Hărțuirea sexuală în universități. Acceptarea sesizărilor anonime a fost recomandată timp de 20 de ani. Deca a anulat-o

Hărțuirea sexuală în universități. Acceptarea sesizărilor anonime a fost recomandată timp de 20 de ani. Deca a anulat-o

Din anul 2005 și până anul acesta, universitățile din România au avut recomandarea oficială de la Ministerul Educației de a accepta sesizările anonime care se refereau la abuzuri sexuale și de a le analiza în momentul în care acuzațiile se refereau la același profesor acuzat.

Recomandarea a fost trimisă de fostul ministru Mircea Miclea, potrivit Edupedu.

Acesta, după ce a promovat prin ordin de ministru primul cod de etică în universități, le-a transmis instituțiilor de învățământ superior un model reper de cod de etică universitar, pentru ca fiecare instituție de învățământ superior să știe cum să-și elaboreze propriul cod de etică.

ADVERTISING

Un capitol distinct în acest model de reper de cod de etică universitar stabilește chiar modul în care universitățile trebuie să-și construiască propriile proceduri de descurajare a hărțuirilor sexuale și de gestionare a cazurilor, dacă ele apar.

„[…] victimele hărţuirii se sfiiesc să povestească astfel de experienţe de teamă că nu vor fi crezute sau că vor fi condamnate că au avut un comportament provocator care a atras hărţuirea. Prin urmare este necesar ca persoanele afectate de astfel de manifestări să fie încurajate să reclame astfel de cazuri. Ignorarea şi minimalizarea cazurilor de HS [Hărțuire Sexuală – N.Red.] nu le face să dispară, ci dimpotrivă, conduc la creşterea incidenţei lor”, prevede documentul „Cod Etic pentru Universități: proiect model reper pentru universități”, la pagina 21.

ADVERTISING

Anul acesta, însă, Ligia Deca, ministrul Educației, care este profesoară la SNSPA, a anulat recomandarea.

Marcel Ciolacu a declarat pentru Edupedu.ro că o va restabili legal printr-o ordonanță, săptămâna viitoare.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 vor începe, în această săptămână, audierile în dosarul în care mai multe studente de la SNSPA îl acuză pe profesorul Alfred Bulai de hărţuire sexuală.

Până în prezent, Parchetul a primit în jur de 20 mailuri cu reclamaţii şi sesizări, după ce procurorii le-au îndemnat pe studentele de la SNSPA care au fost victime ale profesorului Alfred Bulai să ia legătura cu anchetatorii la adresa de mail pj_sector_1@mpublic.ro.

ADVERTISING

Poliţia şi Parchetul au deschis un dosar penal in rem, ce vizează folosirea funcţiei în scop sexual în cazul profesorului Alfred Bulai.

Potrivit unei investigaţii jurnalistice, Alfred Bulai, profesor la SNSPA, ar fi hărţuit sexual mai multe studente.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇