Premieră: Aeronavele de luptă ale Japoniei au alungat cu rachete un avion spion al rușilor

Premieră: Aeronavele de luptă ale Japoniei au alungat cu rachete un avion spion al rușilor

Japonia şi-a ridicat avioanele de luptă care au folosit în premieră rachete pentru a determina un avion de recunoaștere rusesc să părăsească spațiul său aerian.

Mai multe avioane de război F-15 și F-35 au tras rachete de semnalizare, luni, după ce aeronava rusă de patrulare maritimă II-38 a ignorat avertismentele radio, a declarat ministrul japonez al Apărării, Minoru Kihara, relatează The Guardian.

A fost prima incursiune anunțată public în spațiul aerian nipon a unei aeronave rusești din iunie 2019.

ADVERTISING

Ministrul a precizat că avionul rus a pătruns de trei ori în timpul zborului său de cinci ore în zonă, în spațiul aerian al Japoniei, deasupra insulei Rebun.

„Încălcarea spațiului aerian este extrem de regretabilă și astăzi am depus un protest foarte serios pe masa guvernului rus prin canale diplomatice și i-am îndemnat ferm să nu se mai întâmple”, a adăugat Kihara.

Premierul japonez, Fumio Kishida, le-a spus oficialilor guvernamentali să răspundă „ferm și calm” la incident și să colaboreze cu SUA și alte state, a declarat șeful său de cabinet, Yoshimasa Hayashi.

ADVERTISING

„Ne vom abține să oferim informații categorice cu privire la intenția și scopul acestei acțiuni, dar armata rusă a fost activă în vecinătatea țării noastre de la invadarea Ucrainei”, a adăugat Hayashi.

Ministrul Kihara a subliniat că folosirea rachetelor a fost un răspuns legitim la încălcarea spațiului aerian și că vor face la fel, fără ezitare, dacă se mai întâmplă aşa ceva.

Incursiunea a avut loc la o zi după ce o flotă comună de nave de război chineze și rusești a navigat în jurul coastei de nord a Japoniei. Kihara a spus că încălcarea spațiului aerian ar putea fi legată de un exercițiu militar comun pe care Rusia și China l-au anunțat la începutul acestei luni.

ADVERTISING

Oficialii japonezi ai apărării sunt îngrijorați de cooperarea militară în creștere dintre China și Rusia și de activitatea din ce în ce mai intensă a Chinei în jurul apelor și spațiului aerian japonez.

Tokyo a consolidat în mod semnificativ apărarea din sud-vestul Japoniei, inclusiv insule îndepărtate care sunt considerate cheie pentru strategia de apărare a Japoniei în regiune.

Forța de autoapărare aeriană a Japoniei a declarat că a ridicat avioanele de luptă de 669 de ori în perioada aprilie 2023 - martie 2024. În aproximativ 70% din cazuri împotriva aeronavelor militare chineze, deși acest număr nu include încălcările spațiului aerian.

Japonia și Rusia se află într-o dispută teritorială asupra Teritoriilor de Nord, un grup de insule stăpânite de ruși pe care fosta Uniune Sovietică le-a confiscat Japoniei la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Conflictul a împiedicat cele două țări să semneze un tratat de pace care pune capăt oficial ostilităților. Tensiunile bilaterale au crescut și din cauza sprijinului Japoniei pentru Ucraina. Tokyo a oferit Kievului sprijin financiar și material și a impus sancțiuni persoanelor și organizațiilor ruse.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇