Demers neobișnuit: Șefii CIA și MI6, apel pentru Ucraina, într-un editorial comun în FT

Demers neobișnuit: Șefii CIA și MI6, apel pentru Ucraina, într-un editorial comun în FT

Şefii Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA) şi ai serviciului de spionaj al Marii Britanii (MI6) afirmă sâmbătă într-un editorial comun că „menţinerea cursului” în sprijinirea luptei Ucrainei împotriva Rusiei este mai importantă ca niciodată şi promit să îşi continue cooperarea în această privinţă şi cu privire la alte provocări. Demersul este unul extrem de neobișnuit.

Articolul de opinie publicat în Financial Times şi semnat de directorul CIA, William Burns, şi Richard Moore, şeful Serviciului Secret de Informaţii (MI6), este primul scris în comun de şefii celor două agenţii de spionaj, relatează Reuters.

ADVERTISING

„Parteneriatul se află în inima relaţiei speciale dintre ţările noastre”, afirmă ei, menţionând că serviciile lor au marcat 75 de ani de parteneriat în urmă cu doi ani.

Agenţiile „sunt unite în rezistenţa faţă de o Rusie asertivă şi faţă de războiul de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei”, dau asigurări Burns şi Moore.

„Menţinerea cursului (în războiul din Ucraina) este mai vitală ca niciodată. Putin nu va reuşi să stingă suveranitatea şi independenţa Ucrainei”, spun ei, adăugând că agenţiile lor vor continua să ajute serviciile de informaţii ucrainene.

ADVERTISING

Forţele ruse au avansat încet în estul Ucrainei, trupele ucrainene au ocupat o mare parte din regiunea rusă Kursk, iar Kievul a pledat pentru furnizarea de mai multă apărare aeriană occidentală.

Şefii serviciilor de spionaj promit că agenţiile lor vor continua să lucreze pentru a contracara o „campanie nesăbuită de sabotaj în Europa pusă la cale de serviciile secrete ruse” şi o „utilizare cinică a tehnologiei” pentru a răspândi dezinformare şi „pentru a crea disensiuni între noi”.

Burns şi Moore menţionează, de asemenea, că şi-au reorganizat agenţiile pentru a se adapta la ascensiunea Chinei, pe care au numit-o „principala provocare geopolitică şi de informaţii a secolului XXI”.

ADVERTISING

Agenţiile, mai spun ei, „au exploatat canalele de informaţii pentru a face presiuni în favoarea unei constrângeri şi a unei dezescaladări” în Orientul Mijlociu şi lucrează pentru un armistiţiu în Gaza care ar putea pune capăt „pierderilor îngrozitoare de vieţi ale civililor palestinieni” şi ar permite Hamas să elibereze ostaticii pe care i-a capturat în atacul său asupra Israelului din 7 octombrie. Burns este negociatorul-şef al SUA în cadrul discuţiilor pentru a ajunge la un acord.

Publicarea acestui editorial intervine cu câteva zile înainte de vizita prim-ministrului britanic Keir Starmer la Washington, pe 13 septembrie, unde el va fi primit de preşedintele american Joe Biden.

Ei vor discuta între altele despre un "sprijin solid pentru Ucraina" şi despre dorinţa de a se ajunge la un armistiţiu în Fâşia Gaza, a anunţat vineri Casa Albă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇