Directorul de cercetare IRES, despre cum se împart voturile după eliminarea Dianei Șoșoacă

Directorul de cercetare IRES, despre cum se împart voturile după eliminarea Dianei Șoșoacă

Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei prin care Dianei Şoşoacă i-au fost retezate aripile prezidenţiale, dar i-a mai aplicat acesteia încă o lovitură: a respins contestaţia acesteia la a doua candidatură depusă, cea înregistrată cu doar 10 minute înainte de termenul limită şi invalidată de BEC.

În motivare, magistraţii precizează că Diana Şoşoacă, prin declaraţii şi luările de poziţie, „pune la îndoială şi desconsideră obligaţia de respectare a Constituţiei prin discursul său public referitor la înlăturarea unor garanţii esenţiale ale valorilor şi opţiunilor fundamentale ale statului, respectiv calitatea de stat membru al UE şi al NATO”.

ADVERTISING

Practic, Curtea explică faptul că preşedintele e obligat să depună un jurământ în faţa Parlamentului când e învestit în funcţie, prin care se angajează să respecte Constituţia ţării, iar declaraţiile Dianei Şoşoacă din trecut sunt în contradicţie cu acesta, deci îl fac nul în avans, iar discursul nu poate fi doar unul formal.

”Aşa zisa ipoteză că voturile Dianei Şoşoacă s-ar transfera în proporţie de 100% către George Simion şi el ar intra în turul II este complet falsă. Nu este deloc adevărat. Voturile se transferă în mod echilibrat şi către George Simion, dar în acelaşi timp şi către Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă”, afirmă Dan Jurcan, sociolog şi director cercetare IRES.

ADVERTISING

Citește integral pe Observator News.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇