Trump recuperează din avansul pe care îl avea Kamala Harris în fața sa. Viktor Orban pregătește șampania

Trump recuperează din avansul pe care îl avea Kamala Harris în fața sa. Viktor Orban pregătește șampania

Avantajul de care beneficia Kamala Harris în faţa lui Donald Trump s-a redus la jumătate faţă de luna septembrie, potrivit celui mai recent sondaj Reuters/Ipsos.

Acum diferenţă dintre cei doi este de 3% şi se înscrie în marja de eroare – 46% la 43%.

Cel mai recent sondaj, desfăşurat pe o perioadă de patru zile şi finalizat luni, a arătat că Trump este candidatul preferat pentru o serie de probleme economice, iar unii alegători ar putea fi influenţaţi de afirmaţiile sale potrivit cărora imigranţii aflaţi ilegal în ţară sunt predispuşi la infracţiuni, afirmaţii care au fost în mare parte discreditate de către mediul academic şi grupurile de reflecţie.

ADVERTISING

Respondenţii au ales economia ca fiind principala problemă cu care se confruntă ţara, iar 44% au afirmat că Trump are o abordare mai bună în ceea ce priveşte redresarea „costului vieţii”, comparativ cu 38% care au desemnat-o pe Kamala Harris.

Dintr-o serie de probleme economice pe care viitorul preşedinte ar trebui să le abordeze, 70% dintre respondenţi au afirmat că cel mai important este costul vieţii, doar o mică parte dintre aceştia alegând piaţa muncii, impozitele sau îmbunătăţirea situaţiei financiare.

Trump are mai mult sprijin decât Harris în fiecare dintre aceste domenii, deşi alegătorii - cu o diferenţă de 42% la 35% - o consideră pe Harris cel mai bun candidat pentru a aborda decalajul dintre americanii bogaţi şi medie.

ADVERTISING

Trump pare avantajat de preocupările generale legate de imigraţie, care se află în prezent la cel mai ridicat nivel în America din ultimul secol. O proporţie de 53% dintre alegătorii din sondaj au declarat că sunt de acord că „imigranţii care se află ilegal în ţară reprezintă un pericol pentru siguranţa publică”, faţă de 41% care nu au fost de acord. Într-un sondaj Reuters/Ipsos din mai, diferenţa de opinii era mult mai strânsă -  45% au fost de acord şi 46% nu au fost de acord.

La mitingurile de campanie, Trump a atras atenţia asupra infracţiunilor comise de imigranţii aflaţi ilegal în ţară. Deşi există puţine date cu privire la statutul de imigrant al infractorilor, studiile au constatat, în general, că imigranţii nu sunt mai predispuşi la infracţiuni decât americanii născuţi în ţară.

ADVERTISING

În cel mai recent sondaj, alegătorii au avut mai multă încredere în acuitatea mentală a lui Harris decât în cea a lui Trump, 55% dintre ei fiind de acord cu afirmaţia că ea este „înzestrată mintal şi capabilă să facă faţă provocărilor”, comparativ cu 46% care au spus acelaşi lucru despre Trump.

În timp ce sondajele naţionale oferă semnale importante cu privire la opiniile electoratului, rezultatele Colegiului Electoral pentru fiecare stat în parte determină învingătorul, iar şapte state unde cursa este foarte strânsă sunt susceptibile de a fi decisive. Sondajele au arătat că Harris şi Trump sunt la egalitate în aceste state, cu multe rezultate în marja de eroare.

Viktor Orban pregăteşte şampania

Între timp, în Europa, premierul ungar Viktor Orban îşi afişează din nou susţinerea şi apropierea faţă de Donald Trump şi promite să deschidă şampanie în cazul în care candidatul republican câştigă scrutinul prezidenţial din 5 noiembrie, relatează AFP.

”Ce vom face? Vom deschide o groază de sticle de şampanie!”, a tunat liderul ungar, într-o conferinţă de presă la Strasbourg, în marja unei sesiuni plenare a Parlamentului European (PE), în faţa membrilor căruia urmează să se exprime miercuri.

El a amintit că un summit al liderilor celor 27 este prevăzut la Budapesta la 7 noiembrie, la două zile după alegerile din Statele Unite.

Viktor Orban evocă promisiunea miliardarului de a pune capăt războiului din Ucraina şi consideră că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească de instalarea la putere a acestuia.

”Noi, europenii, nu vom avea timp de pierdut (...). Trebuie să ne gândim la etapele următoare cât mai rapid”, apreciază cel care critică cu regularitate sancţiunile impuse Rusiei şi se opune perspectivei unei aderări a Ucrainei la UE.

Donald Trump îl dă frecvent pe liderul ungar ca exemplu, pe care-l consideră ”un om puternic (...), un om dur, inteligent”.

Complicitatea afişată de către cei doi a ajuns până într-acolo încât sloganul celor şase luni ale preşedinţiei ungare a UE este ”Make Europe Great Again”, inspirată direct din ”Make America Great Again” al lui Trump.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇