Flagrant DNA pentru șpăgi în Portul Constanța: Între 500 și 10.000 de dolari pe container. Un lucrător vamal a înghițit probele

Flagrant DNA pentru șpăgi în Portul Constanța: Între 500 și 10.000 de dolari pe container. Un lucrător vamal a înghițit probele

Trei lucrători vamali acuzați de mită au fost reținuți, vineri, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), fiind suspectați că au facilitat trecerea unor containere prin portul Constanța în schimbul unor sume de bani.

Containerele conţineau mărfuri care nu corespundeau cu datele din documentele de import sau erau contrafăcute. Unul dintre suspecţi a înghiţit un bilet pe care erau trecute sumele de bani primite.

Cei vizaţi de anchetă sunt:

  • Marius Oprea - lucrător vamal de la Biroul Vamal de frontieră Constanța Sud, acuzat de luare de mită în formă continuată.
  • Dorel Emanuel Petcu, fost lucrător vamal, acum suspendat și angajat al unei firme de servicii portuare, acuzat de complicitate la luare de mită și distrugerea de probe.
  • C.M. - comisionar vamal, este acuzat și el de complicitate la luare de mită.
ADVERTISING

Între 20 mai și 27 august 2024, Oprea ar fi pretins și primit mită de la importatori pentru a nu-și îndeplini corect atribuțiile de serviciu, facilitând astfel trecerea unor mărfuri care nu respectau documentele de import sau erau contrafăcute.

Importatorii obișnuiau să ofere între 500 și 700 de dolari pe container pentru a evita problemele cu vama.

Anchetatorii DNA spun însă că aceste sume pot urca în funcţie de numărul de colete care fac obiectul confiscării, astfel, la cei 500-700 dolari se adaugă 30-50 dolari per colet, sume care ajung şi la 10.000 de dolari per container, pentru mărfurile interzise la import în UE.

ADVERTISING

Cum funcţiona schema şpăgilor din Portul Constanţa

”Astfel, inculpatul Oprea Marius ar fi contribuit la taxarea ilicită a containerelor cu mărfuri procesate în punctul vamal, facilitând concomitent introducerea în ţară de mărfuri contrafăcute, mărfuri interzise la import, mărfuri ce nu sunt însoţite de avizele sau autorizaţiile necesare, mărfuri de altă natură sau în alte cantităţi decât cele declarate în vamă şi mărfuri subevaluate”, adaugă procurorii DNA. 

Marius Oprea avea rolul de colecta şpaga de la firme şi importatori, care au solicitat efectuarea operaţiunilor de vămuire la Biroul Vamal de frontieră Constanţa Sud.

ADVERTISING

După colectarea sumelor de bani, Dorel - Emanuel Petcu prelua banii din incinta Biroului Vamal de frontieră Constanţa Sud situat în Portul Constanţa, pentru a-i transporta în zone de siguranţă şi a fi împărţiţi ulterior între membrii grupului.

Flagrantul DNA

Joi, 12 septembrie, Oprea a fost prins în flagrant, după ce a primit 5.000 de dolari și 8.100 de lei de la C.M. pentru a facilita vămuirea unor mărfuri.

În același timp, Petcu a fost observat cum distruge un document legat de aceste sume, înghițindu-l pentru a ascunde dovezile.

"La scurt timp după constatarea infracţiunii flagrante, inculpatul Petcu Dorel - Emanuel ar fi luat discret de pe biroul din faţa sa un înscris olograf cu dimensiunile de 5 cm x 10 cm, ce se afla lângă sumele de bani date cu titlu de mită şi care făcea referire la ce reprezintă sumele respective, înscris pe care l-ar fi distrus prin înghiţire, cu scopul de a împiedica aflarea adevărului în cauza penală”, transmite DNA.

În aceeași zi, procurorii au efectuat percheziții în 47 de locații din județul Constanța, inclusiv la birourile vamale și la domiciliile inculpaților.

În mașina lui Petcu au fost găsite 12.300 de dolari și aproximativ 1.000 de euro.

Cei trei lucrători vamali vor fi prezentați Tribunalului Constanța cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. De asemenea, Petcu a mai fost trimis în judecată anterior pentru alte infracțiuni legate de atribuțiile sale de serviciu (două infracţiuni de fals intelectual).

În cauză se desfăşoară cercetări şi faţă de alte persoane.

Ca urmare a apariţiei acestor informaţii, Autoritatea Vamală Română a trimis spotmedia.ro un comunicat în care "își reafirmă angajamentul pentru transparență, statul de drept și lupta împotriva corupției".

"Așteptăm mai multe informații oficiale pentru a dispune măsurile imediate de izolare a situației și de înlăturare a oricărui risc de vulnerabilizare a activității instituției", adaugă AVR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇