Politico: Armata Franței are de dat un test de descurajare împotriva Rusiei lui Putin. Mii de soldați vor trebui să ajungă în 10 zile în România

Politico: Armata Franței are de dat un test de descurajare împotriva Rusiei lui Putin. Mii de soldați vor trebui să ajungă în 10 zile în România

Anul viitor, armata franceză va avea de dat un test crucial, în condiţiile în care aceasta vrea să se transforme într-o forţă capabilă să facă faţă Rusiei.

În ultimii ani, forţele terestre ale Franţei au început un proces de „transformare profundă”, ca să fie pregătite pentru un conflict de intensitate ridicată, similar războiului din Ucraina, scrie Politico.

Anul viitor în luna mai, soldaţii francezi vor participa la un exerciţiu militar la scară largă în România, denumit Dacian Spring 2025, care le va evalua capacitatea de a se deplasa rapid pe flancul estic al NATO. Este o competenţă-cheie în cazul în care preşedintele rus Vladimir Putin decide să atace un membru al alianţei.

ADVERTISING

„Obişnuiam să ne jucăm de-a războiul. Acum există un inamic desemnat, iar noi ne antrenăm cu oameni cu care am merge efectiv la război”, a declarat şeful Comandamentului terestru al armatei franceze pentru Europa, generalul Bertrand Toujouse. Exerciţii precum Dacian Spring „sunt un semnal strategic”, a adăugat el.

Armata franceză are, de asemenea, noi ordine din partea NATO: până în 2027 ar trebui să fie capabilă să desfăşoare în 30 de zile o divizie pregătită de război, inclusiv cu muniţii şi provizii. Atingerea acestui obiectiv se află în centrul exerciţiului „Dacian Spring” de anul viitor, au explicat ofiţeri de rang înalt.

ADVERTISING

Armata franceză se va antrena pentru a trimite o brigadă pregătită de război în România în 10 zile - un pas intermediar care, dacă va avea succes, va reafirma credibilitatea Franţei în faţa aliaţilor din NATO şi va deschide calea pentru atingerea obiectivului din 2027, scrie Politico.

O brigadă are între 3.000 şi 5.000 de soldaţi, în timp ce o divizie are de la 10.000 până la 25.000.

„Nu există încă un Schengen militar”

Principala provocare va fi să ajungă în România într-o perioadă atât de scurtă de timp. „Nu există încă un Schengen militar şi trebuie să îmbunătăţim în mod decisiv mobilitatea militară în Europa”, a declarat generalul Pierre-Eric Guillot, adjunctul lui Toujouse, reluând preocupările exprimate anterior de şeful său.

ADVERTISING

O primă desfăşurare de trupe în România în 2022 a fost afectată de birocraţie, proceduri la frontieră şi trenuri neadecvate pentru echipamente militare. Ţările au depus eforturi pentru a remedia astfel de probleme. „S-ar putea să fim încă împiedicaţi de câteva măsuri vamale, dar am făcut multe progrese în diversificarea rutelor noastre”, a declarat Guillot.

Armata obişnuia să se bazeze doar pe trenuri, dar acum transportă trupe şi echipamente şi cu camioane şi bărci, uneori chiar combinând diferite metode de transport.

Toujouse spune că este încrezător că soldaţii francezi vor trece testul de anul viitor. Cu toate acestea, pentru a atinge obiectivul din 2027, cheltuielile pentru apărare vor trebui să respecte în continuare legea franceză de planificare militară pe şapte ani, fără caracter obligatoriu, a avertizat generalul Pierre Schill, şeful armatei franceze. Bugetul apărării se află sub presiune în condiţiile în care noul guvern al Franţei încearcă să ţină în frâu deficitul ţării.

„Mă aştept ca resursele planificate să fie prezente în totalitate”, a declarat Schill. „Dacă există schimbări majore, la un moment dat am putea amâna (obiectivul 2027), pe motiv că nu există suficiente stocuri pentru a le duce în luptă”, a precizat el. „Dar asta este ficţiune. Este doar o ipoteză”, a adăugat generalul. Cel puţin pentru moment, adaugă Politico.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇