La aproape trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Vladimir Putin organizează un summit la care participă zeci de lideri mondiali. Este un semnal clar că liderul de la Kremlin nu numai că nu e izolat pe scena internațională, ba dimpotrivă – lucrează la crearea unei coaliții a țărilor care se aliniază cu Rusia.
Summit-ul de trei zile BRICS, care a debutat marți și se va încheia joi în orașul Kazan din sud-vestul Rusiei, este prima reuniune a unui grup important de economii emergente precum Brazilia, India, China, Africa de Sud și Rusia, după ce anul trecut și-a extins formula pentru a include Egiptul, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Iran.
Organizația internațională a fost fondată în 2010, prin aderarea Africii ce Sud la formula anterioară BRIC, un acronim format din prima literă a țărilor fondatoare - Brazilia, Rusia, India și China.
Putin s-a întâlnit marți cu președintele chinez Xi Jinping la summit și a susținut ulterior că parteneriatul dintre țările lor este "un model al modului în care ar trebui construite relațiile dintre state".
Printre liderii prezenți se află și premierul indian Narendra Modi și președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, dar se așteaptă și participarea unor personalități din afara clubului, precum președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva ar fi trebuit să ajungă și el în Rusia, dar și-a anulat plecarea după ce a suferit un accident.
Ce vrea Putin să demonstreze
Reuniunea BRICS din această săptămână, cea mai mare întâlnire internațională pe care Vladimir Putin o organizează de la începutul războiului în februarie 2022, scoate în evidență o convergență tot mai mare a națiunilor care își doresc o schimbare în echilibrul global al puterii și care - în cazul unora, precum Moscova, Beijingul și Teheranul – se opun direct Occidentului condus de Statele Unite.
Acesta este noul mesaj pe care Putin și partenerul său apropiat - și liderul celei mai puternice țări de la BRICS – Xi îl vor proiecta în zilele următoare: Occidentul este cel izolat pe plan mondial cu toate sancțiunile și alianțele sale, în timp ce "majoritatea globală" a țărilor susține pariul lor de a contesta conducerea globală a Americii, notează CNN.
În declarațiile adresate reporterilor, Putin a salutat influența economică și politică în creștere a țărilor BRICS drept "un fapt incontestabil" și a spus că, dacă BRICS și țările interesate lucrează împreună, "vor fi un element substanțial al noii ordini mondiale", deși a negat că grupul ar fi "o alianță anti-occidentală".
"Acest summit BRICS este într-adevăr un cadou (pentru Putin). Mesajul va fi: cum poți vorbi despre izolarea globală a Rusiei atunci când (toți acești) lideri vin la Kazan?", a spus Alex Gabuev, directorul Centrului Carnegie Rusia Eurasia din Berlin.
Rusia vrea să prezinte BRICS drept "vârful de lance, noua organizație care ne conduce pe toți, ca comunitate globală, către o ordine mai justă", a adăugat Gabuev.
Războiul din Orientul Mijlociu, folosit pentru a contesta puterea Americii
Întâlnirea găzduită de Rusia se află într-un contrast puternic cu summit-ul BRICS de anul trecut de la Johannesburg, când Putin a participat printr-o legătură video, întrucât nu s-a putut prezenta din cauza unui mandat de arestare al Curții Penale Internaționale pentru crime de război comise asupra Ucrainei.
În acest an, președintele rus conduce primul summit de când organizația aproape că și-a dublat dimensiunea, iar adunarea se desfășoară într-un decor global foarte diferit.
În timp ce BRICS este orientat în primul rând spre colaborarea economică, întâlnirea de anul trecut a avut loc în umbra războiului din Ucraina. Acum, chiar dacă războiul continuă, conflictul în expansiune din Orientul Mijlociu, unde Israelul se luptă cu împuterniciții Iranului, poate, de asemenea, să domine discuțiile liderilor.
Putin a confirmat săptămâna trecută că liderul palestinian Mahmoud Abbas se va alătura evenimentului. Liderul rus și oficialii săi vor folosi, probabil, conflictul - dar și furia din Sudul Global față de SUA și sprijinul pentru Israel - pentru a-și susține argumentul pentru o nouă ordine mondială fără America la conducere, spun observatorii.
China și Rusia au cerut atât încetarea focului în conflictul intrat în spirală și au criticat acțiunile Israelului, în timp ce Statele Unite au susținut dreptul Israelului de a riposta împotriva grupărilor militante Hamas din Gaza și Hezbollah din Liban.
Mulți participanți la summit văd conflictul din Orientul Mijlociu ca "un prim exemplu al motivului pentru care această grupare specială de țări ar trebui să aibă mai multă influență", a declarat Jonathan Fulton, membru nesenior al Consiliul Atlantic, cu sediul în Abu Dhabi.
Observatorii vor urmări, de asemenea, dacă China și Brazilia folosesc summit-ul BRICS ca platformă pentru a pune în aplicare propunerea lor comună de pace în șase puncte privind războiul din Ucraina, așa cum au făcut la reuniunea de luna trecută a Adunării Generale a Națiunilor Unite.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat inițiativa, spunând că astfel de planuri vor ajuta Moscova, avertizând în același timp Beijingul și Brazilia: "Nu vă veți crește puterea pe seama Ucrainei".
Un ghem de interese comune și pragmatism
Întâlnirea de la Kazan îi oferă lui Putin o ocazie de a se întâlni personal cu liderii BRICS și alți demnitari prieteni.
Este de așteptat ca în următoarele zile aceștia să discute despre cum să facă progrese în dezvoltarea plăților în afara sistemului denominat în dolari americani folosind monedele BRICS și rețelele bancare, un sistem care ar putea avea beneficii economice, dar care ajută și țări membre precum Rusia să ocolească sancțiuni occidentale.
De asemenea, e posibil ca statele membre să caute modalități de a stimula cooperarea economică, tehnologică și financiară într-o serie de domenii, de la energie la partajarea datelor prin satelit.
În același timp, va fi și o manifestare a disputelor și a agendelor diferite pe care le au țările din cadrul grupului. Observatorii spun că acestea limitează mult potențialul BRICS.
Nu este ceva nou pentru grup, care a ținut primul său summit cu Brazilia, Rusia, India și China în 2009, ca o convergență a piețelor emergente cheie, înainte de a se extinde în anul următor pentru a include Africa de Sud.
În 2015, BRICS și-a lansat Noua Bancă de Dezvoltare, văzută ca o alternativă sau variantă suplimentară de finanțare la Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.
Deși fondat pe un interes comun în reformarea sistemului internațional pentru a se asigura că vocile lor sunt mai bine reprezentate, BRICS a reunit încă de la început țări cu diferențe profunde în sistemele politice și economice, precum și alte fricțiuni.
India și China, de exemplu, au un conflict de frontieră vechi, dar formează doi piloni cheie ai organizației. Neînțelegerile lor au devenit și mai adânci în ultimii ani, pe măsură ce relațiile dintre China și SUA s-au deteriorat, în timp ce India și SUA au devenit parteneri mai apropiați.
Acum, chiar dacă BRICS s-a extins din nou – iar Kremlinul spune că încă peste 30 de țări sunt interesate să se alăture sau să coopereze cu acest club – adâncirea liniilor de falie geopolitică poate complica și mai mult identitatea și direcția BRICS, spun observatorii.
China și Rusia au încercat să schimbe imaginea BRICS, de la cea de grup al economiilor emergente la cea de supărare față de dominația occidentală, a spus Manoj Kewalramani, care conduce studiile pe zona Indo-Pacific la centrul de cercetare Takshashila din orașul indian Bangalore.
Însă noii membri și cei care aspiră să intre în BRICS s-ar putea să nu-și dorească să aleagă între această viziune și Occident. În schimb, ei caută să-și dezvolte economiile și se implică "în mod non-ideologic și pragmatic", a spus expertul.
T.D.