Primul interviu al Kamalei Harris în calitate de candidat la Casa Albă: Și-a temperat pozițiile progresiste pe două subiecte sensibile (Video)

Primul interviu al Kamalei Harris în calitate de candidat la Casa Albă: Și-a temperat pozițiile progresiste pe două subiecte sensibile (Video)

Vicepreşedinta Kamala Harris a afirmat că America este „pregătită să întoarcă pagina” Trump, în primul ei interviu în calitate de candidat la Casa Albă, în cursul căruia şi-a susținut opiniile pe teme sensibile precum energia, imigraţia și Israelul, temperându-și în același timp pozițiile progresive. De asemenea, la întrebările unde nu a vrut să detalieze răspunsurile, a spus: „Întrebarea următoare, vă rog”.

În acest interviu foarte aşteptat acordat CNN, în marja unei deplasări de campanie în Georgia, un stat-cheie din sudul ţării, Kamala Harris l-a acuzat pe fostul președinte Donald Trump că „a divizat naţiunea”, relatează AFP.

ADVERTISING

Candidata democrată, care a ales prin contrast un mesaj de reconciliere politică, a estimat că „ar fi un lucru bun pentru americani dacă ar exista un ministru republican în guvernul său", în cazul victoriei la prezidenţialele din 5 noiembrie.

Întrebată asupra unor subiecte sensibile ale campaniei, Kamala Harris a declarat în special că în cazul victoriei „nu va interzice" fracturarea hidraulică (fracking), o metodă de extracţie a hidrocarburilor denunţată de apărătorii mediului.

„Putem face să crească şi dezvolta o economie înfloritoare bazată pe energie curată fără a interzice fracking-ul", a asigurat vicepreşedinta, deşi în trecut spusese că se opune acestei tehnici.

ADVERTISING

Acesta este un subiect fierbinte în statul foarte disputat Pennsylvania, în care sectorul hidrocarburilor este un furnizor major de locuri de muncă şi venituri.

În privinţa imigraţiei, unul dintre subiectele favorite ale lui Donald Trump, democrata de 59 de ani a spus că trebuie să existe „consecinţe" pentru persoanele care intră ilegal pe teritoriul american.

Kamala Harris CNN interview: Harris talks grocery prices, economy

Vicepreşedinta, care în trecut a adoptat poziţii mai progresiste pe aceste două subiecte, a asigurat că „valorile ei nu s-au schimbat".

ADVERTISING

„Întotdeauna am crezut (…) că schimbările climatice sunt o realitate, că sunt o problemă urgentă" şi că Statele Unite trebuie să îndeplinească „obiective" în ceea ce priveşte emisiile de gaze cu efect de seră, a subliniat ea.

Republicanii o acuză pe vicepreşedintă că este inconsecventă în ideile ei.

„Abia aştept să dezbat cu `tovarăşa` Kamala şi să arăt ce impostoare este. Harris şi-a schimbat poziţia în privinţa tuturor subiectelor", a declarat Donald Trump pe platforma sa Truth Social, făcând trimitere la dezbaterea televizată pe care o va avea cu rivala sa pe 10 septembrie.

Omul de afaceri de 78 de ani şi-a intensificat atacurile împotriva Kamalei Harris de la intrarea ei în campanie, în urma retragerii preşedintelui democrat Joe Biden pe 21 iulie.

El a acuzat-o în special că a „devenit de culoare" din motive electorale.

Întrebată despre acest lucru, Kamala Harris, născută dintr-un tată jamaican şi o mamă indiană, nu a vrut să detalieze, subliniind că este „acelaşi vechi refren", şi adăugând: „Întrebarea următoare, vă rog".

În legătură cu o altă problemă sensibilă pe plan politic, ea şi-a reiterat sprijinul pentru dreptul Israelului de „a se apăra" şi a răspuns „nu" la întrebarea dacă, în calitate de preşedinte, va suspenda livrările americane de arme către Israel, în timp ce războiul din Fâşia Gaza continuă de aproape 11 luni.

Potrivit sondajelor, duelul cu Donald Trump rămâne indecis, deşi candidata democrată se află într-o poziţie mai bună decât era preşedintele Joe Biden.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇