Ce se va întâmpla în Europa când Kievul va opri robinetul gazelor rusești

Ce se va întâmpla în Europa când Kievul va opri robinetul gazelor rusești

La mai bine de doi ani de la invadarea Ucrainei, Kievul a continuat să permită tranzitul gazelor rusești către Europa. Acest lucru nu se va mai întâmpla de la sfârșitul anului, anunță autoritățile ucrainene. Decizia va avea impact asupra pieței gazelor de pe continent.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în această săptămână că autoritățile de la Kiev nu vor prelungi contractul cu Moscova care permite Rusiei să livreze gaze prin Ucraina către Europa. Kremlinul a reacționat imediat, criticând decizia și avertizând că aceasta va genera incertitudine pentru multe țări europene care cumpără gaz rusesc.

Acordul valabil până în luna decembrie a fost benefic din punct de vedere financiar și pentru Kiev și pentru Moscova, dar devenise tot mai nepotrivit pentru strategia Ucrainei de a lovi infrastructura energetică rusă. Nu avea niciun sens ca Ucraina să consume resurse militare importante pentru a lovi unități energetice de pe teritoriul Rusiei permițând în același timp gazelor exportate de Moscova să treacă nestingherite prin Ucraina. În plus, Ucraina nu avea dreptul moral să acuze statele europene care importă gaze rusești câtă vreme Kievul avea un acord cu Moscova.

ADVERTISING

Contractul dintre compania ucraineană Naftogaz, operatorul de stat al conductelor GTSOU și gigantul rus Gazprom semnat în 2019 expiră la 31 decembrie. Acesta prevedea un volum minim de tranzit de 65 de miliarde de metri cubi de gaze în anul 2020 și 40 de miliarde în intervalul 2021-2024.

La momentul semnării, Zelenski a apreciat încheierea contractului, arătând că va aduce un venit de cel puțin 7 miliarde de dolari Ucrainei, amintește Kyiv Post.

Volumele tranzitate au scăzut după invadarea Ucrainei, după ce Uniunea Europeană a redus importurile de gaze rusești și după ce Kievul a închis două puncte de intrare în țară a gazelor din Rusia.

În 2023 Rusia a exportat 14,6 miliarde de metri cubi de gaze prin Ucraina, cu aproape două treimi mai puțin față de volumul de 41,6 miliarde de metri cubi din 2021. Prin comparație, în anii de dinaintea pandemiei de COVID volumele anuale de tranzit atingeau 80 de miliarde de metri cubi.

ADVERTISING

Europa a devenit dependentă de gazele ieftine

Importurile de gaze ale Europei din Rusia s-au prăbușit cu 90% după invazia Rusiei în 2022, în timp ce achizițiile din Statele Unite, Norvegia, Azerbaijan și Algeria au crescut.

Câteva țări sunt, însă, în continuare dependente de Rusia din cauza poziției lor geografice. Potrivit UE, 69% din importurile de gaze ale Slovaciei și 60% din cele ale Austriei în 2023 au provenit din Rusia.

Bruxelles-ul susține că statele care vor fi afectate de închiderea tranzitului prin Ucraina vor avea "alte soluții de furnizare". Italia, de exemplu, și-a redus dependența de gazele rusești orientându-se spre Algeria. Slovacia, în schimb, aflată la mare distanță de mare, nu are alternative.

Când vecinii se luptă, toată lumea pierde

Gazprom, o sursă majoră de venituri pentru guvernul rus, a întâmpinat dificultăți financiare după ce UE și-a redus drastic importurile de gaze rusești. Experții citați de publicația economică rusă Vedomosti au estimat că pierderea rutelor de tranzit ucrainene a costat Gazprom încă 5,5 miliarde de dolari pe an, adică 6% din venituri.

ADVERTISING

Și Ucraina are de pierdut. Kievul colectează în prezent în jur de 800 de milioane de dolari din taxele de tranzit, aproximativ 0,5% din PIB, deși cea mai mare parte a acestor încasări se ducea pe costurile de operare. Din ianuarie Ucraina nu va mai încasa acești bani.

Ruta ucraineană de tranzit asigura doar jumătate din exporturile de gaze ale Rusiei către Europa.

Aproximativ 42 de milioane de metri cubi trec zilnic prin stația de măsurare Sudzha, din regiunea rusă Kursk, ultimul punct de intrare care mai e deschis pentru gazul rusesc care se îndreaptă în Ucraina. Ruta a devenit incertă la începutul acestei luni, după ce forțele ucrainene au capturat stația în timpul incursiunii militare pe teritoriul Rusiei. Însă livrarea gazelor a continuat.

Opțiuni tot mai limitate pentru Moscova și clienții europeni

După sabotarea conductelor subacvatice Nord Stream în septembrie 2022, Rusia a rămas cu opțiuni limitate pentru creșterea livrărilor de gaze în Europa.

O rută alternativă importantă este conducta TurkStream, care transportă gazele rusești prin Marea Neagră în Turcia și de aici în Bulgaria, Serbia și Ungaria prin rețeaua Balkan Stream.

Europa cumpără și gaze naturale lichefiate (LNG), însă capacitatea e limitată de facilitățile portuare disponibile, de navele de transport și de marfă.

O alternativă la ruta ucraineană de tranzit este transportarea gazelor cu navele din Azerbaidjan spre Europa și apoi transferarea acestora în rețeaua de transport continentală. Zelenski a spus că poartă discuții cu Baku pe această temă, dar cele mai fezabile opțiuni ar implica în cotinuare utilizarea infrastructurii ruse la o anumită capacitate.

O altă opțiune ar fi ca Rusia să crească livrările prin ruta turcă. Însă și aici există anumite limitări de capacitate, deși Vladimir Putin dorește să dezvolte în Turcia un centru de gaze.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că Rusia ar putea găsi rute alternative, cum ar fi centrul de gaze planificat în Turcia. "Există (alte) rute, dar, desigur, astfel de decizii ale părţii ucrainene vor provoca daune grave intereselor consumatorilor europeni, cei care încă doresc să cumpere gaz rusesc mai garantat, mai accesibil", a spus Peskov.

El a adăugat că Europa trebuie să plătească mai mult pentru gazul de la alţi furnizori, inclusiv pentru gazul natural lichefiat cumpărat de la Statele Unite.

Până în decembrie, Rusia și clienții săi europeni vor trebui să găsească, așadar, o soluție viabilă. Ucraina e decisă să reteze una dintre ultimele legături anchilozante pe care le mai păstra cu Moscova, dând încă o lovitură serioasă Kremlinului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇