După ce au amenințat cu proteste, Ciolacu le promite nevăzătorilor o lege doar pentru ei

După ce au amenințat cu proteste, Ciolacu le promite nevăzătorilor o lege doar pentru ei

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, după întâlnirea cu reprezentanţii Asociaţiei Nevăzătorilor şi ai Consiliului Naţional al Dizabilităţii, că nicio pensie aflată în plată nu va scădea în urma recalculării. De asemenea, el a anunțat că va fi elaborată o lege distinctă, care le va asigura acestora dreptul la o pensie decentă.

”Nicio pensie aflată în plată nu va scădea în urma recalculării! Acest lucru este valabil şi pentru persoanele cu dizabilităţi. Astăzi, în urma întâlnirii avute cu reprezentanţii Asociaţiei Nevăzătorilor din România şi ai Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, am hotărât să lucrăm împreună pentru o lege distinctă care să trateze cu respect munca persoanelor cu dizabilităţi şi, în acelaşi timp, să le asigure dreptul la o pensie decentă, atât celor aflaţi acum la pensie, cât şi viitorilor pensionari”, a scris Ciolacu pe Facebook.

ADVERTISING

El a mai spus că vor fi încurajate angajarea şi păstrarea în activitate a persoanelor cu nevoi speciale îndeosebi în administraţia publică.

Asociaţia Nevăzătorilor din România a reclamat, în urmă cu o săptămână, că noua lege a pensiilor ”aduce prejudicii majore persoanelor cu dizabilităţi vizuale”, arătând că noile decizii de pensie pe care acestea le primesc au valori cu 60%-80% mai mici decât pensiile aflate în plată.

Nevăzătorii au anunţat ”ample manifestaţii de protest” în a doua jumătate a lunii septembrie, în Piaţa Victoriei din Capitală.

ADVERTISING

„Conform atât vechiului act normativ în materie, Legea 263/2010, cât şi legii ce urmează să intre în vigoare, 360/2023, pentru a se putea pensiona, nevăzătorii trebuie să lucreze un număr de ani echivalent cu o treime din stagiul de cotizare. Diferenţa vine din faptul că în trecut această treime era cuprinsă în formula de calcul drept stagiu complet, în vreme ce acum ea este în mod greşit socotită strict în baza contribuţiilor plătite.

Aşadar, cu toate că şi Legea 360/2023 recunoaşte ca excepţie situaţia persoanelor cu deficienţă vizuală gravă, ea nu ţine cont de această particularitate în formula de calcul. Aplicarea mecanică a principiului contributivităţii are pentru comunitatea persoanelor cu dizabilităţi vizuale consecinţe foarte grave, chiar dramatice”, a explicat Asociaţia Nevăzătorilor din România.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇