Cum poți beneficia în România de servicii medicale mai bune

Soluția prin care fiecare român va putea face ce pot acum doar cei privilegiați: să aleagă unde să se trateze
Cum poți beneficia în România de servicii medicale mai bune

Sănătatea și educația au fost cenușărese pentru preocupările autentice ale politicienilor, iar medicii și profesorii priviți ca mase de manevră pentru populiști în ultimii 35 de ani, chiar dacă la fiecare ciclu electoral au figurat printre prioritățile reformelor “neîntârziate”, promise de către toți cei care doreau voturile românilor.

Cu toate așa-zisele reforme, unele mai abrupte, altele pas cu pas, avem astăzi o situație deplorabilă  pentru un stat european al secolului XXI.

Nimic nu a oprit generații de medici să refuze un sistem găunos, condus pe criterii de partid, și traiul din mici atenții, și să urmeze calea emigrării către țări unde sistemele medicale le ofereau condiții decente și o reală satisfacție a muncii sub jurământul lui Hipocrate.

Mai toți am fost nevoiți, măcar o dată, ca pacienți, să plătim de două ori – întâi la stat, prin contribuția obligatorie, apoi la privat – pentru a beneficia de anumite servicii medicale.

Este o aberație întreținută în mod voit de politicienii vechi, care vor ca românii să fie captivi monopolului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, iar clientela de partid să poată căpușa liniștită în continuare. 

ADVERTISING

Pentru a scăpa de acest cerc vicios este nevoie să avem în mod autentic o schimbare de paradigmă, o ieșire din monopolul exclusiv al statului, condus pe baza intereselor de partid.

Soluția pentru rezolvarea situației a fost prezentată de USR și ea constă în introducerea „Pilonului 2” în Sănătate, astfel încât românii să aibă dreptul să aleagă asigurătorul care le oferă serviciile medicale mai bune.

Soluțiile USR pentru mai multe drepturi ale pacienților. Pilonul II al Sănătății.

Te-ai săturat să plătești către stat, lună de lună, sute de lei din salariu pentru asigurarea de sănătate, iar atunci când ai nevoie de o consultație sau de o analiză să tot fii plimbat de la o ușă la alta ori, să auzi că „a fost depășit plafonul” și că trebuie să vii luna următoare?

Dacă da, află că există o soluție, doar că PSD și PNL nu vor să o pună în practică: introducerea unui „Pilon 2” în Sănătate, după modelul pensiilor private obligatorii.

Concret, ar însemna să plătești pe lună aceeași sumă ca și până acum, dar o parte din aceasta (185 de lei, echivalentul a 5% din salariul minim pe economie) ar fi virată către un asigurător privat de sănătate pe care îl alegi.

ADVERTISING

De acești bani, asigurătorul îți va oferi același pachet de servicii precum CNAS, cu excepția bolilor acoperite de programele naționale.

Diferența majoră este că asigurătorii privați vor fi stimulați să ofere servicii de calitate mai bună pentru a atrage clienții și că, în final, toți românii vor beneficia de îngrijiri medicale mai bune, nu vor mai fi umiliți și puși pe drumuri pe banii, nervii și sănătatea lor.

Practic, fiecare român - bogat sau sărac – ar putea face ce pot face acum doar bogații: să aleagă unde să se trateze.

În prezent, 10% din orice ban câștigat – ba, culmea, chiar și din cei necâștigați, „grație” PSD-PNL – se duce la stat pentru sistemul de sănătate.

De exemplu, un angajat pe salariul minim plătește în fiecare lună 340 de lei cu titlu de contribuție de asigurări sociale de sănătate (CASS). Tot 185 de lei pe lună sunt obligați să plătească și cei care au anual, din activități independente, niciun venit sau venituri mai mici de 6 salarii minime brute pe țară. La rândul său, un angajat cu un salariu mediu (așa cum rezultă el din cifrele INS pentru luna iulie 2024) plătește către stat, tot lună de lună, 858 de lei pentru sănătate.

ADVERTISING

„Am ajuns să ne fie frică să mergem la spital, iar medicii se tem să profeseze! Vorbim despre o neîncredere profundă în sistemul de sănătate. Am tot văzut drame pe care trebuie să le oprim!

USR vine cu propuneri concrete de reformă. Fiecare dintre noi plătește impozit pe sănătate din orice tip de venit, inclusiv pe boală plătim taxă de 10%, dar când ajungem la spital nu beneficiem de ceea ce ar trebui din taxele noastre. Pacienții trebuie să aibă în mod real posibilitatea de a alege. Pilonul 2 al Sănătății este soluția USR pentru servicii mai bune în spitale”, afirmă deputata Cristina Prună, purtător de cuvânt al USR.

Dreptul de a alege unde să te tratezi NU înseamnă privatizarea sistemului de sănătate

Așa cum introducerea Pilonului 2 de pensii nu a însemnat privatizarea sistemului public de pensii din România, nici introducerea posibilității ca românii să direcționeze o parte din suma plătită pentru asigurarea de sănătate nu înseamnă privatizarea sistemului sanitar, așa cum încearcă PSD să transmită, în mod mincinos, românilor.

O altă minciună vehiculată intens pentru a-i speria pe români este aceea că spitalele de stat ar rămâne fără bani, dacă pacienții aleg să se trateze în alte spitale.

Or, finanțarea spitalelor de stat se face și prin primării, consilii județene sau ministere, finanțare care nu depinde de activitatea sau de calitatea serviciilor prestate.

Pentru restul finanțării, spitalele de stat vor trebui să-și îmbunătățească şi ele calitatea serviciilor, dacă nu vor să fie părăsite de români în favoarea unor spitale mai bune. Sistemul „timpul trece, leafa merge”, oricât de dezastruoasă ar fi calitatea serviciilor, nu va mai funcționa.

Monopolul duce întotdeauna la prețuri mai mari și calitate mai proastă. Așa am ajuns să avem o perpetuă criză a medicamentelor, inclusiv a unora banale, suntem pe ultimele locuri la nivel european la numărul de medici la mia de locuitori, dar pe primul loc în UE în topul șpăgilor din sănătate și avem cazuri halucinante precum cele de la Maternitatea din Botoșani sau de la Sf. Pantelimon.

Claudiu Năsui: „Singurii care au interes să existe actualul sistem sunt politicienii care au putere și acces la bani în monopolul de stat”

USR a depus în februarie 2024, sub semnătura deputaților Cristina Prună, Claudiu Năsui, Adrian Wiener și Emanuel Ungureanu, proiect de lege (https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=21638) pentru ca românilor să le fie recunoscut dreptul de a decide cum și unde să se ducă banii pe care ei îi plătesc pentru sănătate.

„Ne uităm la spitalele din țări precum Franța, Belgia, Germania, unde au emigrat medici români, și ne întrebăm de ce nu pot fi la fel și în România. Răspunsul e simplu: pentru că sistemul este diferit.

Prin acest proiect de lege ne dorim să avem sănătate la standarde europene, dar nu cu actualul sistem prin care Casa Națională de Asigurări de Sănătate eșuează sistematic să ne dea acces la sănătate de calitate. Vrem un sistem în care pacientul să fie cu adevărat în centrul sistemului, să poată alege și să fie tratat cu respect”, declară deputata USR Cristina Prună.

În cifre și hârtii, Sănătatea este a doua cea mai mare cheltuială a statului român după asistența socială (unde sunt incluse și pensiile), iar cheltuielile per pacient au explodat în ultimii ani, fără ca serviciile să se îmbunătățească proporțional.

„Până nu va exista un Pilon 2 al Sănătății, nu vom avea un sistem de sănătate de calitate. În actualul sistem nimeni nu este responsabil de nimic. Dacă un doctor nu-și face treaba, nu e dat afară. Dacă un spital omoară oameni, nu se închide, nu se schimbă conducerea. Se schimbă conducerea când se schimbă partidele de la conducere. Adică, pleacă unii politruci și vin alți politruci.

Românii sunt forțați în marea lor majoritate să sufere în spitale de stat și într-un sistem bolnav. Singurii care au interes să existe actualul sistem sunt politicienii care au putere și acces la bani în monopolul de stat”, afirmă deputatul USR Claudiu Năsui.

Material susținut de USR


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇