Rectorul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, i-a desfăcut contractul de muncă profesorului Alfred Bulai, acuzat de hărțuire sexuală la adresa studentelor.
Acum o săptămână, sociologul Alfred Bulai fusese suspendat de la toate activitățile didactice, precum și din toate funcțiile pe care le ocupa în cadrul SNSPA: director al Departamentului de Sociologie al Facultății de Științe Politice, membru al Consiliului Facultății de Științe Politice și membru al Senatului SNSPA.
Pricopie a primit, marţi, hotărârea Comisiei de Etică a SNSPA privind reclamațiile de hărțuire sexuală şi a semnat dispoziția de desfacere a contractului individual de muncă al lui Alfred Bulai, începând chiar de azi, 6 august 2024.
În plus, rectorul i-a informat de decizie pe decanul Facultății de Științe Politice, conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, președintele Senatului SNSPA, prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu, și Consiliul de Administrație.
"Am semnat cu gândul la victimele știute și neștiute ale celui care, în loc să fie profesor, un mentor pentru tinerele generații, a ales să încalce principiile de bază ale oricărei comunități civilizate și să supună mai multe persoane unui tratament nedemn și abuziv.
Sper ca acțiunea fermă a SNSPA împotriva celor care nu respectă normele etice și demnitatea fiecărui membru al comunității academice să fie un exemplu și pentru alte universități sau instituții publice din România.
Din experiența mea profesională de trei decenii, nu cunosc un alt caz de hărțuire sexuală care să fi fost soluționat în 8 zile de la momentul sesizării, cu respectarea tuturor cerințelor legale.
Din păcate, România rămâne una dintre țările din Uniunea Europeană în care misoginismul, agresivitatea verbală și hărțuirea sexuală sunt în general tolerate, prin lipsa de reacție instituțională și prin inexistența unor instrumente reale de ordin civil sau penal de pedepsire a agresorilor și protejare a victimelor.
Această boală socială, care se manifestă prin misoginism, hărțuire sau chiar agresiune sexuală, nu poate fi eradicată fără mărturiile victimelor și implicarea tuturor instanțelor competente. Trebuie să fim alături de victime și familiile lor, prin toate mijloacele care ne stau la dispoziție și să le încurajăm să expună orice situație pe care o consideră abuzivă.
Azi, în timp ce discutăm despre „cazul Bulai”, există, din păcate, și alte cazuri de hărțuire sexuală în universități, instituții de cultură, presă, partide politice, autorități locale, poliție, sport etc. care nu sunt semnalate sau care sunt tolerate prin inacțiune.
Este nevoie de o revizuire a întregii legislații din domeniu – nu numai cea specifică universităților – , atât în materie de drept administrativ, dar și de drept penal. Fără instrumente instituționale și legale puternice, nu există tratament eficient pentru fenomenul hărțuirii sexuale", spune Pricopie, citat într-un comunicat remis de SNSPA.
Comisia de Etică a SNSPA s-a întrunit luni, după ce zeci de tinere au vorbit despre abuzuri sexuale. Alfred Bulai ar fi trebuit să dea explicații la Comisia de Etică, însă a cerut răgaz 30 zile pentru a-și pregăti apărarea, susțin surse citate de TVR Info.
Între timp, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 vor începe, în această săptămână, audierile în dosarul în care mai multe studente de la SNSPA îl acuză pe profesorul Alfred Bulai de hărţuire sexuală.
Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, vor fi chemaţi la audieri martori, inclusiv profesori din conducerea SNSPA, dar şi persoanele vătămate, respectiv studentele care l-au reclamat pe Alfred Bulai.
Ordinea audierilor urmează o logică a anchetei. Mai întâi, procurorii audiază martorii şi victimele, pentru a cunoaşte dimensiunea fenomenului, după care, în funcţie de probele strânse, anchetatorii vor formula acuzaţii.
Până în prezent, Parchetul a primit în jur de 20 mailuri cu reclamaţii şi sesizări, după ce procurorii le-au îndemnat pe studentele de la SNSPA care au fost victime ale profesorului Alfred Bulai să ia legătura cu anchetatorii.
Poliţia şi Parchetul au deschis un dosar penal in rem, ce vizează folosirea funcţiei în scop sexual în cazul profesorului Alfred Bulai.
Abuzurile s-ar fi petrecut încă din anul 1995. Tinerele îl acuză pe Bulai de comentarii nepotrivite la cursuri, că le chema la întâlniri în afara programului, iar în practica de vară participau la jocuri cu tentă sexuală. La final, unele dintre ele aveau o întâlnire unu la unu cu profesorul, acolo unde ar fi profitat de ele - ajungeau să se dezbrace.