Ziua 919 Atacuri mortale la Harkov. Rușii încearcă o încercuire în Pokrovsk. Avans al Ucrainei în Kursk. Zelenski îl demite pe șeful Forțelor Aeriene

<span style="color:#990000;">Ziua 919</span> Atacuri mortale la Harkov. Rușii încearcă o încercuire în Pokrovsk. Avans al Ucrainei în Kursk. Zelenski îl demite pe șeful Forțelor Aeriene

În ziua 919 de război, continuă luptele intense pe front. Trupele ruse desfășoară două operațiuni tactice prin care urmăresc capturarea orașului Pokrovsk. În ultimele 24 de ore, trupele ruse au atacat în zece sectoare ale frontului, cele mai intense lupte având loc în Pokrovsk, unde rușii au lansat 58 de atacuri.

De asemenea, Rusia a declanșat noaptea trecută un atac aerian asupra infrastructurii civile din orașul Sumî. Loviturile au provocat un incendiu, iar mai multe persoane au fost rănite.

Mai multe atacuri aeriene rusești au fost înregistrate și la Harkov, unde cel puţin șase persoane, inclusiv un copil, au fost ucise, iar alte aproximativ 59 au fost rănite, dintre care nouă copii.

Apărarea aeriană ucraineană a distrus 12 din cele 18 drone pe care Rusia le-a lansat în cursul nopții. Forțele Aeriene ale Kievului au anunțat pe Telegram că Rusia a lansat din Crimeea și o rachetă balistică Iskander-M.

Au fost înregistrate și o serie de explozii în Crimeea. Potrivit unui canal local de Telegram, deflagrațiile s-au produs în zona unei baze aeriene și a gării din localitatea Kirovske.

Între timp, în regiunea Kursk, autoritățile iau măsuri pentru a limita efectele incursiunii militare a Ucrainei și anunță crearea unor detașamente de voluntari înarmați care vor asigura "legea și ordinea". Principala sarcină a noilor unități va fi asigurarea securității în localitățile din care populația a fost evacuată.

ADVERTISING

Iar anchetatorii care analizează prăbușirea, joi, a avionului F-16 ucrainean, accident soldat cu moartea unui pilot valoros, iau în calcul și varianta ca aeronava să fi fost lovită din greșeală de apărarea aeriană a Ucrainei, a spus o sursă citată de Voice of America.

Fără să aștepte finalizarea anchetei, președintele Volodimir Zelenski l-a demis vineri pe comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Mykola Oleshchuk. El nu a oferit un motiv pentru demitere, dar a menționat că personalul trebuie protejat.

Situația pe frontul din Ucraina

  • Explozii în Crimeea - Mai multe explozii s-au produs noaptea trecută în apropiere de satul Kirovske din Crimeea, anunță canalul local de Telegram Krymskiy Veter (Vântul Crimeei). Localnicii au relatat că trei deflagrații au avut loc în zona unei baze aeriene, iar una - deasupra gării din Kirovske.
  • Atac în Sumî - Rusia a declanșat noaptea trecută un atac aerian asupra infrastructurii civile din orașul Sumî. Loviturile au provocat un incendiu, iar mai multe persoane au fost rănite, a anunțat pe Telegram administrația militară regională. Echipele de intervenție acționează pentru stingerea flăcărilor, iar din cauza fumului din unele cartiere autoritățile le-au recomandat locuitorilor orașului să țină ferestrele și ușile închise.
  • Drone doborâte - Apărarea aeriană ucraineană a neutralizat 12 din cele 18 drone pe care Rusia le-a lansat în cursul nopții. Forțele Aeriene ale Kievului au anunțat că Rusia a lansat din Crimeea și o rachetă balistică Iskander-M. Patru drone rusești s-au prăbușit singure și nu și-au atins țintele. Mai multe drone au lovit o unitate industrială din regiunea Poltava, fără a face însă victime, a anunțat Filip Pronin, șeful administrației militare regionale, citat de Ukrainska Pravda.
  • Rușii încearcă o încercuire la Pokrovsk - Trupele ruse desfășoară două operațiuni tactice în cadrul ofensivei care vizează capturarea orașului Pokrovsk și încearcă să încercuiască pozițiile ucrainene dintre localitățile Mîrnohrad și Hrodivka din regiunea Donețk, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). În ultimele 24 de ore trupele ruse au atacat în zece sectoare ale frontului, cele mai intense lupte având loc în Pokrovsk, unde rușii au lansat 58 de atacuri. În total, 215 lupte s-au dat pe linia frontului în intervalul menționat, a anunțat vineri dimineață Statul Major al armatei ucrainene. Potrivit Deep State, rușii au avansat în Mîhailivka, lângă Panteleimonivka, Pișceane și Andriivka, în regiunea Donețk.
  • Atacuri mortale la Harkov - Cel puţin șase persoane, inclusiv un copil, au fost ucise, vineri, iar alte aproximativ 59 au fost rănite, inclusiv nouă copii, în atacuri aeriene ruseşti la Harkov, în nord-estul Ucrainei, anunţă şeful Districtului Militar local Oleg Sînegubov, relatează AFP. Harkovul, al doilea cel mai important oraş ucrainean, se află la aproximativ 40 de kilometri de frontiera cu Rusia şi este bombardat în mod constant de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022.
  • Alte trei sate, revendicate - Într-un rezumat al săptămânii care se încheie, Ministerul rus al Apărării a anunţat că a cucerit trei localităţi mici care nu mai fost menţionate până în prezent - Novojelane şi Kostiantînivka în regiunea Doneţk şi Sînkivka în regiunea Harkov. Novojelane se află la aproximativ 20 de kilometri sud-est de Pokrovsk, un nod logistic important, ţinta de mai multe săptămâni a trupelor ruse, care se apropie tot mai mult.
  • Șeful Forțelor Aeriene, demis - Președintele Volodimir Zelenski l-a demis vineri pe comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Mykola Oleshchuk, relatează Reuters. Demiterea a fost anunțată după ce un avion de luptă F-16 s-a prăbușit, iar pilotul a murit în timp ce era implicat, luni, în respingerea celui mai mare atac al Rusiei de la începutul războiului. „Am decis să-l înlocuiesc pe comandantul Forțelor Aeriene. Sunt veșnic recunoscător tuturor piloților noștri militari”, a spus președintele Volodimir Zelenski în discursul său de seară. El nu a oferit un motiv pentru demitere, dar a menționat că personalul trebuie protejat. Generalul-locotenent Anatoliy Kryvonozhka va prelua temporar atribuțiile de comandant. Armata ucraineană nu a oferit un motiv pentru accidentul de luni, dar a spus că avionul s-a prăbușit în timp ce se apropia de o țintă rusească.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Ucraina înaintează - Comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a anunțat, vineri, că ofensiva ucraineană în regiunea rusă Kursk continuă: trupele Kievului au înaintat „până la doi kilometri în anumite sectoare” în ultimele 24 de ore.
  • Detașamente de voluntari în Kursk - Autoritățile din regiunea Kursk formează detașamente de voluntari înarmați pentru a asigura "legea și ordinea" în regiune, a anunțat guvernatorul Alexei Smirnov. Membrii acestor unități vor beneficia de instruire și arme, iar principala lor sarcină va fi să asigure securitatea în zone din care populația a fost evacuată din cauza avansării forțelor ucrainene, a menționat oficialul, potrivit The Kyiv Independent. "Luptătorii vor acționa în strânsă cooperare cu armata și centrele de operațiuni antiteroriste", a mai spus Smirnov. Ministerul rus al Apărării a anunțat pe 20 august că va înființa noi unități în regiunile Belgorod, Kursk și Bryansk pentru a apăra localitățile de la granița cu Ucraina. După trei săptămâni de la declanșarea incursiunii în Kursk, Ucraina controlează 1.294 de kilometri pătrați și 100 de așezări, potrivit armatei ucrainene.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • F-16, doborât de ucraineni? - Avionul F-16 care s-a prăbușit joi în Ucraina, accident soldat cu moartea unui pilot valoros, ar fi putut fi lovit din greșeală de apărarea aeriană ucraineană, relatează Voice of America. Este una dintre ipotezele luate în calcul de anchetatori, alături de o defecțiune tehnică și o eroare de pilotaj, a declarat o sursă din Forțele Aeriene ale Ucrainei citată de Ukrainska Pravda. "Motivul exact va fi cunoscut doar după încheierea anchetei", a precizat oficialul sub protecția anonimatului.
  • Întârzieri la plățile din China - De mai multe luni, companii şi oficiali din Rusia vorbesc despre întârzierile apărute în derularea tranzacţiilor cu partenerii comerciali din China, după ce băncile chineze au început să crească gradul de conformare, ca urmare a ameninţărilor Occidentului că ar putea urma noi sancţiuni pentru cei care fac afaceri cu Rusia. Problemele cu procesarea plăţilor s-au intensificat în cursul lunii august. Băncile de stat din China au oprit "în masă" tranzacţiile cu Rusia şi plăţi în valoare de miliarde de yuani sunt blocate, a declarat o sursă guvernamentală. "În acest moment, toate plăţile transfrontaliere spre China sunt oprite. Am găsit soluţii, dar a fost nevoie de aproape trei săptămâni, ceea ce constituie un interval de timp foarte îndelungat, volumul schimburilor comerciale a scăzut drastic în această perioadă", a precizat sursa. O soluţie de lucru a fost ca firma rusească să cumpere aur, pe care să îl mute în Hong Kong şi să îl vândă acolo, iar banii au fost depozitaţi într-un cont la o bancă locală, a dezvăluit aceeaşi sursă. Unele firme ruseşti au început să utilizeze lanţuri de intermediari din terţe ţări care să se ocupe de tranzacţiile lor şi să ocolească verificările efectuate de băncile chineze, însă comisioanele intermediarilor au crescut de la zero până la 6%.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇