Rușii s-au lăudat că au distrus un lansator de rachete. De fapt, au lovit o momeală gonflabilă (Foto & Video)

Rușii s-au lăudat că au distrus un lansator de rachete. De fapt, au lovit o momeală gonflabilă (Foto & Video)

Un sistem ucrainean de lansare a rachetelor pe care rușii au susținut că l-au eliminat a fost, de fapt, o momeală gonflabilă, creată pentru a înșela inamicul. Cu ajutorul unui partener din Cehia, ucrainenii au dus la un alt nivel arta disimulării în acest război, iar pentru ruși este tot mai greu să facă diferența între țintele reale și cele false.

Rusia a anunțat sâmbătă că forțele sale au localizat și distrus un M270 ucrainean, un lansator multiplu de rachete (MLRS), după ce acesta a tras o salvă pentru a susține operațiunile Kievului în regiunea rusă Kursk. După ce echipamentul s-a deplasat, forțele ruse i-au pierdut urma, dar l-au localizat la câțiva kilometri distanță de satul Cervona Dibrova, din regiunea Sumî, ascuns sub niște copaci, așa că au anunțat artileria, iar o rachetă balistică Iskander-M, care costă trei milioane de dolari, l-a făcut praf și pulbere.

ADVERTISING

A doua zi, însă, bloggerul militar ceh Praise the Steph a scris pe X că rușii au lovit, de fapt, o momeală gonflabilă M270, fabricată de compania cehă Inflatech, specializată în producția de ținte militare false și al cărei slogan este "Arta războiului este înșelăciunea".

Spre deosebire de replicile gonflabile create în anii '60, produsele acestei companii imită perfect echipamentele militare, notează Kyiv Post.

Inflatech produce replici pentru peste 30 de vehicule militare sovietice și occidentale care pot fi folosite atât în exerciții complexe cât și în operațiuni pe câmpul de luptă. Țintele false imită sisteme HIMARS, BM-30 Smerch, sisteme de rachete Panțir și Patriot, tancuri Abrams, Leopard sau modelele rusești R-72, T-80 și T-90. De asemenea, compania cehă produce replici fidele ale vehiculelor blindate de infanterie, transportoarelor blindate, avioanelor de luptă, camioanelor militare, sistemelor radar și fabrică chiar și ținte navale false.

Nu este o surpriză că Ucraina înțelege foarte bine "maskirovka", arta înșelării inamicului, prezentată pe larg în manualele militare sovietice, numai că acum Kievul a dus la un nivel superior arta disimulării pe câmpul de luptă, notează Kyiv Post.

ADVERTISING

Pe 7 iulie, Moscova a postat o înregistrare video în care era prezentată distrugerea a două lansatoare de rachete Patriot ale Ucrainei și un radar asociat, tot cu o rachetă balistică Iskander-M, în apropiere de portul Iujne de la Marea Neagră.

În replică, Nîkola Oleșciuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a spus că Moscova a lovit ținte false create special pentru a atrage rachetele foarte scumpe ale inamicului.

Ucraina folosește de mai bine de un an pe scară largă momelile fabricate de compania Metainvest, care utilizează materiale vechi pentru a produce copii ale sistemelor de arme avansate, păcălindu-i pe ruși să consume muniție de artilerie, drone și rachete pentru a le distruge.

ADVERTISING

Avantajul momelilor fabricate de cehii de la Inflatechs este că acestea sunt realizate la scară reală, autopropulsate și montate pe mici platforme controlate prin radio și GPS, ceea ce le permite să simuleze mișcarea limitată a vehiculelor de acest tip.

Pe lângă faptul că sunt mobile și arată identic cu echivalentele lor reale, construcțiile din plastic conțin fibre metalice care le conturează semnăturile termice și în infraroșii pe radare, suficient cât să-i păcălească pe militarii din tabăra adversă că au depistat sisteme reale de luptă.

Țintele false pot fi ridicate și amplasate rapid, oferind o alternativă viabilă la folosirea unor vehicule reale pentru atragerea tirului inamic.

După ce și-a prezentat produsele la mai multe expoziții de tehnică militară, Inflatech continuă cercetarea și dezvoltarea de noi materiale și tehnologii pentru îmbunătățirea realismului momelilor, precum și pentru extinderea gamei de modele, inclusiv a celor folosite de armata ucraineană.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇