Ziua 916 de război găseşte Ucraina într-o nouă ofensivă. Sau cel puţin asta spun ruşii. De data asta forțele ucrainene ar fi forțat granița în regiunea Belgorod, vecină cu deja invadata Kursk.
Bloggerii ruşi susţin că 500 de soldaţi au atacat două puncte de control ruseşti, informaţie confirmată şi de guvernatorul regional Viaceslav Gladkov.
În Ucraina, însă, ziua a început cu alerte aeriene şi atacuri în valuri cu rachete și drone asupra mai multor regiuni. Rusia a lansat zece rachete și 81 de drone Shahed, iar apărarea a distrus cinci rachete și 60 de drone.
Bombardamentul de azi vine după ce ieri a fost înregistrat unul dintre cele mai importante atacuri ale Rusiei de la începutul războiului. Un nou bilanț arată că asupra Ucrainei au fost lansate 127 de rachete şi 109 drone de atac. Cel puțin șapte persoane au fost ucise și alte zeci au fost rănite.
Ucraina a folosit avioane de luptă F-16 pentru a respinge ultimele lovituri aeriene masive ale Rusiei, a declarat marţi Volodimir Zelenski. Preşedintele a mai anunţat că prima rachetă balistică ucraineană a fost testată cu succes, dar nu a dat alte detalii.
Mai mulţi bloggeri militari ruşi susțin că atacurile Moscovei sunt un "act de răzbunare" pentru incursiunea din Kursk. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, Moscova nu va putea continua constant cu atacuri de asemenea proporții.
Între timp, Rusia a adus 30.000 de militari din alte sectoare în Kursk, iar Ucraina a cucerit 100 de localităţi şi 1.294 kmp din regiunea în care a luat prizonieri 594 de militari inamici, a anunţat marţi comandantul armatei ucrainene.
Şeful AIEA atrage atenţia asupra pericolului reprezentat de luptele din apropierea centralei Kursk, care are reactoare de tipul celor de la Cernobîl.
Pe de altă parte, Ucraina va prezenta SUA lista cu țintele pe care plănuiește să le lovească folosind armament de proveniență americană. Potrivit unor oficiali ucraineni, în următoarele zile administrația Biden ar putea ridica restricțiile asupra folosirii armamentului american pe teritoriul Rusiei.
Ce se mai întâmplă pe front
- Nou atac masiv asupra Ucrainei - Rusia a lansat valuri de atacuri cu rachete şi drone care au vizat zeci de regiuni ucrainene şi au ucis cel puţin patru persoane, a declarat armata ucraineană marţi dimineaţă, la o zi după cel mai mare atac aerian al Moscovei de la declanșarea războiului. Cel puțin două persoane au fost ucise după ce un hotel a fost distrus în oraşul Krivoi Rog din centrul Ucrainei. Doi civili ar putea fi încă sub dărâmăturile clădirii şi cinci au fost răniţi în atac, a declarat Serhii Lisak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk. Şase magazine, patru clădiri înalte şi opt maşini au fost, de asemenea, avariate. În Zaporojie, două persoane au fost ucise şi patru rănite în cursul nopţii, a declarat Ivan Fedorov, guvernatorul regiunii.
- Alertă aeriană și atacuri nocturne - Krivoi Rog, Kiev şi regiunile centrale şi estice ale Ucrainei s-au aflat sub alertă de raiduri aeriene în cea mai mare parte a nopţii, începând de luni, din jurul orei locale 23:00. Martorii Reuters au relatat despre cel puţin trei runde de explozii în cursul nopţii la Kiev. Forţele aeriene ucrainene au înregistrat lansarea mai multor grupuri de drone şi decolarea de pe aerodromurile ruseşti a bombardierelor strategice Tu-85 şi a avioanelor interceptoare supersonice MiG-31.
- Tot ce zboară spre Kiev e distrus - Rusia a lansat zece rachete de diferite tipuri și 81 de drone Shahed în atacurile de noaptea trecută și din această dimineață, apărarea aeriană a distrus cinci rachete de croazieră și 60 de drone, a anunțat Mîkola Oleșciuk, comandantul forțelor aeriene ucrainene. Serhii Popko, șeful administrației militare regionale din Kiev, a comunicat că aproximativ 15 drone și mai multe rachete au fost distruse noaptea trecută în apropierea capitalei. "Tot ce zbura spre capitala Ucrainei a fost distrus", a scris oficialul citat de Ukrainska Pravda.
- Bilanțul atacului masiv de luni - Cel puţin şapte persoane au fost ucise şi zeci au fost rănite luni, în urma unuia dintre cele mai mari atacuri aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei, a declarat şeful forţelor aeriene ucrainene, Mîkola Oleșciuk. Infrastructura energetică a fost afectată, provocând pene de curent generalizate, în timp ce întreaga ţară a fost plasată sub alertă de raid aerian. Rusia a lansat 127 de rachete şi 109 drone de atac peste noapte şi luni dimineaţă. Ucraina a doborât 102 rachete şi 99 de drone. Volodimir Zelenski a declarat că pregăteşte răspunsul ţării sale la acest atac, prin utilizarea avioanelor F-16 şi operaţiunea în curs de desfăşurare în regiunea Kursk.
- Ucraina a folosit F-16, prima rachetă made in Ucraina - Ucraina a folosit avioane de luptă F-16 livrate de partenerii săi occidentali pentru a respinge ultimele lovituri aeriene masive ale Rusiei, a declarat marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. "În timpul acestor atacuri masive ruseşti, am distrus rachete şi drone cu ajutorul F-16", a afirmat Zelenski, reiterând că numărul avioanelor primite de Kiev nu este "suficient". ”Prima rachetă balistică ucrainană a fost testată cu succes”, a mai anunţat Volodimir Zelenski.
- Răzbunarea pentru Kursk - Mai mulţi bloggeri militari ruşi, cum ar fi colectivul pro-război sub numele de Rybar, au spus că atacurile Moscovei sunt un "act de răzbunare" pentru incursiunea surprinzătoare a Ucrainei pe teritoriul Rusiei - prima astfel de acţiune de la cel de-al Doilea Război Mondial. Ministerul rus al Apărării a declarat că loviturile sale de luni au atins "toate ţintele desemnate", majoritatea fiind din infrastructura energetică critică a Ucrainei. Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului cred însă că Moscova "probabil nu are capacitatea pentru a susţine cu regularitate astfel de lovituri masive la o scară similară".
- Rușii atacă în Pokrovsk - În ultimele 24 de ore s-au dat 170 de lupte pe toată linia frontului. Cele mai multe au avut loc în sectorul Pokrovsk, unde rușii au lansat 60 de atacuri, a anunțat marți dimineață Statul Major al armatei ucrainene.
- Rusia mută trupe în Kursk - Moscova a adus 30.000 de militari din alte sectoare în regiunea Kursk pe fondul incursiunii ucrainene, iar acest număr este în creștere, a declarat comandantul forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, potrivit Kyiv Independent. Totodată, Rusia a desfășurat cele mai pregătite unități pentru luptă în sectorul Pokrovsk, a adăugat generalul. Potrivit acestuia, Rusia și-a redus activitatea în sudul Ucrainei, dar continuă să avanseze în regiunea Zaporojie, căutând să recâștige poziții lângă Robotîne. Unul dintre obiectivele operațiunii ucrainene din regiunea Kursk a fost deturnarea unui număr semnificativ de forțe ruse din alte sectoare, în primul rând din sectoarele Pokrovsk și Kurakhove din regiunea Donețk, a mai spus Sîrskîi.
Ce se întâmplă în Rusia
- Ucrainenii atacă în Belgorod - Canalele Telegram ruseşti cunoscute ca având legături cu serviciile de securitate (FSB) au afirmat marţi că forţele ucrainene au atacat posturi de frontieră în regiunea Belgorod din sudul Rusiei. Atacul a fost confirmat şi de guvernatorul regional Viaceslav Gladkov: „Există informații potrivit cărora inamicul încearcă să treacă granița regiunii Belgorod. Potrivit Ministerului rus al Apărării, situația la frontieră rămâne dificilă, dar sub control”. Canalul Telegram Mash susţine că aproximativ 500 de soldaţi ucraineni au atacat două puncte de control ruseşti, la Nehoteevka şi Şebekino, în regiunea Belgorod. Potrivit Mash, până la 200 de soldaţi ucraineni cu vehicule de luptă ale infanteriei au încercat să treacă graniţa la Nehoteevka, dar au fost uciși de artileria rusă. De asemenea, aproximativ 300 de ucraineni au atacat celălalt punct de control, de la Şebekino. SHOT, un alt canal Telegram de ştiri, a declarat că forţele ucrainene au fost împinse înapoi din Nehoteevka după ce au suferit pierderi.
- Situaţia din Kursk - Ucraina a cucerit 100 de localităţi şi 1.294 kmp în regiunea Kursk, în care a luat prizonieri 594 de militari inamici de la începutul ofensivei, a anunţat marţi comandantul armatei ucrainene.
- Pericolul nuclear de la Kursk - Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a tras marţi un semnal de alarmă, în timpul unei vizite făcute la centrala nucleară Kursk, cu privire la pericolul reprezentat de faptul că luptele se desfăşoară în apropierea acestei uzine care funcţionează din perioada sovietică şi are reactoare de tipul celor de la centrala de la Cernobîl: „O centrală nucleară de acest tip atât de aproape de punctul de contact sau de un front militar este o chestiune extrem de gravă”.
- Anchetă împotriva Deutsche Welle - Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) a transmis într-un comunicat că îi investighează pe Nick Connolly, jurnalist de la Deutsche Welle, care lucrează în Ucraina, şi Natalia Nagornaia, jurnalistă de la canalul de televiziune ucrainean 1+1. Cei doi jurnalişti sunt acuzaţi că au intrat pe teritoriul Rusiei, după începerea ofensivei din Kursk. Un caz similar a fost deschis la 17 august împotriva a două jurnaliste italiene de la RAI, Stefania Battistini şi Simone Traini, iar la 22 august împotriva unui jurnalist de la CNN, Nick Paton Walsh, şi a două jurnaliste ucrainene, Diana Buţko şi Olessia Borovik, pentru acelaşi motiv. Aceşti jurnalişti au relatat în special din oraşul rus Sudja, situat la aproximativ 10 km de graniţa cu Ucraina şi pe care Kievul pretinde că l-a cucerit complet. Jurnaliştii vizaţi de aceste investigaţii nu se află în Rusia, dar riscă până la cinci ani de închisoare, conform Codului Penal rus.
Alte informații relevante
- Kievul prezintă lista țintelor din Rusia - Ucraina va prezenta SUA lista cu țintele pe care plănuiește să le lovească folosind arme cu rază lungă de acțiune de proveniență americană, au declarat surse citate de Politico. Oficialii de la Kiev au dezvăluit deja Washingtonului potențialele ținte din Rusia, dar noua listă "va fi mai ajustată", a spus una din surse. Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, și șeful cancelariei prezidențiale, Andrii Iermak, vor face săptămâna aceasta o vizită la Washington pentru a transmite lista. În următoarele zile, administrația Biden ar putea ridica restricțiile asupra folosirii armamentului american pe teritoriul Rusiei.
- Restricții de curent - În multe regiuni ale Ucrainei sunt probleme în alimentarea cu energie electrică după atacurile masive ale Rusiei asupra infrastructurii. Restricțiile în furnizarea de curent ar putea dura una sau două săptămâni, până când sistemele de distribuție vor fi reparate, a anunțat președintele Asociației Energiei din Ucraina, Ivan Placiov.
- Biden condamnă atacurile asupra infrastructurii - Preşedintele american Joe Biden a condamnat luni atacurile „scandaloase" ale Rusiei împotriva infrastructurii energetice din Ucraina: „Condamn în cei mai puternici termeni posibil războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi acţiunile sale vizând să scufunde Ucraina în întuneric. (...) SUA trimit, de asemenea, echipamente în Ucraina pentru a repara sistemele sale energetice şi pentru a întări rezistenţa reţelei electrice ucrainene".
- India, apel pentru rezolvarea rapidă a conflictului - După ce a fost săptămâna trecută la Kiev, o vizită fără precedent, premierul indian Narendra Modi l-a sunat, luni, pe preşedintele SUA, Joe Biden, iar marţi pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, cărora le-a vorbit despre necesitatea unei soluţionări cât mai urgente a conflictului. La Kiev, Modi l-a îndemnat pe Volodimir Zelenski să se aşeze la masa negocierilor cu Rusia pentru a pune capăt războiului şi s-a oferit să contribuie la instaurarea păcii. Marţi, premierul Narendra Modi i-a spus şi lui Putin că susţine o rezolvare rapidă şi paşnică a conflictului din Ucraina.
- Ucraina are nevoie de bani - Ucraina are nevoie de 15 miliarde de dolari în plus pentru a-și acoperi deficitul bugetar în 2025, a declarat premierul Denîs Șmîhal. El a spus că Ucraina a estimat deficitul bugetar total pentru anul viitor la 35 de miliarde de dolari, existând planuri pentru a acoperi 20 de miliarde de dolari. Deficitul a fost de aproximativ 38 de miliarde de dolari în 2024, potrivit estimărilor guvernului ucrainean. Șmîhal a declarat că guvernul a planificat creșterea impozitelor și mai multe împrumuturi pe piața internă a datoriilor, pentru a obține fonduri suplimentare pentru război. Parlamentul urmează să dezbată aceste propuneri în septembrie. Ucraina a primit aproximativ 100 de miliarde de dolari sprijin financiar din partea partenerilor de la începutul invaziei.