Cea mai puternică furtună din ultimii ani a făcut prăpăd pe litoral. Vama și Mangalia, sub ape (Foto & Video)

Cea mai puternică furtună din ultimii ani a făcut prăpăd pe litoral. Vama și Mangalia, sub ape (Foto & Video)

A fost cod roșu de ploi în această dimineață în județul Constanța. Cea mai puternică furtună din ultimii ani a făcut ravagii pe litoral. A fost potop în Vama Veche și Mangalia, cu plaje și case inundate, mașini luate de ape și misiuni de salvare. Mai multe localități au rămas fără apă.

Încă de la primele ore ale dimineții, au fost semnalate zone inundate, sute de apeluri care semnalau situații de urgență fiind înregistrate la 112. Cetățenii au fost avertizaţi să nu iasă din case.

Plaja din Vama Veche s-a rupt, mașini luate de ape

Plaja din Vama Veche s-a rupt din cauza intemperiilor, iar la Amzacea, o bătrână și doi copii au fost salvați cu barca pneumatică, aceasta fiind singura modalitate de a ajunge la ei din cauza nivelului ridicat al apei, transmite Mediafax.

Furtuna a spulberat terase și șezlonguri. O autorulotă aproape a fost înghițită de ape pe plajă, iar persoana care dormea în ea abia a putut fi salvată, informează Antena 3. 

ADVERTISING

Utilizatorii au împărtășit pe rețelele sociale imagini cu mașini răsturnate, plaja ruptă și restaurante inundate.

Nenorocire la Vama Veche. Am reușit sa salvez o mașină în care dormea un om aproape luat de ape.Autorulota în schimb e...

Publicată de Tudor Maxim pe Vineri, 30 august 2024

Ploile au făcut ravagii și în 2 mai, Costinești, Saturn, Venus. Mai multe maşini dintr-o parcare din Mangalia au fost măturate de ploi.

MANGALIA || VAMA VECHE 🌧️🌧️🌧️PESTE 200 LITRI/MP‼️31 AUGUST #vremea #meteo #cod #rosu #portocaliu #galben #inundatie...

Publicată de Meteoplus pe Sâmbătă, 31 august 2024

Peste 500 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112

„Până la ora 06:00 în această dimineaţă, dispeceratul ISU Dobrogea al judeţului Constanţa a înregistrat peste 500 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 care semnalau diverse situaţii de urgenţă. 

Peste 300 de pompieri sunt la datorie, se află în teren pentru înlăturarea efectelor negative produse de furtună cu 21 de mijloace. Acţionăm pe raza judeţului Constanţa cu precădere în localităţile Chirnogeni, Comana, Amzacea, Pecineaga, Moşneni, 23 August, Mangalia, Neptun, Costineşti, Tuzla, Eforie, Agigea, Techirghiol, Valu lui Traian, Constanţa, Topraisar, Limanu”, au transmis reprezentanţii ISU Dobrogea.

Inundații în județ. Comuna Tuzla din județul Constanța, sub apă!...

Publicată de ZIUA de Constanţa pe Vineri, 30 august 2024

Ei au menţionat că în urma fenomenelor meteo extreme produse în cursul nopţii nu au fost înregistrate victime. 

ADVERTISING

”Situaţia este în dinamică, colegii sunt în teren şi rămânem la datorie până la înlăturarea tuturor efectelor negative. Rugăm cetăţenii să rămână la adăpost, să nu iasă din casă decât dacă situaţia o impune”, a mai precizat sursa citată.

Bulevardul Mamaia inundat la primele ore ale dimineții! (FOTO+VIDEO)

Publicată de ZIUA de Constanţa pe Vineri, 30 august 2024

Cantităţi record pe precipitaţii

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române au anunţat cantităţi record de precipitaţii pe litoral în ultimele 24 de ore: Mangalia- 225,9 l/mp,  Cerchezu - 83 l/mp, Tuzla - 118 l/mp, 23 August - 145 l/mp, Constanţa- 53,3 l/mp, Ciocârlia- 40 l/mp, potrivit News.ro.

Precipitaţiile sunt comparabile cu evenimentele din 2005. Sunt afectate de inundaţii pluviale localităţile: Mangalia, 2 Mai, Venus, Jupiter, Saturn. La Tuzla s-a pornit staţia de pompare preventiv. 

ADVERTISING

Este posibil ca în cursul zilei să fie înregistrate noi pagube în zona Eforie, Constanţa, Corbu”, au precizat reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române. 

Reprezentanţii Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA) Constanţa au afirmat că până la ora 10, la dispeceratul societăţii s-au înregistrat 183 de reclamaţii, în urma ploilor abundente. 

Din municipiul Constanţa şi din Mamaia au venit 49 de sesizări, iar peste 50 de reclamaţii au venit din Agigea, Tuzla, Techirghiol, Costinesti, Eforie Nord, Eforie Sud, Cumpăna, Valu lui Traian şi Năvodari. 

”Deşi volumul de apă a fost mult peste capacitatea normală de gestionare, sistemul şi-a îndeplinit treptat rolul, facilitând evacuarea apei acumulate şi reducând impactul inundatiilor. Cele mai multe sesizări, 80 s-au primit de la nivelul municipiului Mangalia şi staţiunile din sudul litoralului, unde s-au înregistrat averse care au depăşit o cantitate record de peste 200 de l/mp, prin acumulare.

Sistemul stradal de colectare şi evacuare a apelor meteorice este proiectat conform reglementărilor tehnice în vigoare, pentru preluarea cantităţilor de apă calculate conform unor date standardizate, pentru ploi de intensitate, durată şi frecvenţă medii şi nu sunt dimensionate pentru a face faţă evenimentelor de precipitatii extreme, care sunt nişte situaţii excepţionale”, au precizat reprezentanţii RAJA. 

Localități rămase fără apă

Reprezentanţii Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA) Constanţa au anunţat că în urma ploilor torenţiale din cursul nopţii s-au înregistrat peste 100 de reclamaţii la dispeceratul societăţii, iar cele mai multe au venit din municipiul Constanţa. De asemenea, din cauza vremii nefavorabile mai multe localităţi din judeţ au rămas fără apă.

„În cursul nopţii trecute, din cauza rafalelor de vânt, s-au înregistrat multiple fluctuaţii şi întreruperi de tensiune, la nivelul mai multor staţii de pompare şi tratare apă potabilă. În această situaţie, abonaţii din localităţile Biruinţa, Topraisar, Pecineaga, Vânători, Costineşti, Dulceşti au rămas fără apă la robinete.

Şi la Staţia Tatlageac s-a înregistrat o cădere de tensiune în intervalul orar 03.00-5,25, şi a fost sistată în această perioadă furnizarea apei către consumatorii din localităţile: Mangalia, 23 August, Cap Aurora, Jupiter, Olimp, Saturn,Venus şi Neptun”, a mai precizat sursa citată. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇