Mica istorie: 9 octombrie - Ziua când a fost descoperită America, cu mult înainte de Columb

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul  768: După moartea lui Pepin cel Scurt, o adunare îi alege ca regi pe fiii acestuia, Carloman și Carol.

Cel de al doilea s-a impus imediat prin autoritate, curaj și inteligență, evidențiat de istorie cu numele Carol Cel Mare, celebrul Charlemagne. În timpul domniei sale, el a cucerit Italia și a fost încoronat Imperator Augustus de către însuși papa Leon al III-lea, în cadrul unei ceremonii fastuoase ținută în ziua de Crăciun, de 25 decembrie anul 800.

Imperiul Carolingian a fost în Europa, într-un anumit sens, un stat rival față de Imperiul Roman de Răsărit, cu capitala la Constantinopol (denumit și Imperiul Bizantin). Carol cel Mare a bus bazele unei dinastii, dinastia Carolingiană, și este considerat de unii ca părinte fondator atât al Franței, cât și al Germaniei.

Anul 1003: Exploratorul viking Leif Erikson sosește în L'Anse aux Meadows, Canada, și devine primul european cunoscut care ajunge în America de Nord, pășind pe pământul noului continent.  Cu câteva secole înainte de Columb, care de altfel nici nu pășeşte pe pământul noului continent, ci doar al unei insule.

Anul 1495: Ludovic Maurul, regele Neapolelui, recunoaște drepturile regelui Franței, Carol al VIII-lea, asupra Milano-ului, în urma semnării tratatului de la Vercelli.

Anul 1514: La Abbeville, Franța, are loc căsătoria regelui Ludovic al XII-lea al Franței, 52 de ani, cu cea de-a treia soție, Maria Tudor, 18 ani.  Maria era sora regelui Henric al VIII-lea al Angliei, un amănunt plin de semnificații.

Anul 1582: Datorită implementării calendarului gregorian, această zi din calendar (9 octombrie 1528), ca și altele anterioare sau posterioare, n-a existat în Spania, Portugalia, Franța, Polonia, Italia, Țările de Jos catolice, Luxemburg și coloniile acestora, întrucât acolo ziua de 4 octombrie 1582 n-a fost urmată de 5 octombrie, conform vechiului calendar, ci de 15 octombrie 1582, conform celui nou.

ADVERTISING

Anul 1596: Uniunea de la Brest: Mitropolitul de Kiev, Mihail Rogoza, și cinci episcopi sufragani subordonați, reuniți în sinod, decid să se pună sub ascultarea scaunului apostolic de la Roma. Totuși, gestul lor n-a fost urmat și de alți prelați sau credincioși, ortodoxismul rămânând neclătinat atât în spațiul ucrainean, cât și în cel rusesc.

Anul 1604: Supernova lui Kepler este observată pentru prima dată, iar observația este confirmată de mai mulți astronomi contemporani. De observat că aceasta este prima supernovă observată în Calea Lactee.

Anul 1760: În cadrul Războiului de Șapte Ani, trupele rusești, comandate de generalul Saltâcov, și cele austriece comandate de generalul Lacy invadează și ocupă Berlinul.

Faptul a produs o puternică impresie psihologică,  dar efectele militare s-au arătat de mai mici proporții, întrucât ocupația n-a durat decât două luni: într-o nouă luptă, desfășurată la Torgau, regele german Frederic a desfășurat toate forțele de care dispunea, obținând astfel  o victorie remarcabilă, deși cu pierderi mari, împotriva rușilor și austriecilor.

Cu această ocazie, Berlinul a fost eliberat.

Anul 1799: Scufundarea fregatei engleze HMS Lutine în timpul unei furtuni, în apropierea insulelor Frisiei de Vest, a dus la pierderea a 240 de vieți omenești și a unei încărcături de tezaur, în valoare de 1.200.000 de lire, constând în cea mai mare parte din lingouri și în alte obiecte din aur.

Bancurile de nisip migratoare din zonă au perturbat încercările de salvare, iar cea mai mare parte a încărcăturii nu a fost niciodată recuperată. Uriașa cantitate de aur zace și acum pe fundul oceanului.

ADVERTISING

Anul 1806: În fruntea unei alianțe, Prusia începe Războiul celei de-a Patra Coaliții împotriva Franței. Au făcut parte din alianță Prusia, Rusia, Saxonia, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei. Uriașei coaliții i s-a opus Napoleon singur, obținând o victorie spectaculoasă și punând inamicul  pe fugă, fără ca el să suporte pagube prea însemnate.

Anul 1829: Un grup de alpiniști condus de Friedrich Parrot reușeşte prima ascensiune a muntelui Ararat. Ascensiunile pe muntele Ararat au și o altă conotație decât cea sportivă. Conform legendei biblice, pe muntele Ararat ar fi acostat arca lui Noe, când începeau să se retragă apele după Potop.

Astăzi, pe respectivul munte, sosesc atât alpiniștii, cât și unii cercetători care speră să găsească resturile putrezite ale epavei lui Noe, să demonstreze că legenda este realitate și să ajungă astfel celebri.

Pe la mijlocul secolului trecut, au apărut chiar și știri în presă despre piese de lemnărie care par a proveni de la o corabie antică și care au fost găsite pe respectivul munte. Știrile au făcut vâlvă, dar cercetări ulterioare de laborator au stabilit o vechime a lemnului de cel mult 5-6 sute de ani și păreau să provină mai curând de la o locuință sau de la un pod, decât de la o corabie.

Deocamdată, dovada despre legenda corabiei lui Noe se lasă așteptată.

Anul 1831: Este asasinat Ioannis Kapodistrias, primul președinte al Republicii Elene, unul dintre artizanii luptei de eliberare a grecilor de sub dominația otomană. Autorii asasinatului au fost un oarecare Konstantis, fratele adversarului politic al premierului, precum și Georgios, fiul lui Konstantis.

ADVERTISING

Fapta a avut loc pe treptele bisericii, unde președintele se ducea să asiste la slujbă. Când a ajuns în dreptul bisericii, Konstantis și Georgios s-au apropiat de el. Konstantis a scos pistolul și a tras, dar nu a nimerit, glonțul înfigându-se în zidul bisericii, unde se vede și astăzi. Apoi, a scos pumnalul și l-a înjunghiat pe Kapodistrias în abdomen, în vreme ce Georgios l-a împușcat în cap.

Konstantis a fost împușcat de generalul Fotomaras, care a văzut scena de la fereastra locuinței sale. Georgios a reușit să scape și s-a ascuns la ambasada franceză, dar, după câteva zile, s-a predat autorităților grecești. A fost condamnat la moarte de o curte marțială și a fost executat prin împușcare.

Anul 1835: Se naște Camille Saint-Saëns, muzician francez. Câteva compoziții originale și cu totul ieșite din comun pentru acea vreme l-au făcut celebru:

Anul 1859: Se naște Alfred Dreyfus, ofițer francez de origine evreiască, condamnat pe nedrept. „Afacerea Dreyfus” a alimentat timp de câțiva ani la rând coloanele presei de scandal, dar și ale unor publicații de cea mai respectabilă notorietate.

Momentul culminant al intervenției presei l-a constituit fără îndoială senzaționalul articol „J'accuse ”, publicat pe prima pagină a ziarului Figaro și semnat de marele romancier Émile Zola. Amploarea scandalului a crescut brusc atunci când autoritățile au declanșat o acțiune în justiție, prin judecarea și condamnarea autorului articolului – nimeni altul decât Emile Zola.

Prevenit de prieteni, scriitorul a părăsit Parisul, plecând la Londra, unde a stat până la schimbarea regimului la Paris, când a revenit în plină (și meritată) glorie.

Anul 1883: S-a născut Maria Filotti, o mare actriță și directoare de teatru din România.

Anul 1888: Monumentul Washington, la acea vreme cea mai înaltă structură din lume, a fost deschis oficial publicului la Washington, DC, SUA.

Anul 1908: Se naște Alexandru Sahia, publicist și scriitor român, de orientare socialist-comunistă, ales post-mortem membru al Academiei Republicii Populare Române în 1948.

Anul 1915: Primul Război Mondial: orașul Belgrad este cucerit de către trupele germane și austriece.

Anul 1934: Un militant extremist bulgar îl asasinează pe regele Alexandru I al Iugoslaviei, care se afla la Marsilia, în drum spre Paris, unde urma să efectueze o vizită oficială.

Asasinul bulgar acționase în numele unei organizații macedonene și a fost la rândul său ucis imediat după comiterea crimei de către cei care asigurau protecția regelui.

Regele Alexandru era căsătorit cu principesa Maria a României (Marioara, pentru a se deosebi de mama ei, tot Maria), fiica regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria.

Alexandru și Marioara au avut împreună au avut 3 băieți:

A urmat la tron fiul cel mai mare, ca Petru al II-lea, în vârstă de 11 ani. Până la majoratul noului rege, a fost constituită o regență.

Anul  1934: Moare Louis Barthou, politician francez, al 78-lea prim-ministru al Franței.

Anul 1937: Moare Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul, general și politician român de extremă dreaptă, președintele oficial al partidului fascist-legionar „Totul pentru Țară”, o continuare a partidului Garda de Fier dizolvat în 1933, și membru al Senatului legionar.

Anul 1944: Al Doilea Război Mondial: Germania: Orașul Hanovra este atacat de avioanele diviziei 156 britanice și este distrus în proporție de 80-90%.

Anul 1949: Moare Gheorghe Mironescu, politician român, președinte al Consiliului de Miniștri al României, în 1930-1931.

Anul 1962: Uganda se declară republică.

Anul 1967: Che Guevara a fost executat în Bolivia, la o zi după ce fusese prins.

Anul 1967: Moare André Maurois  (Émile Salomon Wilhelm Herzog), autor francez, membru al Academiei Franceze. A devenit cunoscut și în mod deosebit datorită biografiilor făcute unor personalități de mare notorietate, precum: Honoré de BalzacPercy Bysshe ShelleyFrédéric ChopinBenjamin Franklin.

Anul 1970: A fost inaugurată „Fabrica de cinescoape”, în zona industrială Pipera, din București.

Anul 1971: În localitatea Karl-Marx-Stadt (Germania Răsăriteană -  RDG) a fost dezvelit un monument de șase metri înălțime care reprezintă capul din piatră al lui Karl Marx, așexat pe un piedestal solid. Pentru generația mai tânără, căreia poate acest detaliu îi scapă, merită amintit că respectivul Karl Marx a fost teoreticianul unui concept economic care a stat la baza „învățăturii” sistemului comunist.

La mijlocul secolului trecut, sovieticii arborau la parada din Piața Roșie următoarele patru portrete, reprezentându-i, în opinia lor, pe făuritorii sistemului: Marx, Engels, Lenin, Stalin.

Anul 1980: Papa Ioan Paul al II-lea se întâlnește cu Dalai Lama, în timpul unei audiențe private la Vatican.

Anul 1989: În Leipzig, în Germania Răsăriteană (RDG), are loc cea mai mare „Demonstrație de luni” cu aproape 70.000 de participanți. Autoritățile comuniste nu intervin asupra demonstranților și astfel începe schimbarea regimului politic al RDG.

Anul 2000: Văduva lui John LennonYoko Ono, a inaugurat la Tokyo primul muzeu consacrat în exclusivitate legendarului component al formației Beatles.

Anul  2004: În Afganistan, au loc primele alegeri democratice din istoria recentă a țării.

Anul 2006: Coreea de Nord a anunțat că a efectuat o explozie nucleară subterană de încercare, sfidând îngrijorarea comunității internaționale și avertizările ONU.

Anul  2006: Google anunță că preia compania YouTube. Fondatorii acesteia, Chad Hurley și Steve Chen, vor continua să conducă independenți afacerile firmei YouTube.

MEMENTO:

  • Ziua mondială a poștei.
  • Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului -  în această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria
  • Uganda : Ziua națională. Independența față de Marea Britanie (1962)
  • SUA : Ziua Leif Erikson, evocă debarcarea primilor europeni (vikingii) pe țărmurile Lumii Noi în anul 1004

Informațiile privind evenimentele istorice sunt preluate din publicațiile enciclopedice și din presă. Comentariile îi aparțin autorului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇