SUA au confiscat avionul președintelui venezuelean Nicolas Maduro

SUA au confiscat avionul președintelui venezuelean Nicolas Maduro

Statele Unite au anunţat luni că au confiscat avionul preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro pentru presupuse încălcări ale sancţiunilor americane, acesta fiind cel mai recent episod al tensiunilor dintre cele două ţări.

Autorităţile americane au stabilit că achiziţionarea aeronavei a încălcat sancţiunile americane, a declarat luni Departamentul de Justiţie al SUA, relatează AFP şi Reuters.

Avionul „a fost exportat ilegal din Statele Unite şi utilizat în beneficiul lui Maduro şi al reprezentanţilor săi!, a precizat Departamentul american al Justiţiei într-un comunicat, adăugând că aeronava a fost sechestrată în Republica Dominicană în cursul dimineţii şi transferată în Florida (sud-est).

ADVERTISING

Confiscarea avionului are loc pe fondul presiunii continue asupra lui Maduro, în ţară şi în străinătate, după alegerile controversate din 28 iulie, pe care acesta a susţinut că le-a câştigat, în timp ce opoziţia a declarat că numărătoarea voturilor a arătat că propriul candidat l-a învins categoric.

Un oficial de rang înalt din Republica Dominicană a declarat pentru CNN că avionul lui Maduro se afla pe teritoriul dominican pentru lucrări de întreţinere în momentul în care a fost confiscat de autorităţile americane. Sursa a adăugat că guvernul de la Caracas nu ştia că avionul privat al lui Maduro se afla în ţară.

ADVERTISING

Oficialii americani au colaborat îndeaproape cu Republica Dominicană, care a notificat Venezuela cu privire la sechestru, potrivit unuia dintre oficialii americani.

Maduro, asociaţii săi şi sectorul petrolier vital al statului membru OPEC sunt supuşi unor sancţiuni americane severe, iar modul în care a gestionat alegerile a ridicat perspectiva impunerii unor măsuri suplimentare.

ADVERTISING

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a declarat într-un comunicat că aeronava Dassault Falcon 900EX a fost achiziţionată ilegal cu 13 milioane de dolari printr-o companie fantomă şi scoasă ilegal din SUA „pentru a fi folosită de Nicolás Maduro şi acoliţii săi”.

„Fie ca această confiscare să transmită un mesaj clar: aeronavele achiziţionate ilegal din Statele Unite în beneficiul unor oficiali venezueleni sancţionaţi nu pot zbura pur şi simplu spre vest”, a declarat Matthew Axelrod, secretarul adjunct al Departamentului Comerţului al SUA pentru aplicarea legislaţiei privind exporturile.

„Acesta este un pas important pentru a ne asigura că Maduro continuă să resimtă consecinţele proastei sale guvernări a Venezuelei”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.

O serie largă de surse independente au arătat că Maduro şi reprezentanţii săi „au falsificat rezultatele alegerilor prezidenţiale din 28 iulie, au revendicat în mod fals victoria şi au desfăşurat o represiune pe scară largă pentru a menţine puterea prin forţă”, a adăugat purtătorul de cuvânt.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇