Amplă operațiune DNA-DIICOT care vizează ofițeri MAI, capi ai unei rețele de trafic de migranți

Amplă operațiune DNA-DIICOT care vizează ofițeri MAI, capi ai unei rețele de trafic de migranți
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Avem parte de o premieră – DNA și DIICOT au declanșat, marţi dimineață, o amplă operațiune în colaborare, care vizează traficul de migranți din România. Sunt vizaţi foşti şi actuali ofițeri MAI.

Au loc 70 de percheziții în special în vestul țării, dar și în București.

Suspecţii au introdus în țară peste o mie de migranți, cu vize de muncă, dar pentru a le facilita plecarea în țări Schengen.

În timp ce procurorii DIICOT vizează firmele care se ocupau de aducerea în țară a muncitorilor din afara UE, colegii lor de la DNA i-au luat în vizor pe angajații Inspectoratului General pentru Imigrări, care primeau mită pentru a aproba permisele de muncă.

ADVERTISING

Şeful Biroului Imigrări Caraş-Severin, Vali Mitruş, a fost ridicat marţi dimineaţă şi dus la audieri, la DIICOT.

Anchetatorii DIICOT au mers la cele 67 de percheziţii alături de poliţiştii de la Combaterea Criminalităţii Organizate în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Argeş, Sibiu şi în Bucureşti.

Conform anchetatorilor, aproximativ 40 de persoane vor fi audiate în acest caz.

Dosarul vizează constituirea unui grup infracţional organizat încă din 2022, trafic de migranţi, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, facilitarea şederii ilegale în România şi spălarea banilor.

Grupul este condus de un fost angajat MAI. Iar firmele erau controlate de un alt suspect – colonel în rezervă tot de la MAI.

ADVERTISING

Conform anchetatorilor, a fost generată ”o stare de pericol la adresa securităţii naţionale, ca urmare a favorizării pătrunderii pe teritoriul României a unor cetăţeni străini, cu potenţial risc terorist”.

Cum funcţiona grupul de infractori cu epoleţi

Prin sistemul fraudulos au obţinut avize de muncă 1.181 de cetăţeni străini, majoritatea din Pakistan şi Bangladesh.

Membrii grupului au facilitat astfel șederea pe teritoriul României a unor cetățeni străini ale căror vize expiraseră și trebuiau returnați în țara de origine.

Pentru un aviz de muncă, migranţii ar fi plătit între 500 – 1.000 de euro, iar, cu cât termenul pentru obţinerea acestuia era mai scurt, cu atât preţul solicitat devenea mai mare, ajungând chiar şi la 5.000 – 6.000 de euro.

ADVERTISING

În intervalul 2022 – iunie 2024, gruparea formată din cel puțin 37 de suspecți, cetățeni români și străini și 7 grupuri de firme însumând 31 de societăți comerciale cu sediile în Caraș-Severin, Timiș și Arad, “a acționat pe teritoriul României, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți“.

“Activitatea infracțională s-a desfășurat pe șase paliere, respectiv: unul format din liderii grupurilor de firme, urmat de persoanele din imediata apropiere a acestora și care îndeplineau diferite funcţii în cadrul societăţilor, un altul format din foste și actuale cadre ale MAI, un palier constituit din reprezentanții de drept și de fapt ai unor firme din județul Caraș-Severin racolate în același scop infracțional iar ultimele două paliere formate din alți membri ai grupului de crimă organizată, unii având sarcina de a permite folosirea imobilelor din proprietate lor ca locație pentru stabilirea domiciliului persoanelor ce primeau aviz de muncă în România, iar ceilalți ocupându-se de transportarea și transferarea migranților sosiți în România, cu intenția de a pătrunde ulterior pe teritoriul altor state membre UE“, se arată în comunicatul DIICOT.

La rândul lor, procurorii DNA Timişoara anchetează infracţiuni de corupţie, săvârşite în perioada 2022 - 2023, "de către funcţionari publici din cadrul unor instituţii publice de pe raza judeţelor Caraş-Severin şi Arad, în contextul îndeplinirii sau neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu în legătură cu migraţia persoanelor”.

Acţiunile procurorilor anticorupţie sunt coordonate cu cele ale procurorilor din cadrul DIICOT Caraş.

În cursul zilei de marţi, DNA face 7 percheziţii în judeţele Caraş-Severin şi Arad, din care două sunt sediile unor instituţii publice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇