făcută la summit-ul BRICS de la Kazan. Occidentalii „nu fac niciun secret din obiectivul lor de a provoca o înfrângere strategică ţării noastre”, „calcule iluzorii care nu pot fi făcute decât de cei care nu cunosc istoria Rusiei şi care nu ţin cont de unitatea sa făurită de-a lungul secolelor”, a declarat liderul de la Kremlin.
Alte informații relevante
- Ucraina le face o ofertă soldaților nord-coreeni - Serviciul de informaţii al armatei ucrainene (GUR) a oferit, printr-un mesaj publicat în limba coreeană pe unul dintre canalele sale de Telegram, posibilitatea ca soldaţii Phenianului care se antrenează pe teritoriul rus pentru a se alătura trupelor Kremlinului din Ucraina să beneficieze de protecţie, dacă reuşesc să evadeze din Federaţia Rusă sau să ajungă la trupele ucrainene de pe front. Mesajul e însoţit de un clip video în limba coreeană, în care sunt arătate raţiile de alimente şi dormitoarele în care Ucraina îi ţine pe prizonierii ruşi. „Nu ar trebui să mori fără sens pe pământul altcuiva”, este mesajul publicat pe canalul Jochu Zhiti („Vreau să trăiesc” în ucraineană şi rusă), prin care serviciile de informaţii militare ale Kievului comunică cu potenţiali dezertori şi colaboratori ruşi. Mesajul, publicat şi în limba rusă, îi încurajează să „se predea” şi se angajează să le ofere hrană şi cazare în Ucraina, dacă reuşesc să treacă liniile inamice.
- Casa Albă știe câți nord-coreeni au ajuns în Rusia - Cel puțin 3.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși în Rusia, a declarat John Kirby, consilierul de comunicare pentru Securitate Națională al Casei Albe. "Estimăm că acești soldați au călătorit cu o navă din zona Wansan din Coreea de Nord până la Vladivostok, Rusia. Acești soldați au călătorit apoi către mai multe locuri de antrenament militar rusesc din estul Rusiei, unde sunt în prezent în curs de antrenare", a spus el, adăugând că rămâne neclar dacă aceste trupe vor fi direct implicate în războiul împotriva Ucrainei. SUA au comunicat părții ucrainene părerea despre situație și sunt în strânsă comunicare cu aliații, partenerii și țările din regiune cu privire la implicațiile acestei mișcări "atât de dramatice". "Dar să fim clari: dacă soldații nord-coreeni intră în luptă, această evoluție ar demonstra disperarea crescândă a Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei", a spus oficialul Casei Albe, menționând că "ar fi un semn de slăbiciune, nu de putere din partea Kremlinului".
- America are dreptul la "acțiune militară directă" - Republicanul Mike Turner, președintele Comitetului de Informații al Camerei Reprezentanților, consideră că dacă trupele nord-coreene se alătură războiului din Ucraina, Statele Unite ar trebui să ia în considerare "o acțiune militară directă", scrie The Hill. "Dacă trupele nord-coreene ar invada teritoriul suveran al Ucrainei, Statele Unite ar trebui să ia în considerare cu seriozitate luarea de acțiuni militare directe împotriva trupelor nord-coreene", a afirmat acesta. Administrația Biden trebuie să precizeze că trupele nord-coreene care intră în acest conflict reprezintă o linie roșie pentru Statele Unite.
- Cei 7 contra Ucrainei în NATO - Cel puțin șapte țări NATO se opun acum intrării Ucrainei în Alianță, scrie Politico. Acestea sunt SUA, Germania, Ungaria, Slovacia, Belgia, Slovenia și Spania. Detalii AICI
- Seulul va fi mai flexibil cu Ucraina - Coreea de Sud va analiza "cu mai multă flexibilitate" ca înainte posibilitatea de a furniza arme Ucrainei, în urma informaţiilor privind desfăşurarea de trupe nord-coreene în sprijinul Rusiei, a anunţat preşedintele Yoon Suk Yeol. "Chiar dacă noi am urmat principiul ce constă în a nu furniza direct arme letale, am putea reveni asupra acestei probleme cu mai multă flexibilitate, în funcţie de acţiunile forţelor nord-coreene", a declarat Yoon în timpul unei conferinţe de presă susţinute alături de preşedintele polonez Andrzej Duda, aflat în vizită la Seul.