Șeful Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin, reținut de DNA. Cum funcționa rețeaua care încasa șpăgi de până la 22.000 de euro UPDATE

Șeful Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin, reținut de DNA. Cum funcționa rețeaua care încasa șpăgi de până la 22.000 de euro <span style="color:#990000;">UPDATE</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Apar noutăţi de la DNA în ampla anchetă de trafic de migranţi pentru care ieri procurorii au făcut zeci de percheziţii alături de DIICOT.

Şeful Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin, Vali Mitruş, a fost reţinut, în timp ce alţi doi funcţionari ai instituţiei şi administratorul unei firme au fost plasaţi sub control judiciar.

Miercuri, Vali Mitruş urmează să fie prezentat Tribunalului Timiş, cu propunere de arestare preventivă.

Suspecţii sunt acuzaţi de mai multe infracţiuni săvârşite în perioada 2022-2023, între care luare şi dare de mită, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic, în dosarul care vizează constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

ADVERTISING

Ei ar fi primit bani de la oameni de afaceri implicaţi în traficul de migranţi, între 2.100 de lei şi 22.000 de euro, pentru emiterea avizelor de muncă şi prelungirea nelegală a dreptului de şedere în România în cazul a cel puţin 1.137 de cetăţeni străini, majoritatea din Pakistan şi Bangladesh (peste 80%), dar şi din Sri Lanka, India, Nepal şi Sudan.

Funcţionarii sub control judiciar sunt Andrei-Cătălin Huniadi şi Cristian-Arthur Oncică, tot de la Biroul pentru Imigrări Caraş-Severin.

”În prezenta cauză se desfăşoară cercetări cu privire la modalitatea în care angajaţi ai Biroul pentru Imigrări al Judeţului Caraş Severin ar fi încălcat, în schimbul unor sume de bani, dispoziţiile legale prevăzute, atât în legislaţia primară pe linie de migraţie, cât şi în normele metodologice stabilite pe linie de muncă, în legătură cu  admisia, şederea şi dreptul la muncă al cetăţenilor străini pe teritoriul României”, transmite DNA.

ADVERTISING

După emiterea avizelor de muncă, o parte dintre străini erau preluaţi de reprezentanţii firmelor pentru care ar fi fost eliberate documentele respective, cazaţi fără forme legale în diferite locaţii şi plasaţi în mod nelegal pentru a munci la alte societăţi.

Ceilalţi erau preluaţi direct de reţeaua de migranţi şi călăuziţi spre state din vestul Europei, trecând ilegal frontiera.

Reţineri şi la DIICOT

La rândul său, DIICOT a anunţat că, marţi şi miercuri, procurorii din Caraş-Severin au dispus reţinerea a 7 inculpaţi (unul cetăţean străin) şi măsura controlului judiciar faţă de alţi 3, cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi, facilitarea şederii ilegale în România şi spălarea banilor.

ADVERTISING

În sarcina unuia dintre inculpaţi a fost reţinută şi comiterea infracţiunilor de trafic şi deţinere de droguri de risc.

”În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost identificate şi ridicate înscrisuri (aproximativ 47.000 de file), sume de bani în euro şi lei, telefoane mobile, o cantitate de drog de risc (canabis), mai multe plante şi seminţe de canabis, o instalaţie şi echipamente destinate dezvoltării rapide a plantelor de canabis indoor, precum şi alte mijloace de probă”, anunţă DIICOT.

Miercuri a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Caraş-Severin cu propunerea de arestare preventivă a 6 dintre inculpaţii reţinuţi, faţă de un altul, procurorii DIICOT dispunând măsura controlului judiciar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇