Sistemele de lansare pentru rachete cu capacitate nucleară din Rusia au fost puse pe rutele de patrulare de luptă, a anunțat presa de stat.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, luni, că a desfășurat lansatoarele autonome ale rachetelor Yars din Novosibirsk, Siberia, pe rutele de patrulare de luptă.
Potrivit TASS, acesta este un exercițiu de verificare a pregătirii personalului și echipamentului pentru "serviciu pe termen lung pe teren".
Agenția de știri a publicat o înregistrare video a sistemelor de lansare pentru rachetele balistice intercontinentale Yars (ICBM). Imaginile arată armele care sunt scoase dintr-un depozit și transportate pe o șosea, relatează Newsweek.
Yars RS-24 (cu denumirea NATO SS-29) este o rachetă nucleară strategică cu o rază de acțiune de până la 12.000 km și o rază de precizie de 250 de metri, potrivit serviciului de specialitate militar și de apărare Army Recognition. Sistemul de lansare poate fi montat pe camioane sau poate fi instalat în silozuri.
Primul regiment Yars RS-24 format din trei batalioane a fost dislocat în 2011, în timp ce două batalioane ale celui de-al doilea regiment au fost puse în serviciu de luptă în decembrie anul trecut.
TASS a relatat atunci că personalul a îndeplinit sarcini care includeau "testarea acțiunilor de manevră pe rutele de patrulare de luptă ca parte a serviciului de luptă", operațiuni de camuflaj și protecție de luptă, precum și de contracarare a sabotajului și grupurilor de recunoaștere.
Manevrele cu rachetele nucleare Yars fac parte din campania de intimidare a Kremlinului vizând Occidentul. De la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a lansat amenințări ambigue cu privire la armele atomice ale Rusiei, retorica sa fiind amplificată de propagandiștii ruși care promovează puterea nucleară a Moscovei și amenință în mod repetat cu lovituri nimicitoare asupra țărilor care susțin Kievul, notează publicația americană.
Putin a anunțat luna trecută modificarea doctrinei nucleare a Moscovei, subliniind circumstanțele în care Rusia ar putea folosi arme nucleare.
"Se propune ca agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat non-nuclear, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear să fie considerată un atac comun al țărilor respective asupra Federației Ruse”, a declarat preşedintele rus, în cursul unei reuniuni televizate cu membri ai Consiliului de Securitate al Rusiei, potrivit AFP.
"Vom lua în considerare o astfel de posibilitate, dacă primim informaţii valide privind lansarea masivă de mijloace de atac aerospaţiale şi trecerea lor peste graniţa statului nostru", a precizat liderul de la Kremlin.
Experții citați de Newsweek se îndoiesc că Putin ar recurge la desfășurarea de arme nucleare tactice, care au o rază de acțiune mai mică decât armele strategice, dar care pot fi folosite pe câmpul de luptă.
"Mulți oficiali guvernamentali și cetățeni ucraineni au privit cele mai recente amenințări ale Rusiei ca fiind nimic altceva decât zăngănit de sabie și alte prostii", a declarat Mark Temnycky, de la Centrul Eurasia al Consiliului Atlantic.
Peter Rutland, profesor de studii ruse, est-europene și eurasiatice la Universitatea Wesleyan, a declarat că schimbarea doctrinei nucleare ruse a fost "o dezvoltare care servește la menținerea amenințărilor nucleare ale lui Putin în fluxul internațional de știri". "Dar nu reprezintă o schimbare substanțială în poziția doctrinară a Rusiei și nici nu indică cu adevărat o disponibilitate sporită de a folosi arme nucleare", a spus el.
Potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani (FAS), Rusia are cel mai mare stoc de focoase nucleare din lume, controlând circa 5.580 de focoase nucleare. Dintre acestea, circa 1.200 sunt expirate, dar în mare parte intacte, iar aproximativ 4.380 sunt stocate pentru a fi utilizate de către lansatoare strategice cu rază lungă de acțiune și forțe nucleare tactice cu rază mai scurtă.
Dintre focoasele stocate, sunt desfășurate 1.710 de focoase strategice:
- 870 pe rachete balistice terestre;
- 640 pe rachete balistice lansate de submarin;
- 200 pe baze de bombardiere grele.
În vara anului trecut, Moscova a desfăşurat arme nucleare tactice și în Belarus, cel mai apropiat aliat al său. Belarus a anunţat în luna mai un exerciţiu sincronizat cu Rusia pentru verificarea lansatoarelor sale de arme nucleare tactice.
T.D.