Anularea candidaturii Dianei Șoșoacă: Ciolacu cere CCR o motivare legală puternică, dacă vrea să nu aibă parte de o amplă reformă

Anularea candidaturii Dianei Șoșoacă: Ciolacu cere CCR o motivare legală puternică, dacă vrea să nu aibă parte de o amplă reformă

Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD în cursa pentru Cotroceni, a avut, duminică, o primă reacție la decizia CCR de a anula candidatura Dianei Șoșoacă la președinția României. El spune că, la o primă vedere, pare o decizie disproporționată și cere CCR să prezinte rapid motivarea, care să conțină argumente legale și constituționale puternice.

„Hotărârea CCR în cazul doamnei Diana Șoșoacă pare la prima vedere, în lipsa unei motivări, disproporționată în raport cu principiul democratic fundamental de a alege și de a fi ales.

ADVERTISING

Rolul principal al CCR este de a apăra candidații și dreptul lor de a fi aleși, nu de a fi o barieră pentru participarea lor în alegeri. Voi susține întotdeauna că funcțiile trebuie câștigate la urne prin vot popular, pentru că aceasta este esența democrației”, scrie, Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

Hotărârea CCR în cazul doamnei Diana Șoșoacă pare la prima vedere, în lipsa unei motivări, disproporționată în raport cu...

Publicată de Marcel Ciolacu pe Duminică, 6 octombrie 2024

El cere CCR să prezinte o hotărâre argumentată legal și constituțional. Altfel, spune Ciolacu, se va impune o discuție serioasă despre o amplă reformă a Curții Constituționale

ADVERTISING

„Sub aceste aspecte, consider că CCR trebuie să prezinte rapid motivarea care a stat la baza acestei hotărâri și aceasta să conțină argumente legale și constituționale puternice.

Altfel, vorbim de o vulnerabilitate a sistemului democratic din România care va impune o discuție serioasă în societate cu privire la necesitatea unei ample reforme a Curții Constituționale”, își încheie postarea Ciolacu.

Candidatura la alegerile prezidențiale a Dianei Șoșoacă (SOS) a fost respinsă, potrivit unei decizii de sâmbătă a Curții Constituționale a României (CCR).

ADVERTISING

Curtea a admis, cu majoritate de voturi, contestațiile depuse împotriva candidaturii la președinție a Dianei Șoșoacă și a anulat decizia BEC privind înregistrarea candidaturii.

Pe numele Dianei Șoşoacă fuseseră depuse două contestații, una semnată de Amalia Bellantoni și una de Gheorghe Mihai Ursa.

Decizia este definitivă și nu mai poate fi atacată.

Principalele reacții politice apărute după anunțul deciziei îl creditează pe Marcel Ciolacu drept prim beneficiar al acestei decizii și acuză PSD de intruziune politică în activitatea CCR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇