UE s-a adaptat remarcabil de bine la o decuplare pe care mulți o considerau imposibilă. La doi ani de la invazia Ucrainei, comerțul cu produse energetice între Rusia și Uniunea Europeană a dispărut în mare măsură.
Rusia a redirecționat exporturile de petrol către Asia, dar nu a reușit să înlocuiască Europa pentru exporturile de gaze naturale.
Think-tank-ul Bruegel oferă o privire de ansamblu asupra a ceea ce s-a schimbat din februarie 2022, oferind detalii despre comerțul UE-Rusia cu petrol, gaze naturale, cărbune, uraniu și electricitate.
Importurile de combustibili fosili, scădere de la 16 la doar 1 miliard dolari
UE a redus importurile de combustibili fosili ruși de la un nivel maxim de 16 miliarde de dolari pe lună la începutul lui 2022 la aproximativ 1 miliard de dolari pe lună până la sfârșitul lui 2023. Importurile de petrol au reprezentat cea mai mare parte a reducerii.
Impactul acestei evoluții asupra balanței comerciale a Rusiei a fost relativ redus.
În timp ce Rusia nu se mai bucură de venituri extraordinar de mari din export, cauzate de prețurile ridicate la începutul anului 2022, veniturile sale din exporturile de combustibili minerali sunt comparabile cu cele din 2019 (Figura 2), în principal din cauza unei schimbări a exporturilor de petrol către China, India și Turcia.
Țiței și produse petroliere – UE s-a reorientat către importuri din state terțe
Un embargo al UE asupra importului de țiței a intrat în vigoare în decembrie 2022, urmat în februarie 2023 de un embargo asupra produselor petroliere (inclusiv benzină și motorină).
Înainte de sancțiuni, Rusia a reprezentat 25% din aprovizionarea cu țiței a UE și 40% din importurile de motorină (Figura 4)
Pentru a compensa reducerile importurilor rusești, UE a crescut importurile din state terțe.
Plafonul la prețul petrolului rusesc: o slabă aplicare
UE și G7 au implementat, de asemenea, un plafon global al prețului petrolului rusesc. Majoritatea proprietarilor de nave și a companiilor de asigurări care au facilitat exporturile de petrol rusești la acea vreme aveau sediul în țările UE sau G7. Aceste companii nu au avut voie să faciliteze exporturile rusești de petrol la un preț care depășea plafonul stabilit la 60 USD/baril pentru țiței.
În prima jumătate a anului 2023, țițeiul rus s-a tranzacționat constant sub plafon, crescând ulterior până la 80 USD/baril.
SUA, UE și alți parteneri G7 au acționat pentru a limita veniturile Rusiei. Dar Rusia și-a menținut exporturile de petrol, iar prețurile au fost determinate în mare măsură de forțele pieței, nu de plafonul de preț.
O parte din motivul pentru care Rusia a reușit să continue să vândă petrol la prețuri peste plafon este că proprietarii de nave și asigurătorii din G7 (inclusiv UE) au fost înlocuiți.
Ponderea furnizorilor G7 care facilitează comerțul rusesc cu petrol a scăzut de la 70% în decembrie 2022 la 40% un an mai târziu. Cu toate acestea, faptul că proprietarii de nave și asigurătorii G7 încă reprezintă 40% din exporturile rusești, iar prețurile constant peste plafon sugerează o aplicare slabă și potențiale încălcări ale deciziei.
Chiar și așa, reducerea de 15 dolari la petrol rusesc în raport cu prețurile globale implică o reducere anuală de peste 10 miliarde de dolari a veniturilor petroliere ale Rusiei.
Bumerangul șantajului cu gaze
UE nu a impus sancțiuni semnificative asupra gazului rusesc. Cu toate acestea, Rusia a tăiat aprovizionarea cu gaze către UE, probabil cu un cost mare pentru propriile sale interese pe termen lung.
În vara anului 2021, înainte de invazie, Gazprom a tăiat aprovizionarea cumpărătorilor europeni și a lăsat goale instalațiile de stocare a gazelor pe care le opera în UE în toamna anului 2021.
După invazie, Gazprom și-a redus și mai mult exporturile către UE ca răzbunare împotriva refuzului unele țări UE să plătească în ruble.
UE a contracarat scăderea importurilor de gaze rusești prin creșterea importurilor de gaz natural lichefiat (GNL) și reducerea cererii de gaze. Ponderea GNL în totalul importurilor de gaze s-a dublat de la 20% în 2019 la 40% în 2023, determinată în mare parte de o creștere de cinci ori a importurilor din SUA.
Citeşte integral analiza Divorțul Europei de energia rusească. Punctele rămase critice – datele la zi pe Curs de Guvernare