Cum au fost posibile exploziile pagerelor din Liban? Teoriile experților

Cum au fost posibile exploziile pagerelor din Liban? Teoriile experților

Experţii au împărtăşit două teorii cu privire la modul în care sute de pagere au putut exploda simultan în Liban, explozii soldate cu moartea a nouă persoane şi peste 2.800 de răniţi.

Una dintre teorii este că a existat o breşă de securitate cibernetică, ce a dus la supraîncălzirea şi detonarea bateriilor cu litiu ale pagerelor.

O alta este că a fost vorba de un „atac asupra lanţului de aprovizionare”, în care pagerele au fost "lucrate" în timpul procesului de fabricaţie şi expediere.

David Kennedy, un fost analist de informaţii al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA, a declarat pentru CNN că exploziile observate în videoclipurile distribuite online par a fi „prea mari pentru a fi vorba de un hack direct şi de la distanţă care ar supraîncărca pagerul şi ar provoca o explozie a bateriei cu litiu”.

Kennedy a declarat că a doua teorie i se pare mai plauzibilă.

„Este mai probabil ca Israelul să fi avut agenţi operativi... în Hezbollah... Pagerele ar fi fost implantate cu explozibili şi probabil programate să se detoneze doar atunci când a fost primit un anumit mesaj”, a spus el.

„Complexitatea necesară pentru a reuşi acest lucru este incredibilă. Ar fi fost necesare multe componente diferite de informaţii şi execuţie. Informaţiile din surse umane (HUMINT) ar fi fost principala metodă utilizată pentru a realiza acest lucru, împreună cu interceptarea lanţului de aprovizionare pentru a face modificări la pagere”, a adăugat el.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇