Ziua 968 de război aduce o lămurire de la preşedintele Volodimir Zelenski – nu vrea arme nucleare.
După ce i-a spus lui Donald Trump că ori intră în NATO, ori dezvoltă arme nucleare, imediat atât preşedintele, dar şi MAE de la Kiev au venit cu precizări: Ucraina nu intenționează să dezvolte arme de distrugere în masă și rămâne angajată în neproliferarea nucleară.
Dar Zelenski ar vrea ca Ucraina să exporte arme. Companiile de apărare din Ucraina pot produce arme şi muniţii în valoare de 20 de miliarde de dolari pe an, însă Kievul îşi poate permite să cheltuiască doar 6 miliarde de dolari. Diferența ar putea fi acoperită prin exporturi.
Totuşi, Zelenski insistă şi îi spune lui Mark Rutte (secretarul general al NATO) că Ucraina merită să devină al 33-lea membru al Alianţei.
Pe front, forţele ruse au lansat 135 de drone împotriva teritoriului ucrainean în noaptea de joi spre vineri, într-unul dintre cele mai mari atacuri cu dispozitive fără pilot de la începutul războiului. Apărarea antiaeriană a doborât 80 dintre ele şi a făcut ca alte 44 să devieze de pe traseu datorită bruiajului electronic. Două a ajuns în Belarus.
Pe de altă parte, şeful spionajului militar ucrainean a spus că aproximativ 11.000 de soldați nord-coreeni sunt pregătiți în prezent în estul Rusiei pentru a lupta în Ucraina de la 1 noiembrie, prima unitate urmând a fi trimisă în regiunea rusă Kursk. Seulul plusează: sunt 12.000 de militari, iar desfăşurarea acestor trupe a început deja, potrivit unei surse din Serviciul Naţional de Informaţii sud-coreean. Zelenski a transmis la Bruxelles informațiile, descriind acest lucru drept un "prim pas spre războiul mondial".
În acest context, Statele Unite schimbă programul de antrenament pe avioanele F-16 pentru piloții ucraineni şi se va acorda prioritate cursanților mai tineri, ceea ce ar putea întârzia pregătirea escadronului de luptă.
În plus, tot americanii au anunţat sancţiuni care vizează două companii chineze legate de producţia de drone folosite de Rusia în războiul din Ucraina.
La Cracovia a început procesul a doi cetățeni ruși, angajați de grupul Wagner pentru a distribui fluturași, care încurajează oamenii să se alăture organizației. Însă nu numai în Polonia, ci şi la Paris sau Berlin.
Evoluţia pe front
- Bilanțul dronelor răpuse - Forţele ruse au lansat 135 de drone împotriva teritoriului ucrainean în noaptea de joi spre vineri, într-unul dintre cele mai mari atacuri cu dispozitive fără pilot de la începutul războiului. Apărarea antiaeriană a doborât 80 dintre ele şi a făcut ca alte 44 să devieze de pe traseu datorită bruiajului electronic. Doborârea dronelor a avut loc pe teritoriul regiunilor ucrainene Odesa şi Herson (sud), Kiev şi Cernigău (nord), Cerkasî, Jîtomîr, Kirovograd şi Poltava (centru), Rivne, Cernăuţi, Hmelniţki, Volin şi Viniţa (vest) şi Harkov şi Sumî (nord-est). Două dintre dronele care au fost neutralizate prin bruiaj electronic au zburat către Belarus. Dronele au fost lansate de pe teritoriile ruseşti Kursk, Orel şi Primorsko-Akhtarsk, apropiate de graniţa cu Ucraina.
- Pene de curent - Atacurile Rusiei au provocat în ultimele 24 de ore întreruperi ale furnizării de energie electrică în regiunile Dnipropetrovsk, Donețk și Harkov. Alimentarea a fost reluată cu ajutorul unui sistem de rezervă, a transmis ministerul ucrainean al Energiei.
- Peste 200 de atacuri ruse respinse - Forțele ucrainene au respins 210 atacuri declanșate de trupele ruse în ultimele 24 de ore pe toată linia frontului, cele mai multe fiind înregistrate în sectoarele Kurahove și Pokrovsk. Statul Major al armatei ucrainene a anunțat vineri dimineață că situația pe front se menține tensionată. "Inamicul, folosind avantajul numeric și al echipamentului, continuă să atace fără încetare pozițiile noastre. Apărătorii ucraineni îi resping puternic pe ocupanți, provocându-le cât mai multe pierderi", a comunicat sursa citată.
- Rușii înaintează în Donețk - Trupele ruse avansează în Ceasiv Iar, Maksimilianivka și lângă Țukurîne, în regiunea Donețk, a anunțat grupul ucrainean de analiză militară DeepState. Localitățile Țukurîne și Maksimilianivka sunt situate lângă orașul Kurahove, unul dintre cele mai fierbinți puncte ale frontului.
- Ambulanță luată la țintă - Rușii au atacat o ambulanță cu o dronă care a lansat asupra acesteia o încărcătură explozivă. Incidentul a avut loc vineri în satul Stanislav din regiunea Herson. Ambulanța a fost distrusă, dar echipajul a scăpat nevătămat, a transmis pe Telegram administrația locală.
- Mii de atacuri ruse în Herson - Pe parcursul lunii septembrie, trupele ruse au atacat regiunea Herson cu drone de peste 2.700 de ori, iar de la începutul lunii octombrie, de încă aproximativ 1.500 de ori, relatează Ukrinform. Anunțul a fost făcut de șeful Administrației militare regionale din Herson, Oleksandr Prokudin. Trupele ruse continuă să „terorizeze” regiunea Herson cu drone și oricine poate fi atacat de vehiculele care aruncă explozibili spre mașini, inclusiv ambulanțe și microbuze, și spre oameni care merg pe stradă sau cu bicicleta. Din septembrie, 14 persoane au fost ucise de drone, iar 206 adulți și 3 copii au fost răniți.
- Mii de nord-coreeni se alătură Rusiei - Aproximativ 11.000 de soldați nord-coreeni sunt pregătiți în prezent în estul Rusiei pentru a lupta împotriva Ucraina de la 1 noiembrie, a afirmat Kirilo Budanov, șeful spionajului militar ucrainean într-un interviu pentru The War Zone. Prima unitate de 2.600 de soldați nord-coreeni va fi desfășurată în regiunea rusă Kursk, dar nu se cunosc încă următoarele acțiuni ale celorlalte trupe nord-coreene. "În prezent nu avem întreaga imagine", a spus Budanov. Informaţiile de la Seul sunt şi mai grave: Vin 12.000 de militari, iar desfăşurarea acestor trupe a început deja, potrivit unei surse din Serviciul Naţional de Informaţii sud-coreean (NIS).
Alte informaţii relevante despre războiul de lângă noi
- Fără arme nucleare - Ucraina nu intenționează să dezvolte arme de distrugere în masă și rămâne angajată în neproliferarea nucleară, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE Heorhii Tîkhîi într-o declarație emisă după ce ziarul german Bild a scris că Kievul se pregătește să dezvolte arme nucleare. „Infirmăm oficial insinuările unor surse anonime din publicația Bild cu privire la presupusele planuri ale Ucrainei de a dezvolta arme de distrugere în masă. Ucraina a fost și rămâne o parte angajată la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP)... după ce a renunțat la a treia capacitate nucleară militară din lume”, arată declaraţia. Președintele Zelenski i-a spus în septembrie lui Donald Trump că Ucraina trebuie fie să se alăture NATO, fie să-şi dezvolte capacități nucleare pentru protecție. Însă ieri a dat înapoi şi a spus că Ucraina nu urmărește să aibă arme nucleare. „Nu am vorbit niciodată despre... că ne pregătim să dezvoltăm arme nucleare sau ceva de genul acesta”, a spus el.
- Rusia nu va permite Ucrainei arme nucleare - Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia nu va permite Ucrainei să obţină arme nucleare, relatează Reuters. Putin a declarat că orice mişcare a Ucrainei de a obţine arme nucleare nu ar putea fi ascunsă şi ar atrage un răspuns rusesc adecvat. „Rusia nu va permite ca acest lucru să se întâmple, indiferent de situaţie”, a declarat el reporterilor.
- Zelenski vrea ca Ucraina să exporte arme - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că a cerut Ministerului Apărării să lucreze la propuneri pentru posibile exporturi de arme, relatează Reuters. Exporturile ar fi posibile numai către aliaţii Ucrainei din grupul Ramstein, care coordonează sprijinul militar pentru Kiev. Ucraina şi-a triplat producţia internă totală de arme în 2023 şi apoi a dublat din nou acest volum doar în primele opt luni ale acestui an. Cu toate acestea, industria naţională nu dispune de bani, iar producătorii locali au cerut guvernului să permită exporturile. Companiile de apărare din Ucraina pot produce arme şi muniţii în valoare de 20 de miliarde de dolari pe an, însă Kievul îşi poate permite să cheltuiască doar 6 miliarde de dolari.
- F-16 doar pentru tineri - Statele Unite schimbă programul de antrenament pe avioanele F-16 pentru piloții ucraineni şi se va acorda prioritate cursanților mai tineri, ceea ce ar putea întârzia pregătirea escadronului de luptă, relatează Wall Street Journal. SUA și alți aliați au antrenat piloți ucraineni pe F-16 într-un ritm accelerat din cauza nevoii urgente a Kievului de apărare aeriană. Programul inițial de instruire s-a concentrat pe piloți ucraineni cu experiență, însă lipsa abilităților necesare în limba engleză și dificultățile de adaptare la formarea în stil occidental au determinat o trecere la piloți mai tineri, au declarat oficialii americani pentru WSJ.
- Cum mor rușii în război - Cei mai mulți militari ruși care și-au găsit sfârșitul pe front au fost uciși de același factor, arată o analiză realizată de medicii militari. The Military Medical Journal a examinat rănile fatale pe care le suferă militarii ruși în conflictul din Ucraina, analizând atât cauzele deceselor, cât și datele medicale ale răniților internați în spitale. Detalii AICI.
- Proces Wagner în Polonia - Tribunalul districtual din Cracovia a început procesul a doi cetățeni ruși, care ar fi fost angajați de grupul Wagner pentru a distribui fluturași în Polonia, care încurajează oamenii să se alăture organizației. Aceștia se confruntă cu acuzații legate de implicarea într-un grup armat internațional care intenționează să comită acte de terorism şi riscă până la 10 ani de închisoare. În afară de Polonia, se presupune că au lucrat și în alte orașe din Europa, inclusiv Berlin și Paris, unde distribuiau autocolante cu coduri QR pentru înrolare. Grupul Wagner a jucat un rol esențial în invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, conducând asaltul Moscovei în bătălia de la Bahmut din primăvara anului 2023.
Diplomaţie de război
- Orban e înspăimântat - Premierul ungar Viktor Orban susţine că planul de victorie propus de președintele ucrainean Volodimir Zelenski este „mai mult decât înspăimântător”. Orban a respins planul de victorie al lui Zelenski, care cere mai multe arme cu rază lungă de acțiune și permisiunea de a le folosi împotriva țintelor rusești, ca fiind „periculos”. Detalii AICI
- Trump şi retorica Rusiei - Donald Trump l-a învinuit pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru că a ajutat la declanşarea războiului ţării sale cu Rusia, un comentariu care sugerează în continuare că Trump este posibil să schimbe radical politica SUA faţă de Ucraina dacă va câştiga alegerile din 5 noiembrie. Detalii AICI
- Merită în NATO - Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat, la întâlnirea cu secretarul general al NATO Mark Rutte, că Ucraina merită să devină al 33-lea membru al NATO, argumentând că ar fi greşit din punct de vedere politic ca ţara sa să fie lăsată în afara Alianţei. La Bruxelles, Zelenski s-a întâlnit cu Rutte, unde a participat la o reuniune a Consiliului Ucraina – NATO. A fost a treia întâlnire dintre cei doi de la preluarea mandatului de secretar general al NATO.
- Primul pas spre războiul mondial - Volodimir Zelenski a transmis la Bruxelles informația despre soldații nord-coreeni. "Avem informaţii de la serviciile noastre de informaţii că unii ofiţeri ai armatei nord-coreene se află deja pe teritoriul ucrainean ocupat temporar de inamicii ruşi. Aşa că s-au alăturat armatei ruse”, a declarat Zelenski. El a spus că nu poate da numărul exact care se află pe teren. "Ştim despre 10.000 de soldaţi din Coreea de Nord, pe care se pregătesc să îi trimită să lupte împotriva noastră", a spus el, descriind acest lucru ca fiind un "prim pas spre războiul mondial".
- Sancţiuni pentru chinezi - Statele Unite au anunţat sancţiuni care vizează două companii chineze legate de producţia de drone folosite de Rusia în războiul din Ucraina. Acestea sunt primele sancţiuni americane împotriva unor entităţi chineze "care dezvoltă şi produc direct sisteme complete de arme în parteneriat cu companii ruseşti", a declarat Departamentul Trezoreriei. Aceste decizii privesc în total trei companii - două în China şi una în Rusia - şi un cetăţean rus, pentru implicarea lor în dezvoltarea şi fabricarea unei drone de atac cu rază lungă de acţiune. Drona în cauză e proiectată de experţi cu sediul în China şi fabricată în uzine chineze, în colaborare cu companii ruseşti de apărare.