Pisicile manifestă adesea frustrare și enervare atunci când o ușă e închisă în fața lor sau nu pot pătrunde într-un spațiu la care, altfel, au acces. Iar știința s-a aplecat și asupra acestei probleme, explicând de ce așa stau lucrurile și de unde apare acest comportament.
Iar unul dintre răspunsuri este din curiozitatea lor naturală și din nevoia de a-și monitoriza împrejurimile, teritoriul, după cum explică dr. Karen Sueda, expert în comportamentul animalelor.
Acest comportament își are rădăcinile în instinctul lor de supraviețuire și de control teritorial.
Experții explică faptul că pisicile văd ușile închise ca pe o provocare la adresa autonomiei lor și a sentimentului de siguranță. Nu le place să se simtă limitate sau să nu aibă posibilitatea de a-și alege mediul.
În plus, pisicile prosperă în urma interacțiunii și atenției umane, de care ușile închise le privează, explică un alt expert, Ingrid Johnson, pentru Live Science.
Ele nu înțeleg că este ceva doar temporar. Preferă atenția și interacțiunea cu oamenii în detrimentul jucăriilor și chiar a hranei a arătat un studiu realizat în 2017 și publicat de jurnalul Behavioural Processes.
Pentru pisici, o ușă închisă înseamnă o întrerupere a rutinei și a spațiului lor sigur. Pentru a atenua anxietatea pisicii legată de ușile închise, se recomandă un acces constant la diferitele zone ale casei.