Guvernul modifică legislația pentru protejarea victimelor hărțuirii sexuale. Se pot depune plângeri anonime

Guvernul modifică legislația pentru protejarea victimelor hărțuirii sexuale. Se pot depune plângeri anonime

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri, că în şedinţa de Guvern va fi discutat un subiect cu care Executivul era ”dator în faţa opiniei publice”, respectiv modificarea legislaţiei pentru protejarea victimelor hărţuirii sexuale.

”Alt subiect cu care eram datori în faţa opiniei publice este modificarea legislaţiei pentru protejarea victimelor hărţuirii sexuale. Principala modificare este că victimele acestor agresiuni pot depune şi sesizări anonime”, a anunţat, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, premierul Marcel Ciolacu, citat de News.ro.

Potrivit acestuia, pentru ca sesizarea să poate fi examinată şi soluţionată, trebuie să conţină indicii referitoare la fapte de hărţuire pe criteriul de sex sau hărţuire morală.

ADVERTISING

”Venim şi cu norme ce permit universităţilor şi altor instituţii, inclusiv unităţilor de învăţământ preuniversitar să ia măsuri de descurajare a acestui fenomen”, a mai transmis premierul.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, în 1 august, în şedinţa de Guvern, că se discută despre modificarea legislaţiei, astfel încât toate sesizările privind încălcarea deontologiei universitare să fie analizate rapid, indiferent dacă acestea sunt făcute formal sau anonim.

””Cred că am fost cu toţii zguduiţi de mărturiile victimelor faptelor din cadrul universitar care au ieşit în mass media în ultima vreme. Am discutat deja, împreună cu colegii de la alte ministere şi instituţii publice, şi am decis că vom lucra împreună cu specialiştii de la Ministerul Justiţiei, de la alte ministere vizate, de la Autoritatea Naţională pentru Egalitate de Şanse în colaborare cu Consiliul Rectorilor pentru a creiona un circuit legislativ astfel încât orice sesizare să intre rapid în circuitul de analiză, indiferent de forma sa, anonimă sau neanonimă.

ADVERTISING

Sesizările care vizează fapte cu caracter penal, spre exemplu hărţuirea, vor fi transmise direct la procurori şi la Poliţie”, anunţa ministrul.

Acceptarea sesizărilor anonime a fost recomandată timp de 20 de ani. Deca a anulat-o

Acceptarea sesizărilor anonime nu este însă o noutate. Din anul 2005 și până anul acesta, universitățile din România au avut recomandarea oficială de la Ministerul Educației de a accepta sesizările anonime care se refereau la abuzuri sexuale și de a le analiza în momentul în care acuzațiile se refereau la același profesor acuzat.

Recomandarea a fost trimisă de fostul ministru Mircea Miclea, potrivit Edupedu.

ADVERTISING

Acesta, după ce a promovat prin ordin de ministru primul cod de etică în universități, le-a transmis instituțiilor de învățământ superior un model reper de cod de etică universitar, pentru ca fiecare instituție de învățământ superior să știe cum să-și elaboreze propriul cod de etică.

Un capitol distinct în acest model de reper de cod de etică universitar stabilește chiar modul în care universitățile trebuie să-și construiască propriile proceduri de descurajare a hărțuirilor sexuale și de gestionare a cazurilor, dacă ele apar.

„[…] victimele hărţuirii se sfiiesc să povestească astfel de experienţe de teamă că nu vor fi crezute sau că vor fi condamnate că au avut un comportament provocator care a atras hărţuirea. Prin urmare este necesar ca persoanele afectate de astfel de manifestări să fie încurajate să reclame astfel de cazuri. Ignorarea şi minimalizarea cazurilor de HS [Hărțuire Sexuală – N.Red.] nu le face să dispară, ci dimpotrivă, conduc la creşterea incidenţei lor”, prevede documentul „Cod Etic pentru Universități: proiect model reper pentru universități”, la pagina 21.

Anul acesta, însă, Ligia Deca, ministrul Educației, care este profesoară la SNSPA, a anulat recomandarea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇