Un an de la atacul din 7 octombrie: Copil de 12 ani împușcat mortal, pompieri uciși. Erdogan face o comparație cu Hitler

Un an de la atacul din 7 octombrie: Copil de 12 ani împușcat mortal, pompieri uciși. Erdogan face o comparație cu Hitler

Astăzi s-a împlinit un an de la atacurile Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023, care au îngrozit lumea prin crimele cumplite și răpirile care au urmat.

Atacul fără precedent al Hamas s-a soldat cu moartea a 1.205 persoane, majoritatea civili, împuşcaţi, arşi de vii sau mutilaţi, inclusiv ostaticii care au murit sau au fost ucişi în captivitate în Fâşia Gaza. Din cele 251 de persoane răpite atunci, aproape 100 sunt încă ostatice, dar multe au fost declarate decedate.

Ca ripostă, Israelul a lansat o operaţiune militară care a dus până acum la moartea a peste 41.900 de persoane în Gaza, majoritatea civili.

După ce a slăbit Hamas, armata israeliană a deschis, din septembrie, frontul libanez împotriva miliţiei Hezbollah, pe care a bombardat-o intens, i-a detonat de la distanţă dispozitive de telecomunicaţii, i-a decimat conducerea, iar săptămâna trecută a lansat ofensiva terestră, soldată cu alte victime civile şi peste 1 milion de oameni care şi-au părăsit casele de teama războiului.

În replică, Iranul a lansat sute de rachete balistice către Israel, ca represalii faţă de campania militară israeliană contra Hezbollah şi faţă de uciderea unor lideri ai grupării libaneze și ai Hamas. Israelul a promis o ripostă, în timp ce Iranul a ameninţat la rândul său cu noi atacuri.

La un an de la atacurile Hamas, Israelul luptă acum pe şapte fronturi: cu Hezbollahul susţinut de Iran, în nord, cu Hamas în Gaza, cu rebelii Houthi din Yemen, cu „teroriştii” din Cisiordania, cu miliţiile şiite în Irak, dar și în Siria și cu Iranul.

Lumea arabă şi marile puteri, inclusiv SUA (aliatul de neclintit), fac eforturi de negociere pentru a obţine încetarea focului, pentru că preţul războiului devine greu de suportat. Doar azi am aflat de 10 pompieri ucişi în Liban şi un copil de 12 ani împuşcat mortal în Cisiordania.

ADVERTISING

La o ceremonie de comemorare, la locul festivalului de la Nova, în timp ce apropiaţi ai persoanelor ucise aprindeau lumânări, ecoul unor tiruri de artilerie şi al unui elicopter în zbor se făceau auzite dinspre Gaza, semn că războiul e aproape. Iar la Ierusalim, familiile ostaticilor deținuți în Gaza au organizat un protest inedit în fața reședinței premierului Benjamin Netanyahu - au pornit o sirenă timp de două minute.

SpotMedia.ro v-a prezentat cele mai importante evenimente şi declaraţii din ziua în care Israelul comemorează un an de la atacurile din 7 octombrie:

  • Luminile la Turnul Eiffel se vor stinge luni, la 23:45, în semn de omagiu adus victimelor atacului fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas în Israel, la 7 octombrie 2023, a anunţat primăria din Paris. "Pentru a comemora această tragedie şi a onora memoria victimelor din 7 octombrie, precum şi a celor care au murit în timpul detenţiei, Parisul a decis să stingă luminile la Turnul Eiffel în această seară, la 23:45, pentru câteva minute”, a indicat primăria, proprietar al monumentului emblematic al capitalei franceze.
  • Hezbollah vizează soldaţi israelieni - Mişcarea libaneză şiită Hezbollah a declarat că vizează soldaţi israelieni în mai multe sate din sudul Libanului, unde Israelul efectuează incursiuni terestre de o săptămână. Luptătorii "au bombardat forţele israeliene în Marun al-Ras cu o salvă de rachete", potrivit unui comunicat al mişcării pro-iraniene.
  • Copil de 12 ani împuşcat mortal - Agenția de presă palestiniană Wafa relatează că un copil palestinian de 12 ani a fost împușcat mortal de forțele de securitate israeliene, în tabăra de refugiați Qalandia, care este situată în Cisiordania ocupată. Alte șapte persoane, inclusiv trei copii, au fost rănite în același incident.
  • 10 pompieri ucişi în Liban - Ministerul Sănătății din Liban a declarat că un atac aerian israelian în sudul Libanului a ucis 10 pompieri, ridicând la 115 numărul salvatorilor uciși într-un an, potrivit unei numărători AFP. În timpul unei vizite în Liban, ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a avertizat că „agresiunea israeliană” împinge regiunea spre „abisul” războiului în toată regula.
  • Erdogan, ameninţări şi o comparaţie cu Hitler - Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Israelul va "plăti preţul" pentru "genocidul" pe care îl comite împotriva poporului palestinian. "Aşa cum Hitler a fost oprit de alianţa umanităţii, în acelaşi mod vor fi opriţi Netanyahu şi reţeaua sa criminală", a adăugat preşedintele Erdogan, care consideră Hamas un "grup de rezistenţă".
  • SUA, aliat de neclintit - Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a exprimat angajamentul „neclintit” al Statelor Unite față de securitatea Israelului în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său israelian. „Secretarul Austin a reiterat angajamentul neclintit al SUA față de securitatea Israelului, o încetare a focului în Gaza și o rezoluție diplomatică care să permită cetățenilor să se întoarcă în siguranță la casele lor de ambele părți ale frontierei dintre Israel și Liban”, se arată în documentul citat de CNN.
  • Omagiile de la vârful ţării - Premierul israelian Benjamin Netanyahu a adus un omagiu „celor căzuți în Ierusalim” în cadrul unui eveniment. Netanyahu și Moshe Leon, primar al Ierusalimului, au aprins lumânări la monumentul „Săbiile de Fier” ridicat în Ierusalim în onoarea victimelor. „Am trecut printr-un masacru teribil acum un an și ne-am ridicat ca un popor, ca niște lei. Poporul se va ridica ca un leu mare, ca un leu tânăr”, au afirmat cei doi luni într-o declarați. Între timp, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a emis o lungă declarație în care își amintește de „coșmarul unui atac brutal” și se angajează să câștige „un război împotriva dușmanilor pe șapte fronturi diferite”.
  • Hamas trimite noi rachete - Hamas a lansat o salvă de rachete asupra oraşului Tel Aviv, unde au fost declanşate în cursul dimineţii sirenele de alarmă aeriană. În plus, două femei au fost rănite în urma rachetei trimise de Hamas în centrul Israelului, anunță IDF. Armata spune că cinci rachete au fost lansate din Khan Younis, din sudul Fâşiei Gaza, în timpul atacului.
  • A treia divizie în Liban - Armata Israelului a trimis în sudul Libanului soldaţi din încă o divizie - a treia angajată în operaţiuni terestre împotriva grupării Hezbollah.
  • Mesaj de la Bucureşti - Guvernul României a transmis un mesaj, în care reiterează condamnarea fermă a atacurilor şi faptul că sprijină eforturile comunităţii internaţionale dedicate încheierii unui acord de încetare a focului, "care să conducă atât la eliberarea ostaticilor, cât şi la un flux continuu, sigur şi neobstrucţionat de ajutoare umanitare în Fâşia Gaza”. MAE adaugă: "365 de zile în care România nu a încetat să pledeze pentru eliberarea imediată şi fără precondiţii a acestora (ostaticilor), reiterând constant necesitatea protecţiei civililor chiar şi în contexte de criză. Printre aceştia se află şi persoane cu dublă cetăţenie româno-israeliană sau de origine română, a căror siguranţă a fost şi va rămâne o prioritate pentru ţara noastră”.
  • Comisia Europeană cere încetarea imediată a focului în Gaza - Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a adus un omagiu victimelor atacului şi a reiterat apelul Uniunii Europene pentru încetarea imediată a focului în Fâşia Gaza şi eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor. UE ''este alături de toţi oamenii nevinovaţi ale căror vieţi au fost zdruncinate profund începând din acea zi dezastruoasă''. Atacul comis de Hamas ''a cauzat o suferinţă imensă nu doar oamenilor din Israel, dar şi palestinienilor nevinovaţi'', a continuat şefa executivului comunitar.
  • Sirenă la Netanyahu - Familiile ostaticilor israelieni deținuți în Gaza au organizat un protest inedit în fața reședinței premierului Benjamin Netanyahu din Ierusalim. Potrivit CNN, aceștia au pornit o sirenă timp de două minute pentru a atrage atenția asupra situației celor dragi și pentru a cere Guvernului să-i aducă acasă.
  • Iranul îl convoacă pe ambasadorul australian - Ministerul iranian de Externe l-a convocat pe ambasadorul australian la Teheran, considerând poziția țării sale cu privire la atacul Iranului asupra Israelului drept „părtinitoare”. Australia „nu prezintă scuze pentru opiniile pe care le-a exprimat cu privire la acțiunile Iranului sau la acțiunile ambasadorului său în Australia”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Afaceri Externe și Comerț. Țara a „condamnat atacurile nesăbuite cu rachete ale Iranului asupra Israelului (care au fost) o escaladare periculoasă” și „continuă să facă apel la toate părțile să dea dovadă de reținere și să renunțe la escaladare”, a adăugat purtătorul de cuvânt, într-o declarație la Canberra.
  • Premier UK: Niciodată să nu închidem ochii în faţa urii - Premierul Keir Starmer i-a îndemnat pe britanici "să susţină fără echivoc" comunitatea evreiască, într-un moment în care actele antisemite s-au înmulţit puternic în Regatul Unit. "Trebuie să susţinem fără echivoc comunitatea evreiască şi să ne unim ca ţară. Niciodată să nu închidem ochii în faţa urii", a adăugat el, cu referire la explozia de acte antisemite. Potrivit raportului unei asociaţii antirasiste, numărul de acte antisemite s-a triplat în Marea Britanie în ultimul an, cu peste 5.000 de incidente înregistrate.
  • Se anunţă moartea unui ostatic - Forumul Familiilor Ostaticilor a anunţat moartea unui ostatic israelian, exact când se împlineşte un an de când a fost răpit de la festivalul de muzică Nova. „Forumul Familiilor Ostaticilor deplânge uciderea lui Idan Shtivi”, 28 de ani, al cărui corp „se află încă” în Gaza, a scris Forumul într-un comunicat. Idan Shtivi a fost răpit din Kfar Aza şi ucis în atacul din 7 octombrie 2023, corpul său fiind reţinut în Fâşia Gaza.
  • Kamala plantează un pom - Vicepreședintele american Kamala Harris va marca momentul la reședința sa de la Observatorul Naval, unde, împreună cu Doug Emhoff, va planta un copac memorial, potrivit unui oficial al Casei Albe, citat de CNN. Kamala și soțul ei Doug vor planta un pom de rodie - care, printre altele, reprezintă speranța și dreptatea în iudaism.
  • Ceremonie cu tiruri de artilerie - La Re'im, unde a avut loc masacrul de la festivalul de muzică Nova şi unde peste 370 de oameni au fost ucişi, o mulţime venită să se reculeagă a dat startul ceremoniilor, cu un minut de tăcere exact la ora 06:29, momentul când a început atacul. Kaddishul, rugăciunea pentru morţi, a fost citit de mai mulţi taţi care şi-au pierdut fiii la festivalul Nova. În timp ce apropiaţi ai persoanelor ucise aprindeau lumânări, ecoul unor tiruri de artilerie şi al unui elicopter în zbor se făceau auzite dinspre Fâşia Gaza, foarte aproape.
  • Hezbollah a lovit Haifa - Luni dimineața, rachete Hezbollah au lovit Haifa, presa israeliană informând că 10 persoane au fost rănite în nordul ţării. Hezbollah a anunţat că a vizat o bază militară la sud de Haifa cu o salvă de rachete "Fadi 1". Potrivit presei, două rachete au lovit Haifa, pe coasta mediteraneană a Israelului, iar alte cinci au lovit Tiberias, aflată la 65 km (40 mile) distanţă. Unele clădiri şi proprietăţi au fost avariate.
  • Comemorări în toată lumea - În toată lumea, de la Sydney la Berlin, de la Buenos Aires la New York, numeroase adunări şi ceremonii vor marca împlinirea unui an de la atacurile sângeroase.
  • Netanyahu, discurs în fața națiunii - Premierul Benjamin Netanyahu se va adresa naţiunii, iar preşedintele Isaac Herzog va lua parte la o comemorare în Sderot, în sudul ţării. Alte adunări sunt planificate la Tel Aviv şi Nir Oz, un kibbutz în care au fost ucişi aproximativ treizeci de locuitori şi peste 70 au fost luaţi ostatici şi duşi în Gaza.
  • Războiul va fi de durată - Comandantul armatei israeliene a declarat că Israelul duce un „război de durată" şi a promis că îi va distruge pe cei care atacă Israelul. „Acesta este un război de lungă durată", a declarat generalul Herzi Halevi, afirmând totodată că ramura armată a Hamas a fost „învinsă".
  • Hamas salută atacul „glorios” - Mişcarea Hamas a salutat atacul „glorios" pe care l-a întreprins pe 7 octombrie 2023 împotriva Israelului, într-un mesaj video difuzat în ajunul marcării unui an de la atacul care a declanşat războiul în Fâşia Gaza. Atacul „glorios din 7 octombrie a distrus iluziile pe care şi le crease inamicul, convingând lumea şi regiunea de superioritatea şi de presupusele sale capacităţi", a declarat în acest mesaj un membru al mişcării islamiste palestiniene, Khalil al-Hayya, aflat în Qatar.
  • Netanyahu a vizitat trupele: Inamicii vor fi învinși! - Premierul Benjamin Netanyahu a vizitat, duminică seara, trupele israeliene desfășurate în nordul Israelului, de-a lungul frontierei libaneze. El le-a spus soldaților: „În urmă cu un an, am suferit o lovitură teribilă. În timpul celor 12 luni care au urmat, noi am transformat realitatea de la o extremă la alta. Lumea întreagă se minunează de loviturile pe care le daţi inamicilor noştri. Vom lupta împreună şi împreună vom învinge".
  • Armata, în alertă maximă - Armata israeliană este în alertă maximă și a desfășurat trupe suplimentare lângă teritoriul palestinian, înainte de comemorarea zilei de 7 octombrie. Duminică, ministrul Apărării, Yoav Gallant, a ameninţat Iranul cu lovituri similare celor care au vizat Gaza şi Libanul. Teheranul a afirmat că este „gata" să riposteze, potrivit agenţiei Tasnim, care citează o sursă militară.
  • Proteste în toată lumea - Mii de protestatari au ieșit pe străzi în marile orașe din întreaga lume sâmbătă și duminică, cerând încetarea vărsării de sânge în Gaza și în Orientul Mijlociu, înainte de prima aniversare a atacului mortal al Hamas asupra Israelului. Detalii AICI.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇