Cea mai mare pensie normală din România este a unei persoane care a contribuit doar 18 ani. Când și cu cât vor mai crește pensiile

Cea mai mare pensie normală din România este a unei persoane care a contribuit doar 18 ani. Când și cu cât vor mai crește pensiile

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a dezvăluit, la Prima TV, că cea mai mare pensie în România se ridică la suma de 100.000 de lei lunar, aproximativ 20.000 de euro. Pensia este încasată de un fost angajat în sistemul bancar, care a contribuit la sistemul de pensii doar 18 ani. Oprescu a explicat și când și cu cât vor mai crește pensiile, dar și cum se va face indexarea la cei care au o pensie mai mică decât cea care li se plătește, de fapt.

Cea mai mare pensie

„Cea mai mare pensie este din sistemul public, este pe contributivitate. Este o pensie a unui asigurat care a lucrat în domeniul financiar-bancar, care are un stagiu de cotizare de 18 ani, dar cu contribuţii foarte mari. Are cea mai mare pensie din România fiindcă contribuţiile au fost foarte mari. În urma unei contribuţii substanţiale, are cea mai mare pensie din România, care e undeva în jurul a 100.000 RON, adică aproximativ 1 miliard de lei vechi”, a spus ministrul Muncii în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV. 

ADVERTISING

Simona Bucura-Oprescu a fost întrebată dacă e vorba de guvernatorul BNR Mugur Isărescu. „Nu. Vorbesc de domeniul financiar-bancar într-o instituţie privată. Este o instituţie bancară care nu a falimentat în anii 90, este o instituţie bancară cu reputaţie prestigioasă, cu o cotă mare de piaţă şi astăzi când vorbim”, a explicat ministrul Muncii. 

Profesor vs bancher

De asemenea, Simona Bucura Oprescu a mai fost întrebată dacă, din postura de ministru social-democrat, consideră că e corect ca un profesor să aibă 3.000 de lei pensie pe lună după 40 de ani de muncă, iar un bancher să aibă 20.000 de euro după 18 ani de muncă. 

„Consider că e corect faptul că profesorilor, datorită noii legi, le-au crescut veniturile din pensii. Cunosc un număr mare de profesori care mi-au mulţumit că au primit decizii de recalculare cu o pensie mult mai mare. Incorect a fost ca ani la rândul profesorii să primească salarii mici. Primind salarii mici, şi pensiile profesorilor au fost mici”, a conchis Simona Bucura-Oprescu.

ADVERTISING

Pensie mai mică, pe hârtie. E riscant?

Simona Bucura – Oprescu a fost întrebată și despre cazul unui fost miner care avea pensie de 10.000 de lei, iar după recalculare a ajuns la 8.000 de lei. El ştia că va continua să primească tot 10.000 de lei, dar se întreba dacă un viitor guvern nu ar putea lua decizia de a-i da pensia rezultată în urma acestei legi.

„Cei care sunt în condiţii speciale şi deosebite de lucru şi-au păstrat drepturile pe care le-au câştigat pe vechile legi. În continuare şi în Legea 360/2023 avem menţinerea până în 2035 a condiţiilor speciale şi deosebite de lucru (...) drepturile câştigate de toate categoriile, fie că vorbim de mineri, de siderurgişti, de cei din zonele de radiaţii, drepturile câştigate au fost menţinute. Acesta este şi motivul pentru care rămân cu acelaşi cuantum în plată”, a explicat Simona Bucura – Oprescu.

ADVERTISING

Ea a menţionat că şi în noul cadru legal există în continuare condiţiile speciale.

„Pe de altă parte, în noul cadrul legal avem în continuare condiţii speciale şi deosebite. Doar că este aplicarea legii după noua formulă, care formulă îi aduce pe toţi pensionarii, pe cei care ar fi meritat să aibă o pensie mai mare, dar nu o au, şi pe cei care au o pensie mai mare, au un beneficiu suplimentar pe care l-au obţinut deşi au muncit la fel cu alţii care au avut un cuantum al pensiei mai mic, îi aduc într-un echilibru. Acesta este motivul pentru care, în urma recalculării, dacă avem situaţii în care avem cuantumul mai mic în urma recalculării, se menţine cuantumul în plată”, a mai spus ministrul Muncii.

Cum se vor face indexările

Simona Bucura Oprescu a explicat și cum se vor face de acum încolo majorările de pensii.

„Legea prevede clar, la articolul 84, alineatul 3, că în fiecare an valoarea punctului de referinţă se majorează cu inflaţia plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut. Ce înseamnă asta? Că în continuare absolut toate pensiile beneficiază de majorare”, a explicat ministrul Muncii.

Ea a fost întrebată dacă se mai califică la majorări de la 1 ianuarie pensionarii care vor primi în continuare cuantumul mai mare.

„Aici nu trebuie să generalizăm. Dacă avem un pensionar care are un cuantum de 4.000 de lei rămas în plată şi a avut 3.900 de lei în urma recalculării. Este evident că în momentul în care vom avea majorarea din ianuarie va beneficia de majorare. Deci aici nu trebuie să generalizăm şi trebuie văzut caz cu caz situaţia pensionarului”, a spus Oprescu.

Ministrul Muncii a fost solicitată să precizeze și cât ar trebui să aştepte până la următoarea majorare cei care au ieşit la pensie pe legi speciale.

„Depinde de la caz la caz, v-am spus şi mai devreme. Depinde care este situaţia pensionarului cu privire la drepturile de care a beneficiat anterior şi sigur depinde şi de valoarea majorărilor pe care le vom avea.

Anul viitor ştim deja că vom avea o majorare care pleacă de la 10,4% cât este inflaţia cunoscută în 2023, la care vom avea şi celălalt indicator de 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut.  (...) Cel puţin 10,4% vom avea creşterile din ianuarie.

Şi aici este un aspect important al noii legi şi un aspect pe care ar trebui să-l cunoaştem şi să-l apreciem cu toţii, fiindcă au fost ani, între 2009 şi 2013, 2020-2021, ani în care nu am avut majorări ale pensiilor sau au fost majorate în luna septembrie, de exemplu în 2020. Pe noua lege, toţi pensionarii trebuie să ştie clar faptul că în fiecare an, în luna ianuarie, începând cu luna ianuarie, pensiile dânşilor vor fi majorate, datorită faptului că avem în lege articolul 84, alineatul 3 care prevede acest lucru”, a mai afirmat ministrul Muncii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇