Hai să aprindem becul! De câți oameni și de cât timp e nevoie ca să fie lumină în toate casele din România? Află cum să ajuți!

Hai să aprindem becul! De câți oameni și de cât timp e nevoie ca să fie lumină în toate casele din România? Află cum să ajuți!

11.611 români locuiesc în case fără curent electric. Dintre ei, aproape jumătate sunt copii.

Știm unde se află fiecare dintre aceste locuințe, pentru că Asociația Energia Inteligentă (AEI), cu sprijinul Ministerului Energiei, a întocmit un registru al tuturor caselor fără curent din România.

Știm cât costă, în medie, electrificarea unei case.

În plus, știm cui să cerem să ia măsuri și să aloce bani și să grăbească electrificarea ultimelor locuințe rămase în beznă, în România.

Împreună, putem aduce lumina în fiecare loc în care oamenii au nevoie de ea!

În ciuda programelor de electrificare pre și postdecembriste din România, mii de locuințe au rămas fără curent electric.

Asociația Energia Inteligentă (AEI) a început, conjunctural, să electrifice astfel de case.

Detalii ne-a oferit președintele AEI, Dumitru Chisăliță, inițiatorul proiectului Energia pentru Viață și al Registrului național al gospodăriilor fără curent electric din România.

Aflați întreaga poveste, din interviul de mai jos:

Interviu cu Dumitru Chisaliță, președinetel AEI și inițiatorul proiectului Energie pentru Viață

O „condiție idioată” din lege și electrificarea voluntară a primelor case

„Suntem la a 7-a ediție a programului «Energia pentru Viață». L-am lansat în urmă cu 4 ani într-un scop ... conjunctural, dacă vreți.

ADVERTISING

Am interacționat cu o doamnă primar care era speriată că – deși obținuse niște fonduri pentru electrificarea cătunelor din comună, într-o zonă din Munții Apuseni – nu va putea rezolva problema tuturor caselor. Din 38 de case, 5 nu puteau fi electrificate.

Motivul: o condiție idioată, spun eu, dintr-o lege, care susținea că dacă pe orizontală – adică pe hartă – o locuință se găsește la mai puțin de 2 km de o linie de curent, ea nu mai este eligibilă pentru electrificare.

De ce spun că este o condiție idioată?

Pentru că zona despre care discutăm, una de munte, are foarte multe zone abrupte. Și chiar dacă o clădire se găsește, pe hartă, la mai puțin de 2 km de o rețea de curent, în realitate, ca să ajungi la casa respectivă s-ar putea să străbați și 15 km. Din cauză că trebuie să ocolești un munte, pe parcurs.

Era și foarte greu să le explici proprietarilor acelor 5 case – oameni de 85, 87 sau chiar 90 de ani – cum o condiție dintr-o lege împiedică primăria, doar în cazul lor, să electrifice casa.

Și-atunci am zis «Ok, găsim o soluție, venim și vă ajutăm. Nu trebuie să știe oamenii neapărat toate detalii și că 33 de case au fost făcute cu finanțarea publică, iar 5 cu sponsorizări private”, a precizat Dumitru Chisăliță.

ADVERTISING

spotmedia.ro a participat la acea primă acțiune de electrificare. Puteți citi reportajul, integral, AICI.  

Lupta cu întunericul din toate casele fără curent

„După acel moment, am conștientizat și noi amploarea fenomenului, în România. Este privit ca o chestiune neimportantă, în general.

Dacă sunt oameni care au trăit deja până la aproape 100 de ani în case fără curent electric, de ce n-ar mai trăi la fel și de acum încolo?

Auzind această abordare, am încercat să inițiem o schimbare. În conformitate cu Constituția României, fiecare om are aceleași drepturi, inclusiv să aibă acces măcar la condiții minime de trai, cum ar fi electricitate în locuință”, a explicat Dumitru Chisăliță.

În 4 ani, Asociația Energia Inteligentă (AEI) – cu sprijinul mai multor sponsori – a reușit să electrifice 47 de imobile (35 de case, 10 stâne și 2 refugii montane), din 25 de localități, aflate în 5 județe.

Puteți accesa o hartă interactivă cu detalii despre fiecare gospodărie electrificată AICI.

harta-locuinte-electrificate-de-AEI-

În plus, AEI a pus bazele soluționării problemei, la nivel național.

Cum s-a născut Registrul național al gospodăriilor fără energie electrică. Și la ce ne ajută

În parteneriat cu Ministerul Energiei, AEI a întocmit și lansat pe 12 aprilie 2024 Registrul Electronic Național al Gospodăriilor fără Energiei Electrică din România. Detalii AICI.

ADVERTISING

Este o bază de date la care au contribuit autorități locale din întreaga țară și care reflectă cel mai bine situația locuințelor neelectrificate și a oamenilor care trăiesc în ele.

Este vorba despre:

  • 5.494 de locuințe fără energie electrică. Dintre ele, 3.646 sunt locuite permanent. 1.393 sunt locuite temporar, iar 455 sunt părăsite.
  • 11.611 români locuiesc în case fără curent electric. Dintre ei, 4.777 au sub 18 ani

Găsești toate datele din registru AICI

Dumitru Chisăliță spune că această bază de date reprezintă situația de facto, din teren. Și că pe baza ei pot fi luate măsuri care să fie, într-adevăr, eficiente.

Soluțiile: cine are puterea să aprindă lumina

„Acești oameni trăiesc într-o formă de sărăcie energetică extremă.

Pentru problema lor am identificat 3 soluții.

Una dintre aceste 3 soluții ar fi readaptarea planurilor de dezvoltare a operatorilor de distribuție de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Această readaptare să presupună rezolvarea problemelor de acces la energie electrică a acestor gospodării.

Vorbim despre situații care să ajungă în zona Legii Consumatorului Vulnerabil.

Pentru că «sărăcie energetică» nu înseamnă doar să nu ai bani să plătești factura de curent. Lipsa accesului la utilități esențiale pentru o viață normală înseamnă tot vulnerabilitate.

Am propus această soluție Ministerului Energiei și ANRE.

O altă soluție: am propus Ministerului Mediului să dezvolte un program «Casa Verde» pentru locuințele fără energie electrică.

Țintit pe acest tip de locuințe și pe elementele care le-am identificat la nivel Consiliilor Județene. Am aflat în ce măsură aceste imobile fără energie sunt ocupate de proprietari, dacă există moștenitori, dacă sunt închiriate sau date în comodat, dacă există documentație cadastrală.

În așa fel încât, atunci când dai drumul la un astfel de program, el să fie adaptat situației din teren, nu constați că aia nu există, ailaltă nu există.

Cu toate datele pe care le-am adunat de pe teren, programele pot fi create în așa fel încât probabilitatea de accesare să fie cât mai mare.

Până la acest moment, Ministerul Energiei a făcut ceea ce ține de el. Celelalte instituții încă nu au răspuns”, a declarat Dumitru Chisăliță.  

Potrivit calculelor AEI, ar fi nevoie de circa 27 de milioane de euro pentru a aprinde lumina în toate casele izolate din România. Dar suma ar putea scădea considerabil, dacă lucrările s-ar face în cadrul unui program mare.

A treia soluție este continuarea electrificării voluntare, din sponsorizări, la prețuri cuprinse între 3.000 și 4.500 euro per locuință. Ar dura mult, dar fiecare casă electrificată ar fi un pas înainte spre rezolvarea problemei.

Ar fi șansa la un viitor mai bun pentru copiii care acum nu pot învăța mare lucru la lumânare. Și speranța unor ultime luni sau unor ultimi ani de viață în condiții mai bune pentru oamenii în vârstă, care n-au niciodată nici măcar un bec, acasă.

Cum poți tu să ajuți

  • Cum poți ajuta? Cel mai simplu e să vorbești despre oamenii care încă trăiesc la lumânare. Informează-te constant și spune-le prietenilor și altor cunoscuți despre asta.
  • Urmărește ce s-a mai întâmplat cu inițiativele create pentru a-i sprijini.
  • Și întreabă autoritățile ce-au făcut în ultima lună ca să le rezolve problema cu lipsa curentului.
  • E dreptul tău să trimiți un email instituțiilor și - în temeiul Legii 544/2001, a liberului acces la informațiile de interes public - să întrebi ce pași concreți trebuie făcuți și când se vor face. Și apoi să revii și să verifici dacă instituțiile au respectat termenele. Și dacă nu le-au respectat, să le ceri, iar și iar, să o facă.
  • Menține subiectul pe agenda publică! Arată-le politicienilor că înțelegi problema oamenilor fără energie electrică și spune-le de cât mai multe ori că vrei să o rezolve!

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇