Campanie furtunoasă, plină de știri false despre uragane

Campanie furtunoasă, plină de știri false despre uragane

Sute de oameni şi-au pierdut viaţa în SUA, în urma furtunilor tropicale Helene şi Milton. Donald Trump răspândeşte ştiri false despre uragane şi Kamala Harris este criticată de conservatori.

Joe Biden este sătul de situaţie. Asta s-a putut vedea joi, când a dat o scurtă declaraţie presei. El a spus: „Oricine încearcă să strângă capital din disperarea concetăţenilor noştri, indiferent dacă este o firmă oneroasă sau un cetăţean care vrea să-şi tragă pe sfoară vecinii – noi vă vom urmări şi vă vom trage la răspundere”. 

Este vorba de incidente care s-au petrecut zilele şi săptămânile trecute în statele afectate de furtunile tropicale Helene şi Milton. Oameni care, de pildă, au vrut să se refugieze din Florida cu avionul, fugind din calea uraganului Milton care s-a abătut peste peninsulă în noaptea de miercuri spre joi, s-au plâns pe reţelele de socializare ce preţuri exorbitante li s-au cerut. Şi hotelurile şi apartamentele private închiriate prin Airbnb au cerut în Florida preţuri exorbitante în această săptămână.

ADVERTISING

Dar Biden nu a fost nemulţumit doar de aceşti speculanţi. El a condamnat şi "iresponsabilele informaţii false sau minciuni, pur şi simplu", puse în circulaţie de la uraganul Helene încoace de către candidatul republican la preşedinţie Donald Trump. 

Informaţiile false despre furtuni puse în circulaţie de Trump au avut urmări grave

Uraganul Helene a provocat, la sfârşitul lunii septembrie, pagube uriaşe în mai multe state federale din sud-estul SUA. Mai bine de 200 de oameni şi-au pierdut viaţa.

În timp ce lucrările de reconstrucţie erau încă în toi, Trump a atacat virulent administraţia americană, condusă de Biden şi de candidata democrată la Casa Albă, Kamala Harris.

"Casa Albă nu face absolut nimic", a declarat Trump duminica trecută, la un miting de campanie desfăşurat la Wisconsin. "A lăsat baltă regiunea predominant republicană (devastată de uraganul Helene - n.red.)".

Susţinătorii săi au reacţionat revoltaţi. Doar că afirmaţia nu este conformă cu adevărul. Guvernatorii republicani ai unor state afectate cum ar fi Georgia sau Florida au declarat că se află în contact cu Biden şi că au primit de la Washington ajutorul de care au nevoie.

Dar zarva de campanie a lui Trump împotriva postulatei nepăsări a administraţiei Biden nu este doar contrară adevărului. Ea exercită "o uriaşă influenţă asupra încrederii americanilor în propriul guvern", explică Kathryn Olmsted, profesoară de istorie în cadrul Universităţii California din Davis.

"Când un candidat la preşedinţie şi fost preşedinte le povesteşte oamenilor că nu trebuie să creadă ce le spune actuala administraţie, şi că aceasta refuză să-i ajute şi că îi minte, atunci susţinătorii (lui Trump - n.red.) cred, desigur, că el spune adevărul", a scris Olmsted, care cercetează teoriile conspiraţiei, într-un e-mail adresat DW.

Lupta împotriva zvonurilor din spaţiul virtual legate de uragane

În plus, Trump a criticat şi agenţia americană FEMA, responsabilă pentru protecţia împotriva calamităţilor.

Milioane din fondurile FEMA au fost deturnate spre imigranţii ilegali şi, de aceea, nu a mai rămas nimic pentru victimele uraganelor, a afirmat Trump. El a spus, de asemenea, că Guvernul le plăteşte celor care au pierdut totul în urma uraganelor un ajutor de numai 750 de dolari.

Nici asta nu corespunde adevărului. Este adevărat că FEMA derulează un program de ajutorare a imigranţilor, dar bugetul său în acest scop este complet independent de cel destinat ajutorului în caz de catastrofă. Iar cei 750 de dolari sunt doar un prim ajutor de urgenţă, din care cetăţenii afectaţi îşi pot cumpăra produse de primă necesitate, cum ar fi alimente, îmbrăcăminte sau hrană pentru nou-născuţi.

Ulterior, cei ale căror case au fost distruse au acces la ajutoare de mai multe zeci de mii de dolari. FEMA a explicat acest lucru pe o pagină de internet înfiinţată special de colaboratorii săi, pentru a acţiona împotriva informaţiilor false.

Şi administraţia Biden acţionează în spaţiul virtual împotriva informaţiilor false legate de uragane. Pe platforma de socializare Reddit, Casa Albă are un cont pe care postează imagini şi informaţii care atestă cum reacţionează administraţia Biden la urmările uraganelor Helene şi Milton.

"Informaţiile false îngreunează ajutorarea oamenilor"

Prin asta administraţia de la Washington a recurs la o măsură extraordinară. Dar în ajunul alegerilor prezidenţiale în joc nu se află doar renumele său; informaţiile false le dăunează celor care au cel mai urgent nevoie de ajutor.

"Fake news îngreunează capacitatea Guvernului de a-i ajuta pe oameni", afirmă Olmsted. "Victimele unei catastrofe pot refuza să se ducă într-un adăpost de urgenţă, pot refuza să dea curs unui ordin de evacuare sau să accepte sprijin din partea guvernului", a adăugat ea.

În decursul uraganului Milton, care a provocat săptămâna aceasta pagube de milioane în statul Florida, soldat cu moartea a cel puţin 16 persoane, s-au putut constata efectele afirmaţiilor lui Trump, a mai spus Olmsted.

"Sunt sigură că acestea i-au influenţat pe unii din susţinătorii lui Trump. El le-a cerut să nu aibă încredere în reprezentanţii Guvernului. Atunci de ce să dea ei curs ordinului lor de evacuare?"

Apariţia TV controversată a Kamalei Harris

Şi Kamala Harris, candidata democrată la preşedinţie şi actual vicepreşedinte, a criticat comportamentul lui Trump în cursul unui interviu acordat moderatorului emisiunii "The Late Show", Stephen Colbert.

"Ce mă nemulţumeşte este gândul că un politician îşi face joculeţele cu aceşti oameni care trec printr-o asemenea suferinţă", a declarat Harris, în emisiunea considerată liberală, difuzată marţi seară. "Pentru a obţine un avantaj politic, el povesteşte minciuni care să-i facă pe oameni neîncrezători faţă de ajutorul care le stă la dispoziţie".

Dar şi Harris este criticată. Apariţia ei la emisiunea de satiră politică, în cursul căreia a băut o bere cu moderatorul Colbert, a fost extrem de nepotrivită, au declarat moderatorii dezbaterii televizate "Fox and Friends".

Un candidat la preşedinţie nu poate să-şi facă apariţia într-o emisiune atâta de frivolă cum este "Late Show", în timp ce oamenii din statul North Carolina se luptă încă cu urmările uraganului Helene, au declarat moderatorii postului Fox News, perceput drept favorabil lui Trump.

Carla Bleiker


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇