Răsturnare de situație la Suceava: Șefa de la Oncologie care cerea mită de la bolnavii de cancer, condamnată la închisoare

Răsturnare de situație la Suceava: Șefa de la Oncologie care cerea mită de la bolnavii de cancer, condamnată la închisoare

Anca Dumitrovici Ababneh, fosta șefă şpăgară a secției de Oncologie de la Spitalul Județean de Urgență Suceava, a fost condamnată definitiv la închisoare cu executare, după ce iniţial primise o pedeapsă fără detenţie.

Magistraţii Curţii de Apel au decis, astfel, majorarea pedepsei de la doi ani şi şase luni cu suspendare, dictată în luna aprilie de Tribunalul Suceava, la trei ani de închisoare în regim de detenţie.

Anca Ababneh Dumitrovici a recunoscut toate acuzațiile și a fost judecată în procedură simplificată, astfel încât să beneficieze de o reducere a pedepsei.

Dumitrovici a fost găsită vinovată în dosarul în care a fost acuzată că, în calitate de medic specialist oncolog la SJU Suceava, în perioada aprilie 2022 - 19 ianuarie 2023, în mod repetat, a acceptat promisiunea de a primi o sumă de bani, a pretins şi a primit diferite sume de bani (sume variabile, respectiv 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau alte foloase (miere de albine, caşcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză etc) de la 64 de persoane, pacienţi sau aparţinătorii acestora, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul şi asistenţa anti-cancer ce trebuiau realizate gratuit.

În sarcina medicului s-au reţinut 64 de acte materiale ale infracţiunii de luare de mită în formă continuată, dintre care 62 de acte materiale au fost comise într-un interval scurt de timp, respectiv în şapte zile din luna decembrie 2022.

ADVERTISING

Una din cele două plângeri a fost depusă la DNA București de către aparținătorii unui bolnav, fost militar, care ar fi murit după ce luni de zile medicul oncolog nu i-a prescris tratamentul necesar.

Cabinetul medicului a fost supravegheat audio-video timp de o lună, de la jumătatea lunii decembrie 2022 până la jumătatea lunii ianuarie 2023.

Procurorii anticorupție au descoperit că doctorița a luat mită de 29 de ori într-o singură zi. În total, ea a primit 20.660 de lei, 750 de euro și diverse bunuri, de la parfumuri, cutii cu bomboane și până la cafea, brânză, ouă sau ciuperci.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇