Ilan Șor promite bani pentru cei care votează împotriva aderării la UE a Republicii Moldova

Ilan Șor promite bani pentru cei care votează împotriva aderării la UE a Republicii Moldova

Oligarhul pro-rus Ilan Șor s-a angajat să plătească alegătorii pentru a vota „nu” la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.

Pe lângă alegerile prezidențiale din 20 octombrie, alegătorii vor participa și la un referendum privind modificarea Constituției, pentru a permite Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, să facă presiuni pentru aderarea la UE, potrivit Reuters.

Cel mai vocal oponent al aderării la UE, omul de afaceri pro-rus Ilan Șor, s-a oferit într-o postare publicată în weekend pe Telegram să plătească alegătorilor echivalentul a 29 de dolari (aproximativ 26 de euro) dacă se înscriu în campania sa.

ADVERTISING

El a mai spus că alegătorii ar primi recompense și mai mari dacă ar vota „nu” la referendum.

Șor a fost condamnat anul trecut la 15 ani de închisoare în contumacie, pentru rolul său în dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova. Exilat în Rusia, el conduce acum blocul electoral „Victoria”, căruia i-a fost interzis să participe la campanie.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat că oponenții campaniei pentru UE a președintelui Maia Sandu „folosesc bani pentru a cumpăra voturi și oameni”. „Ei folosesc propaganda pentru a răspândi minciuni despre Uniunea Europeană și a speria oamenii cu tot felul de povești”, a scris el pe Telegram. „Să nu-i credem pe hoți, fugari și bandiți”.

ADVERTISING

Maia Sandu, care denunță invazia Rusiei în Ucraina și consideră Moscova drept una dintre cele mai mari amenințări cu care se confruntă Moldova, le-a mai spus alegătorilor, într-un discurs ținut sâmbătă, să fie atenți la fraude.

„Mincinoșii încearcă să ne intimideze și să ne oblige să luăm alte decizii decât cele pe care le dorim”, a spus ea. „Nu trebuie să îi lăsăm să ne decidă soarta”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇