Ziua 918 F-16 distrus într-un accident. Interdicție de la SUA pentru Londra. Putin se duce în Mongolia. MAE îi răspunde Zaharovei

<span style="color:#990000;">Ziua 918</span> F-16 distrus într-un accident. Interdicție de la SUA pentru Londra. Putin se duce în Mongolia. MAE îi răspunde Zaharovei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 918 de război a debutat cu un nou atac puternic al rușilor asupra Kievului. E al treilea atac aerian pe scară largă împotriva capitalei Ucrainei în ultimele patru zile.

Mai multe explozii au putut fi auzite la Kiev, iar apărarea aeriană a fost activă în cea mai mare parte din centrul și nordul Ucrainei. Resturile de la dronele interceptate au avariat mai multe clădiri.

Rușii au atacat și Hersonul, rănind cinci persoane. O conductă de gaz și mai multe mașini au fost avariate. Și au revendicat cucerirea a încă două localități, în regiunile Doneţk şi Lugansk.

De cealaltă parte, forțele ucrainene își continuă contraofensiva. O persoană a fost ucisă şi două au fost rănite, joi, în atacuri ucrainene în regiunea Belgorod.

De asemenea, armata ucraineană a confirmat că a atacat ieri depozitele de petrol din regiunea Rostov din Rusia și, pentru prima dată, în regiunea Kirov, la aproximativ 1.200 km de granița cu Ucraina.

Directorul adjunct al CIA, David Cohen, consideră că preşedintele rus Vladimir Putin va organiza o contraofensivă pentru a încerca să recucerească teritoriul din regiunea Kursk capturat de trupele ucrainene, dar forţele ruse vor avea de dat „o luptă dificilă”. El a spus că ucrainenii au cucerit circa 777 kmp din teritoriul rus, în timp ce ucrainenii spun că e vorba de 1.200.

Amintim că forţele ucrainene au pătruns în regiunea Kursk pe 6 august prin frontiera de vest a Rusiei, într-o ofensivă surpriză care continuă.

Mai multe rapoarte din presa occidentală indică faptul că guvernul SUA interzice Marii Britanii să permită Ucrainei să folosească rachete Storm Shadow pentru a lovi ținte militare în Rusia, informează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

ADVERTISING

Iar pe surse, a apărut informația că un avion F-16 al Ucrainei ar fi fost distrus într-un accident. Prăbușirea nu pare să fie rezultatul unui atac rusesc.

Între timp, Vladimir Putin, care este vizat de un mandat de arestare al Curţii Penale Internaţionale cu privire la „deportare ilegală” a unor copii ucraineni, va merge marți în Mongolia, stat membru al CPI, obligat să-l aresteze pe teritoriul mongol.

Situația pe frontul din Ucraina

  • Rusia atacă iar Kievul - Rusia a atacat din nou Kievul, noaptea trecută, iar resturile de la dronele interceptate au avariat mai multe clădiri, a informat primarul orașului, Vitali Kliciko. Apărarea aeriană ucraineană a doborât 15 drone. Acesta este al treilea atac aerian pe scară largă al Rusiei împotriva capitalei Ucrainei în ultimele patru zile. Mai multe explozii au putut fi auzite la Kiev, iar apărarea aeriană a fost activă în cea mai mare parte din centrul și nordul Ucrainei. Kievul rămâne o țintă frecventă a atacurilor rusești. Pe 26 august, Rusia a lansat un atac masiv cu rachete și drone împotriva Ucrainei. Șapte persoane au murit, iar alte 50 au fost rănite. Rusia a atacat din nou Kievul pe 27 august, dar nu au fost raportate pagube sau victime în oraș, deoarece apărarea ucraineană a doborât toate rachetele și dronele.
  • 60 de drone doborâte - Apărarea antiaeriană a Ucrainei a distrus noaptea trecută 60 de drone kamikaze din cele 74 lansate de ruși şi două rachete aeriene ghidate din cinci pe care Rusia le-a folosit împotriva ţării, a declarat comandantul forţelor aeriene, generalul-locotenent Mîkola Olesciuk. Rachetele au fost trase din spaţiul aerian al regiunilor Kursk şi Belgorod din Federaţia Rusă, iar cele 74 de UAV-uri de atac de tip Shahed-131/136 au fost trase din regiunile Primorsko-Ahtarsk, Kursk şi Eisk. Armata ucraineană spune că cele 14 UAV-uri de atac nedoborâte au căzut pe teritoriul Ucrainei, dar nu precizează ce s-a întâmplat cu rachetele nedoborâte şi nici ce eventuale pagube au făcut. Vizate au fost regiunile Harkov, Cerkasî, Kirovohrad, Kiev, Poltava, Dnipropetrovsk, Herson, Sumî şi Doneţk.ț
  • Atac în Herson - Rușii au atacat Hersonul, rănind cinci persoane. Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare a regiunii, a declarat că forțele ruse au lovit o benzinărie și mai multe zone rezidențiale. O conductă de gaz și mai multe mașini au fost avariate. Prokudin a mai spus că forțele de apărare aeriană au distrus două drone rusești.
  • Drone și peste Nikopol - Centrul național al serviciilor poștale din Nikopol a fost atacat cu drone. Acest atac a avariat o clădire și cinci camioane. „Astăzi a fost o zi grea. Centrul nostru din Nikopol a fost atacat de o dronă, clădirea și cinci camioane au fost avariate”, a declarat Ihor Smilianskîi, directorul centrului.
  • Belarus a doborât în premieră o dronă trasă de Rusia - Pentru prima dată, Belarusul ar fi folosit aviaţia pentru a doborî o dronă kamikaze trasă de ruşi care ar fi ajuns în spaţiul său aerian. Potrivit analiştilor, în noaptea de 29 august, în timpul unui alt atac rusesc asupra Ucrainei, una dintre dronele Shahed a zburat pe teritoriul Belarusului în districtul Ielsk. Conform datelor de monitorizare, după ce drona a intrat în spaţiul aerian al Belarusului, un avion de vânătoare al forţelor aeriene belaruse a urmărit-o timp de aproximativ 20 de minute, iar în jurul orei 03:55, s-au auzit cel puţin două explozii şi a fost observată o lumină puternică pe cer. „Astfel, acesta este probabil primul caz înregistrat când un avion de vânătoare al Forţelor Aeriene din Belarus a încercat să distrugă o ţintă militară reală pe cer - o dronă kamikaze rusească Shahed”, scrie Belaruski Gaiun.
  • Încă două localități revendicate - Armata rusă a revendicat joi cucerirea a două localităţi în regiunile Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, unde forţe ruse continuă să înainteze împotriva trupelor ucrainene, inferioare numeric şi cu deficit de armamant, relatează AFP. Este vorba de Mîkolaivka, în regiunea Doneţk, şi Stelmahivka, în regiunea Lugansk, cucerită aproape în întregime de Moscova.
  • F-16 distrus - Un avion F-16 al ucrainenilor a fost distrus într-un accident, care a avut loc luni, potrivit declarației sub protecția anonimatului, pentru Reuters, a unui oficial american. Potrivit oficialului, prăbușirea nu pare să fie rezultatul unui atac rusesc. Moonfish, un pilot-simbol al aviației ucrainene, și-a pierdut viața în accident. Reprezentanții armatei ucrainene nu au comentat informația. Detalii AICI.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Atac cu victime în Belgorod - O persoană a fost ucisă şi două au fost rănite, joi, în atacuri ucrainene în regiunea Belgorod, la frontiera cu Ucraina, a anunţat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov. "Oraşul Şebekino a fost vizat de atacuri ale forţelor ucrainene", a scris Gladkov, pe Telegram. Atacurile au avariat de asemenea o clădire administrativă şi un sit de infrastructură socială, a adăugat el.
  • Confirmare - Armata ucraineană a atacat ieri depozitele de petrol din regiunea Rostov din Rusia și, pentru prima dată, în regiunea Kirov, la aproximativ 1.200 km de granița cu Ucraina, a anunțat joi Statul Major al Forțelor Armate. Este o confirmare oficială a atacurilor, care au fost raportate cu o zi înainte pe surse.
  • „Sapphire” a fost distrus - Forțele de operațiuni speciale (SSO) ale Ucrainei au distrus cel mai recent sistem de război electronic (EW) „Sapphire” al Rusiei din regiunea Kursk, potrivit unui comunicat al SSO postat pe Telegram. „Operatorii SSO au vizat și distrus sistemul EW rusesc „Sapphire” din regiunea Kursk. Prejudiciul a fost cauzat de vehiculele aeriene fără pilot (UAV) de atac, care au distrus sistemul de rachete antiaeriene „Sapphire”. Inamicul a înregistrat și victime, atât morți, cât și răniți”, a informat SSO, fără a preciza numărul exact. Detalii AICI.
  • Interdicție din SUA - Mai multe rapoarte din presa occidentală indică faptul că guvernul SUA interzice Marii Britanii să permită Ucrainei să folosească rachete Storm Shadow pentru a lovi ținte militare în Rusia, informează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
  • Permisiunea Olandei - În schimb, Olanda a anunțat că nu a impus interdicții Ucrainei privind folosirea avioanelor F-16 pe care le-a transferat Kievului. Avioanele de vânătoare pot fi folosite inclusiv în spațiul aerian al Federației Ruse. „Nu am impus nicio restricție privind utilizarea avioanelor sau raza de acțiune a F-16, atâta timp cât legile războiului sunt respectate”, a transmis comandantul Forțelor Armate Olandeze. De asemenea, acesta a declarat că incursiunea Ucrainei de pe teritoriul Federației Ruse a fost „genială din punct de vedere practic”. „Ei au ocupat destul de repede o zonă destul de mare, folosind metode noi. Prin acest lucru au creat o mare dilemă pentru Putin”, a mai adăugat acesta.
  • Dificultățile Rusiei - Preşedintele rus Vladimir Putin va organiza o contraofensivă pentru a încerca să recucerească teritoriul din regiunea Kursk capturat de trupele ucrainene, dar forţele ruse vor avea de dat „o luptă dificilă”, a declarat directorul adjunct al CIA, David Cohen. Semnificaţia incursiunii ucrainene pe teritoriul rus rămâne de văzut, a spus Cohen, la o reuniune legată de securitatea naţională. El a spus că ucrainenii au cucerit circa 777 de km pătraţi din teritoriul rus, în timp ce ucrainenii spun că e vorba de 1.200 kmp.
ADVERTISING

Alte informații relevante:

  • MAE, reacție la Zaharova - MAE a postat joi pe reţeaua X un mesaj conform căruia ”unii învaţă din istorie şi fac pace, alţii încearcă în mod constant să-şi constrângă, să agreseze sau să-şi invadeze vecinii suverani” şi de asemenea mint şi manipulează în mod constant. Postarea apare la scurt timp după ce Ambasada Rusiei în România a prezentat pe pagina de Facebook declaraţii ale purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, în care aceasta acuza autorităţile de la Bucureşti că distorsionează istoria, calificând drept calomnioase afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis din mesajul transmis în 23 august, cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului, în care afirma că „politicile naziste şi sovietice au condus la Holocaust şi genocid”.
  • Prețuri mai mari la gaze - Consumatorii europeni se vor confrunta cu preţuri mai mari, dacă Kievul nu va fi de acord să prelungească acordul privind tranzitul gazului rusesc prin Ucraina odată ce acesta expiră la 31 decembrie, a declarat Kremlinul. Ucraina a declarat în repetate rânduri că nu are de gând să încheie un nou acord cu Rusia în legătură cu tranzitul de gaze, în contextul conflictului militar în curs. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, în cazul în care Kievul nu prelungeşte acordul, Rusia ar putea găsi rute alternative, cum ar fi centrul de gaze planificat în Turcia. „Există alte rute, dar, desigur, astfel de decizii ale părţii ucrainene vor provoca daune grave intereselor consumatorilor europeni, cei care încă doresc să cumpere gaz rusesc mai accesibil”, a spus Peskov.
  • Putin, într-o țară membră TPI - Preşedintele rus Vladimir Putin, care este vizat de un mandat de arestare al Curţii Penale Internaţionale (CPI) cu privire la „deportare ilegală” a unor copii ucraineni, urmează să efectueze marţi o vizită în Mongolia, un stat membru al CPI, obligat să-l aresteze pe teritoriul mongol. „Vladimir Putin va efectua o vizită oficială în Mongolia la 3 septembrie”, a anunțat, într-un comunicat, Kremlinul. Este prima vizită a lui Putin pe teritoriul unui stat semnatar al Statutului de la Roma, după emiterea de către CPI, în martie 2023, a mandatului de arestare.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇