Ziua 917 Încă un avion rusesc doborât (Video). Moartea ciudată a unui ofițer FSB. Cea mai mare problemă a Ucrainei

<span style="color:#990000;">Ziua 917</span> Încă un avion rusesc doborât (Video). Moartea ciudată a unui ofițer FSB. Cea mai mare problemă a Ucrainei

În ziua 917 de război un grup de luptă al armatei ucrainene a anunțat doborârea unui avion rusesc Su-25 la Kramatorsk, în regiunea Donețk. „O grijă în minus pentru infanteria noastră”, a transmis unitatea ucraineană, care a difuzat şi înregistrarea video cu dovada.

De partea cealaltă a graniței, mai multe drone ucrainene au incendiat rezervoarele unui depozit de petrol din regiunea Rostov.

Aeroportul din Kazan și cel din Nijnekamsk, Republica Tatarstan, au suspendat dimineață zborurile din cauza amenințării unui atac cu drone. În schimb, Moscova și-a mutat 90% din aviația militară în baze aflate în afara razei de acțiune a rachetelor ATACMS, a declarat un oficial american pentru Wall Street Journal.

În Rusia continuă seria deceselor bizare ale unor oameni importanți din sistem. Șeful departamentului antitero din cadrul FSB a murit asfixiat, după ce s-a înecat cu o bucată de carne.

Iar Moscova a interzis accesul în ţară pentru 92 de cetăţeni americani, între care şi jurnalişti de la Wall Street Journal, New York Times şi Washington Post, acuzaţi că au difuzat "informaţii false" despre armata rusă care luptă în Ucraina.

Un general rus a acuzat Moldova că ar facilita, alături de România, transportul de materiale biologice sensibile din Ucraina către SUA, aparent pentru fabricarea unei arme biologice.

Din datele FSB reiese că Pavel Durov, CEO-ul Telegram, a vizitat Rusia în peste 60 de rânduri, după ce a părăsit țara în 2014, ceea ce contrazice afirmațiile acestuia potrivit cărora a devenit un paria pentru sistem.

Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a afirmat miercuri că cea mai mare problemă cu care se confruntă Kievul este faptul că, de teama escaladării cu Rusia, aliaţii săi se tem să aprobe politici noi de a susţine Ucraina. În paralel, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spune că Occidentul se joacă cu focul permiţând Ucrainei să lovească adânc în Rusia cu rachete occidentale şi a avertizat SUA că există pericolul izbucnirii unui Al Treilea Război Mondial.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Avion rusesc, lovit în plin - Un avion rusesc de luptă Su-25 a fost doborât în sectorul de front Kramatorsk din regiunea Donețk, a anunțat miercuri dimineață grupul Hortiția al armatei ucrainene. Unitățile antiaeriene au doborât avionul cu un sistem portabil (MANPADS) chiar când acesta urma să tragă asupra trupelor ucrainene. Brigada 28 Mecanizată a postat pe Telegram o înregistrare video care arată două avioane în zbor, unul dintre ele fiind lovit în plin. "Soarta echipajului este încă necunoscută, dar știm sigur că asta e o grijă în minus pentru infanteria noastră", a transmis grupul. Un alt avion rusesc Su-25 a fost doborât lângă Pokrovsk, în regiunea Donețk, pe 23 iulie, notează Kyiv Independent. Forțele ucrainene au distrus 368 de "aeronave cu aripi fixe" de la începutul războiului, potrivit Statului Major de la Kiev.
  • Rușii avansează în Pokrovsk - Trupele ruse câștigă teren în sectorul de front Pokrovsk. Imagini geolocalizate publicate marți confirmă că rușii au avansat cu aproape doi kilometri față de pozițiile lor cunoscute în Novohrodivka, la sud-vest de Pokrovsk, ceea ce înseamnă că au obținut controlul asupra părții centrale a localității, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Alte imagini geolocalizate indică avansări minore în Hrodivka (la est de Pokrovsk și nord-est de Novohrodivka) și ocuparea localității Kalînove (la sud-est de Pokrovsk și de Novohrodivka).
  • Atacuri în Torețk și Pokrovsk - În ultimele 24 de ore trupele ruse au atacat în 11 sectoare ale frontului, concentrându-și operațiunile în Torețk și Pokrovsk. Rușii au fost activi și în Kupiansk și Kurahove. 184 de lupte s-au dat în intervalul menționat, a anunțat miercuri dimineață Statul Major al armatei ucrainene.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Flăcări în Rostov - Drone din Ucraina au incendiat mai multe rezervoare la depozitul de petrol Glubokinskaia din regiunea Rostov, au anunţat miercuri mai multe canale ruseşti de Telegram. Unitățile de apărare aeriană au distrus patru drone deasupra regiunii Rostov în cursul nopții, au anunțat Ministerul rus al Apărării și guvernatorul regiunii Rostov, fără a face însă vreo mențiune cu privire la un atac asupra unui depozit de petrol. Canalul Telegram Baza, apropiat de serviciile de securitate ale Rusiei, a relatat că trei cisterne ardeau la un depozit de petrol din districtul Kamenskii din regiunea Rostov, după ce două drone au căzut asupra zonei. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare rusești arătau ceea ce păreau a fi rezervoare mari în flăcări, potrivit Ukrainskaia Pravda.
  • Drone în Voronej - Alexander Gusev, guvernatorul regiunii Voronej, a declarat că resturile de la o dronă lansată de Ucraina au provocat un incendiu „în apropierea obiectelor explozive”. Gusev a adăugat că nu a avut loc nicio detonare. Focul a fost stins, iar locuitorii din două așezări care au fost evacuați din casele lor se întorc, a adăugat el. Ministerul rus al Apărării a anunțat că opt drone de atac au fost distruse deasupra regiunii Voronej, dar nu a oferit alte detalii.
  • Aeroporturi închise - Aeroportul din Kazan și cel din Nijnekamsk, Republica Tatarstan, au suspendat dimineață zborurile din cauza amenințării unui atac cu drone, informează presa rusă. Agenția Federală de Transport Aerian din Rusia a anunțat că restricțiile au fost introduse la ora 7:00, "pentru asigurarea siguranței zborurilor", iar avioanele au fost redirecționate către un aeroport din Samara. Canalul de Telegram Baza susține însă că suspendarea zborurilor a fost impusă de amenințarea unor lovituri cu drone.
  • Rusia și-a mutat avioanele - Moscova a transferat 90% din aviația militară în baze aflate în afara razei de acțiune a rachetelor ATACMS, a declarat un oficial american pentru Wall Street Journal. Sistemul american Army Tactical Missile Systems (ATACMS) are o rază de acțiune de aproximativ 165-300 km. SUA au început să livreze acest sistem Ucrainei în luna martie, obligând Rusia să-și mute cele mai multe aeronave dincolo de raza de acțiune a rachetelor ATACMS, astfel că loviturile adânci în interiorul Rusiei cu aceste sisteme oferă puține avantaje strategice. În schimb, Ucraina ar putea obține rezultate mai bune lovind bazele aeriene ruse cu propriile drone de rază lungă.
  • Moartea ciudată a unui ofițer FSB - Maxim Ieremin (50 de ani), șeful departamentului antitero din cadrul FSB, a murit asfixiat după ce s-a înecat cu o bucată de carne. Incidentul s-a petrecut duminică, relatează Nexta. Ieremin a fost dus de urgență la spital, dar nu a mai putut fi salvat. Ofițerul a călătorit în Siria, unde mercenarii ruși luptă de partea regimului lui Bashar al-Assad. El a fost și unul dintre fondatorii galeriei clubului de fotbal ȚSKA Moscova în anii '90.

Alte informații relevante

  • Un general rus acuză că SUA transportă materiale bio prin Moldova şi România - Ministerul rus al Apărării susţine că Republica Moldova ar facilita, alături de România, transportul de materiale biologice sensibile din Ucraina către SUA, aparent pentru fabricarea unei arme biologice. Moscova acuză că au fost făcute peste 2.000 de astfel de transporturi, în perioada august 2022 – mai 2024, prin companii controlate de Maia Sandu. În replică, Chişinăul transmite că toate aceste afirmaţii sunt „ficţiune pură”. Detalii AICI
  • Jurnalişti interzişi - Rusia a interzis accesul pe teritoriul său pentru 92 de cetăţeni americani, între care şi jurnalişti de la Wall Street Journal, New York Times şi Washington Post, acuzaţi că au difuzat "informaţii false" despre armata rusă care luptă în Ucraina. "Intrarea în Rusia este blocată permanent pentru 92 de cetăţeni americani, reprezentanţi ai mediului de afaceri, personalităţi din domeniul cercetării şi culturii, jurnalişti şi mass-media" a declarat Ministerul rus de Externe. Lista celor 92 de persoane include şi membri ai armatei, profesori universitari, directori de companii, politicieni şi membri ai sistemului de justiţie american.
  • Boss-ul Telegram e omul Moscovei - Pavel Durov, CEO-ul Telegram, a vizitat Rusia în peste 60 de rânduri după ce a părăsit țara în 2014, susține Kremlingram, un grup ucrainean care se opune folosirii Telegram în Ucraina. Această informație contrazice afirmațiile lui Durov potrivit cărora a devenit un paria pentru Moscova și a ales exilul pentru a scăpa de răzbunarea Rusiei, arată organizația. "Nu am putut confirma mult timp autenticitatea acestor date", dar o scurgere recentă de informații din baza de date a FSB, publicată de Meduza, a confirmat autenticitatea lor, notează Kremlingram, menționând că a primit o scrisoare ce conține în total 125 de intrări și ieșiri ale lui Durov în și din Rusia. "Relația lui Durov cu autoritățile ruse în 2015-2021 a fost suficient de bună pentru ca el să nu se teamă că va fi reținut la trecerea frontierei", subliniază Kremlingram. Potrivit organizației, declarațiile autorităților ruse arată că Durov are și un pașaport rusesc, deși el susține că nu mai este un om de afaceri rus și deține dublă cetățenie, a Franței și a Emiratelor Arabe Unite, relatează Kyiv Independent.
  • Rușii testează Polonia - Rusia pare să testeze sistemul de apărare aeriană al Poloniei, a declarat generalul polonez de brigadă Tomasz Drewniak, făcând referire la pătrunderea, luni, a unui obiect neidentificat, posibil o dronă rusească, în spațiul aerian al țării. "Prin lansarea dispozitivului pe teritoriul nostru, rușii verifică cum este activat sistemul nostru, în cât timp alertăm forțele aeriene", a spus Drewniak pentru Radio RMF24. Reacția Poloniei la intrarea dronei în spațiul aerian poate oferi Rusiei "o mulțime de informații valoroase, utile pentru planificarea oricărei operațiuni", a mai spus el, explicând că incidentul arată cum funcționează lanțul polonez de comandă și timpul scurs de la primirea unui semnal până la decizia ridicării unui avion în aer.
  • Rusia: Există riscul unui Al Treilea Război Mondial - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spune că Occidentul se joacă cu focul permiţând Ucrainei să lovească adânc în Rusia cu rachete occidentale şi a avertizat SUA că Al Treilea Război Mondial nu se va limita la Europa. „Acum confirmăm încă o dată că a te juca cu focul - şi ei sunt ca nişte copii mici care se joacă cu chibriturile - este un lucru foarte periculos pentru adulţii cărora li s-au încredinţat arme nucleare în una sau alta dintre ţările occidentale”, a declarat Lavrov jurnaliştilor de la Moscova.
  • Cea mai mare problemă a Ucrainei - Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a afirmat miercuri că cea mai mare problemă cu care se confruntă Kievul este faptul că, de teama escaladării cu Rusia, aliaţii săi se tem să aprobe politici noi de a susţine Ucraina. "Chiar de la începutul invaziei pe scară largă, cea mai mare problemă cu care se confruntă Ucraina este dominaţia conceptului de escaladare în procesul decizional al partenerilor noştri", a spus Kuleba într-o discuţie cu omologul său polonez Radoslaw Sikorski, transmisă în direct din Polonia. Kievul presează Occidentul să îi pună la dispoziţie rachete cu rază lungă de acţiune şi să autorizeze lovirea unor ţinte adânc în teritoriul Rusiei. De asemenea, vrea ajutor pentru doborârea de pe teritoriul unor state vecine a rachetelor ruseşti. "Războiul este întotdeauna despre o mulţime de logistică: bani, arme, resurse, dar problemele reale sunt întotdeauna aici, în cap", a spus Kuleba.
  • NATO condamnă atacurile Rusiei - Aliaţii condamnă cu fermitate atacurile "fără discriminare" ale Rusiei asupra Ucrainei împotriva "civililor şi infrastructurii", a transmis miercuri Alianţa Nord-Atlantică, după o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina la Bruxelles. "Trebuie să continuăm să furnizăm Ucrainei echipamentul şi muniţia de care are nevoie pentru a se apăra împotriva invaziei ruseşti. Acest lucru este vital pentru capacitatea Ucrainei de a rămâne combativă", spune secretarul general Jens Stoltenberg, citat într-un comunicat.
  • Moscova critică AIEA - Rusia a declarat miercuri că dorea ca Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică să adopte o poziţie "mai obiectivă şi mai clară" privind siguranţa nucleară, a doua zi după ce şeful agenţiei a vizitat o centrală nucleară rusă din regiunea unde forţele ucrainene derulează o ofensivă pe teritoriul să. Rafael Grossi fost marţi în vizită la centrala nucleară din Kursk şi a avertizat în privinţa pericolului un accident nuclear grav. "Vedem atât evaluările, cât şi activitatea acestei structuri (AIEA), dar de fiecare dată vrem o exprimare mai obiectivă şi mai clară a poziţiei acestei structuri. Nu în favoarea ţării noastre, nu în favoarea confirmării poziţiei Moscovei, ci în favoarea faptelor cu un scop specific: asigurarea siguranţei şi prevenirea dezvoltării unui scenariu pe o cale catastrofală, spre care regimul de la Kiev împinge pe toată lumea", a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇