Liderul mondial Jannik Sinner nu a primit nicio sancțiune după ce a picat două teste antidoping: Explicațiile ITIA

Liderul mondial Jannik Sinner nu a primit nicio sancțiune după ce a picat două teste antidoping: Explicațiile ITIA

Italianul Jannik Sinner, numărul unu mondial al tenisului masculin, a fost găsit nevinovat de comiterea oricărei greşeli sau neglijenţe de un tribunal independent, după ce a fost depistat pozitiv la două controale antidoping în luna martie, a anunţat marţi Autoritatea Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA), scrie Reuters.

Un tribunal independent a acceptat explicaţia lui Sinner conform căreia contaminarea cu o substanţă interzisă, clostebol, un agent anabolizant, a avut loc atunci când un membru al echipei sale a aplicat un spray fără prescripţie medicală pentru a trata o rană uşoară la începutul acestui an, a indicat ITIA într-un comunicat.

ADVERTISING

"Acest membru al echipei a aplicat spray-ul între 5 şi 13 martie, perioadă în care ei i-au oferit de asemenea masaje zilnice şi terapie sportivă lui Sinner, ceea ce a dus la o contaminare transdermică involuntară", a afirmat ITIA.

"După fiecare test pozitiv a fost dictată o suspendare provizorie. De fiecare dată, Sinner a contestat cu succes suspendarea provizorie şi astfel a putut continua să joace", se arată în comunicat.

Această decizie este susceptibilă de apel la Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) şi la Agenţia italiană antidoping (NADO Italia), a adăugat ITIA.

ADVERTISING

Sinner, care a câştigat luni turneul ATP Masters 1.000 de la Cincinnati, a declarat că tribunalul independent l-a exonerat în aprilie, după ce el a cooperat pe deplin cu ancheta ITIA.

"Voi lăsa acum în urmă această perioadă dificilă şi profund nefericită", a afirmat el într-un comunicat. Potrivit lui, cantitatea de clostebol găsită în organismul său a fost mai mică de o miliardime de gram.

"Voi continua să fac tot ce pot pentru a mă asigura că voi continua să respect programul antidoping al ITIA şi că am în jurul meu o echipă care este meticuloasă în legătură cu respectarea regulilor", a adăugat el.

ADVERTISING

ATP a afirmat că este încurajată de această decizie.

"Aceasta a fost o provocare pentru Jannik şi echipa sa şi subliniază faptul că jucătorii şi anturajul lor trebuie să dea dovadă de cea mai mare prudenţă în ceea ce priveşte utilizarea produselor sau a tratamentelor. Integritatea este primordială în sportul nostru", a declarat ATP într-un comunicat.

Punctele ATP şi premiile obţinute de Sinner la turneul ATP Masters 1.000 de la Indian Wells, în timpul căruia a fost testat pozitiv, au fost retrase în conformitate cu regulamentul antidoping.

Sinner, campionul de la Australian Open, va juca la US Open la sfârşitul acestei luni, meciurile de pe tabloul principal urmând să înceapă pe 26 august.


Urmărește-ne pe Facebook 👇 și află cele mai tari știri din tenis!