Mircea Geoană n-a nimerit-o nici cu decrețeii. S-a născut cu ani buni înainte de decretul ceaușist

Mircea Geoană n-a nimerit-o nici cu decrețeii. S-a născut cu ani buni înainte de decretul ceaușist

Mircea Geoană nu a nimerit-o nici cu declarația că a fost decrețel, pe care a făcut-o sâmbătă, cu ocazia exprimării poziției pe care o are față de avort. La aceeași emisiune, a mai spus că nu a votat la „referendumul familiei tradiționale” pentru că probabil era la o deplasare fiind la NATO, ceea ce era imposibil.

Candidatul independent la preşedinţia României a spus, sâmbătă, într-o emisiune la Digi 24, că el nu opune dreptului femeii de a face avort. În context, a afirmat: „Sunt decreţel şi eu”.

ADVERTISING

„Eu cred că dreptul femeii de a decide ce face cu viaţa ei... noi suntem în România, nu suntem în America. Noi am trăit în anii... eu sunt decreţel şi eu.

Nu sunt confortabil deloc să spun unei femei că cineva, din orice motiv, poate dispune de corpul său şi decizia sa suverană de a face ceea ce doreşte acolo. Sunt foarte progresist aici”, a spus Mircea Geoană.

Decreței sunt numiți copiii născuți după un decret dat de Nicolae Ceaușescu în 1966. Mai exact, Decretul 770, promulgat pe 2 octombrie 1966, care interzicea avortul la cerere, intervenţia fiind posibilă doar în anumite condiţii foarte stricte.

ADVERTISING

Ca urmare, în perioada 1967-1972 s-au născut peste 2 milioane de copii, mulţi fără să fie doriţi de familii, numiţi acum „decreţei” sau „copiii decretului”, pentru că au venit pe lume doar ca urmare a acestei legi. Decretul 770 a fost anulat imediat după căderea regimului comunist, în 1989.

Mircea Geoană are 66 de ani, fiind născut pe 14 iulie 1958, cu opt ani înainte de apariția documentului generator de decreței.

În aceeași emisiune, Mircea Geoană a vorbit și despre așa numitul referendum pentru familia tradițională. El a spus că nu a votat „Pentru că eram la… cred că eram în deplasare undeva, cred că eram într-o deplasare cu NATO, cred că era în perioada în care eram eu la NATO”.

ADVERTISING

N-a nimerit-o nici aici. De fapt, aşa-numitul „Referendum pentru familie”, care viza redefinirea familiei în Constituţie, a fost organizat în anul 2018 în zilele de 6 şi 7 octombrie, înainte ca Geoană să devină adjunct al secretarului general al NATO, lucru care s-a întâmplat în 17 iulie 2019.

La o zi după ce și-a anunțat candidatura ca independent, Mircea Geoană a mai făcut o afirmație care a fost taxată drept gafă.

Intervievat la ProTV, Mircea Geoană i-a urat sănătate regelui Mihai, vorbind despre ultimul discurs al acestuia din Parlamentul României.

„Mă întorc la ceea ce spunea Regele Mihai în 2011 când a făcut 90 de ani, Dumnezeu să-i dea sănătate, am fost şi în Senat când a avut ultimul discurs. A acut un discurs şi a spus ceva foarte important: Ţara are nevoie de cârmuitori drepţi şi pricepuţi. Astăzi. România nu are cârmuitori nici drepţi nici pricepuţi", a spus Geoană.

Doar că regele Mihai I a murit în 2017.

Ulterior, Geoană s-a prins şi a scris pe Facebook că a fost „o greșeală de exprimare”.

„În emisiunea de la ProTV, am făcut o greșeală de exprimare, când m-am referit la Regele Mihai, pe care o regret. Regele Mihai este unul dintre reperele națiunii române și va rămâne veșnic în memoria noastră pentru exemplul de decență, de sacrificiu și iubire de țară. Odihnească-se în pace!", a fost mesajul postat de Geoană.

Mircea Geoană şi-a anunţat în această săptămână oficial intrarea în cursa pentru Cotroceni, printr-un mesaj video postat pe Facebook. Anunțul a venit la o zi după ce s-a retras din funcţia de secretar general adjunct al NATO şi a fost decorat cu Ordinul „Serviciul Merituos”, în semn de recunoaştere a „excepţionalei activităţi în slujba Alianţei Nord-Atlantice”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇