Moartea liderului Hezbollah: SUA și Israelul spun că s-a făcut dreptate. Zile de doliu în Iran și Liban. Se promite răzbunare

Moartea liderului Hezbollah: SUA și Israelul spun că s-a făcut dreptate. Zile de doliu în Iran și Liban. Se promite răzbunare

Israelul spune că liderul Hezbollah „merita să fie ucis”, iar SUA că atacul care l-a ucis este o „măsură de dreptate”, în timp ce Iranul și Libanul au anunțat zile de doliu și amenință cu distrugerea Israelului.

Reacțiile au venit la scurt timp după ce a fost confirmată, sâmbătă, uciderea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac țintit al Israelului în Beirut.

Israelul: Merita să fie ucis

Eliminarea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, este una dintre „cele mai justificate măsuri antiteroriste" existente, a declarat sâmbătă ministrul israelian de externe, Israël Katz, relatează AFP.

ADVERTISING

„Eliminarea arhiteroristului Nasrallah este una dintre cele mai justificate măsuri antiteroriste luate vreodată de Israel", a scris ministrul israelian pe platforma X, afirmând că Nasrallah „merita să fie ucis".

Și premierul Benjamin Netanyahu a declarat, la revenirea sa de la New York: „Suntem hotărâţi să continuăm să-i lovim pe inamicii noştri" și a spus că prin uciderea liderului Hezbollah, Israelul şi-a „reglat conturile".

„Ne-am reglat conturile cu persoana responsabilă de uciderea a nenumăraţi israelieni şi a numeroşi cetăţeni din alte ţări, între care sute de americani şi zeci de francezi", a spus într-o intervenţie televizată, Benjamin Netanyahu.

ADVERTISING

De asemenea, preşedintele american Joe Biden a calificat sâmbătă atacul israelian în care a murit Hassan Nasrallah drept o „măsură a dreptăţii”, după dominaţia sa bazată pe teroare timp de patru decenii.

Biden a menţionat că operaţiunea de eliminare a lui Nasrallah a avut loc în contextul mai larg al conflictului care a început cu masacrarea israelienilor de către Hamas la 7 octombrie 2023, relatează AP.

„Nasrallah, a doua zi, a luat decizia fatidică de a se alătura Hamas şi de a deschide ceea ce el a numit un «front nordic» împotriva Israelului”, a precizat Biden într-un comunicat.

El a menţionat și că Hezbollah, sub comanda lui Nasrallah, a fost responsabil pentru moartea a mii de americani, israelieni şi libanezi.

ADVERTISING

Zile de doliu în Iran și Liban și amenințări

De cealaltă parte, prim-vicepreşedintele iranian, Mohammad Reza Aref, a declarat sâmbătă ca asasinarea lui Hassan Nasrallah va duce la „distrugerea" Israelului.

„Îi avertizăm pe liderii regimului de ocupaţie că vărsarea nedreaptă de sânge, în special cea a secretarului general al Hezbollah, martirul Sayyed Hassan Nasrallah, va duce la distrugerea lor", a declarat ministrul citat de agenţia de presă iraniană Isna.

Iar liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a decretat sâmbătă cinci zile de doliu naţional, relatează AFP.

„Transmit condoleanţe pentru martiriul marelui Nasrallah şi al colegilor săi martiri şi anunţ cinci zile de doliu naţional în Iran", a declarat Ali Khamenei, potrivit unui comunicat publicat de agenţia Irna.

Iranul a afirmat, de asemenea, că „linia lui Hassan Nasrallah va continua", în pofida eliminării sale.

„Linia glorioasă a liderului rezistenţei, Hassan Nasrallah, va continua şi obiectivul său sacru va fi atins odată cu eliberarea Quds (Ierusalim), dacă vrea Dumnezeu", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani, într-un mesaj publicat pe platforma X.

Și guvernul libanez a decretat trei zile de doliu, după moartea lui Nasrallah, relatează The Guardian. Zilele de doliu sunt luni, marţi şi miercuri.

Marşuri spontane ale îndoliaţilor care se băteau cu pumnul în piept în timp ce ridicau steagurile Hezbollah au fost semnalate în diferite cartiere din Beirut în cursul zilei de sâmbătă.

Confirmarea morţii lui Nasrallah vine într-o săptămână în care principalii consilieri ai lui Biden pe probleme de securitate naţională au început să lucreze în contextul Adunării Generale a ONU pentru a obţine sprijin pentru o încetare a focului de 21 de zile între Israel şi Hezbollah, care, sperau ei, ar putea, de asemenea, să aducă un suflu nou în eforturile blocate de a asigura un armistiţiu în Gaza.

Hezbollah este cea mai influentă dintre formaţiunile „axei rezistenţei" promovate de Iran împotriva Israelului, reunind mişcarea palestiniană Hamas, rebelii houthi din Yemen şi grupuri irakiene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇