Jocurile Olimpice 2024 s-au încheiat cu o ceremonie grandioasă

Jocurile Olimpice 2024 s-au încheiat cu o ceremonie grandioasă

Jocurile Olimpice 2024, ediție desfășurată la Paris, s-au încheiat duminică seara pe Stade de France cu un show grandios.

Multă speranță pentru mai bine, multe mesaje de pace, mult spectacol și o ceremonie care a încununat o ediție de Jocuri Olimpice minunate, două săptămâni de încleștări, de emoții, dezamăgiri, lacrimi de fericire sau bucurie, nădejdi, împliniri sau succese.

Sportivii au intrat pe o arenă arhiplină a unui Stade de France magnific, asta după ce marele erou francez Leon Marchand a stins flacăra olimpică din grădinile de la Tuileries. Am putut să o vedem pe zâmbitoarea noastră Mihaela Cambei în postura de purtător de drapel, după argintul cucerit la haltere, la categoria 49 de kilograme.

După ce am putut urmări ultima festivitate de premiere de la aceste Jocuri, e vorba de proba de maraton feminin, cu olandeza Sifan Hassan aurul absolut, după cele două medalii de bronz la 5000 și 10.000 de metri, s-a trecut la un grandios act artistic, care ne-a purtat încă de la originea acest Jocuri, din vechea și bătrână Eladă până la timpurile moderne, cu cele 5 cercuri olimpice inventate de marele Pierre de Coubertin.

Am ascultat cele două discursuri oficiale, ale lui Tony D'Estanguet, președintele Comitetului de Organizare din Franța, al Jocurilor Olimpice, dar și al lui Thomas Bach, șeful CIO, pentru ca ceremonia să se încheie în sfârșit cu predarea steagului olimpic de către primarul din Paris, Anne Hidalgo, către primarul din Los Angeles, gazda JO 2028, Karen Bass.

ADVERTISING

Leon Marchand, împreună cu șeful CIO, Thomas Bach, dar și cu alți 6 campioni olimpici ai acestei ediții, fiecare de pe alt continent, plus din echipa refugiaților, au stins acea mică flacără din felinar și au stins cu această ocazie și toată magia de la Paris.

Desfășurarea evenimentelor de la Paris:

1.05: Foc de artificii minunat deasupra Parisului, pe fundalul melodiei My Way, cântată inițial de Frank Sinatra.

00.59: Bach, Marchand și cei 6 campioni olimpici suflă în felinar și magia se stinge..

00.58: Șeful CIO, Thomas Bach, anunță închiderea oficială a Jocurilor Olimpice.

00.56: Leon Marchand a adus flacăra olimpică pe stadion într-un mic felinar.

00.52: Nu putea lipsi nici Snoop Dog de la această mică prezentare a viitoarei Olimpiade de la Los Angeles.

00.49: Cântă și Billie Eilish acum, multiplă laureată de premii Grammy.

00.44: Tom Cruise a dus deja, empiric vorbind, steagul de la Paris la Los Angeles, steag care a trecut acolo și prin mâna lui Michael Johnson, multiplu campion olimpic. Spectacolul se mută pe o plajă din LA, îi ascultăm pe cei de la Red Hot Chili Peppers.

ADVERTISING

00.38: Marele actor Tom Cruise apare parcă de nicăieri și intră pe Stade de France.

00.35: Se intonează imnul de stat al SUA.

00.32: Drapelul olimpic se va preda de către primarul din Paris, primarului din Los Angeles, gazda JO 2028.

00.28: După cele două discursuri oficiale, se intonează imnul olimpic.

00.08: Urmează discursul lui Tony D'Estanguet, președintele Comitetului de Organizare din Franța, al Jocurilor Olimpice, alături de Thomas Bach, dar și de 6 campioni olimpici, fiecare reprezentând câte un continent separat, plus echipa refugiaților.

00.02: S-a încheiat un moment muzical mai amplu, revenim la momentele protocolare.

23.43: Am putut urmări un colaj video cu cele mai importante și emoționante momente de la aceste JO 2024 din Paris.

23.18: Se intonează imnul național de stat al Greciei, la fiecare ediție de Jocuri ne amintim că acolo, la Athena, au început aceste Jocuri, în 1896, vorbim de Jocurile Moderne desigur.

23.17: Apare un personaj îmbrăcat în auriu denumit Voiajorul de Aur, să vedem ce poveste ne va spune.

23.10: Începe un moment artistic, acum vedem și mai ales auzim Orchestre Nationale du France.

ADVERTISING

23.06: Are loc un moment de omagiu și mulțumire pentru voluntarii care au participat la aceste Jocuri, peste 20.000!

22.57: Medalie de bronz pentru Hellen Obiri din Kenya, argintul îi revine etiopiencei Tigst Assefa, iar aurul a fost obținut de marea olandeză Sifan Hassan, cea care mai are 2 medalii de bronz, la 5000 și 10.000 de metri.

22.55: Urmează festivitatea de premiere de la maratonul feminin, cursă disputată azi dimineața.

22.53: Și binențeles, auzim și marele imn al celor de la Queen, We are the Champions.

22.50: Joe Dassin se aude acum, cu al său etern Aux Champs-Elysées.

22.49: Cântă în difuzoare marele Charles Aznavour, simbolul muzicii franceze..

22.46: Au intrat toți sportivii pe stadion, din păcate regizorul nu a arătat și delegația noastră.

22.41: Republica Moldova a intrat acum pe Stade de France. 4 medalii pentru ei la această ediție.

22.36: Sportivii continuă să sosească în arenă, am văzut delegațiile Chinei, Spaniei, Mexicului, Norvegiei, Portugaliei, Algeriei, Japoniei, Azerbaidjan etc.

INFO: 84 de delegații au ajuns pe podiumul olimpic minimum o dată.

22.23: Împreună uniți pentru pace apare pe ecranele de pe Stade de France. Sportivii se așază împrejurul unei hărți care simbolizează planiglobul. După ce au venit port-drapelurile, acum vin și restul sportivilor, care intră în arenă în ovațiile publicului.

22.20: Am putut să o observăm pe Mihaela de la depărtare, cu steagul nostru tricolor.

22.15: Este de acum despre sportivi, despre eroii care au concurat la Jocuri. Vedem steagurile tuturor celor 205 națiuni care au concurat. O așteptăm și pe Mihaela Cambei.

22.12: Se intonează imnul național al Franței, La Marseillaise.

22.11: Sunt anunțați Emmanuel Macron, președintele Republicii Franceze și doctorul Thomas Bach, președintele CIO.

22.08: Atenția se mută pe stadion, unde sunt peste 72.000 de spectatori. Peste 35 de zile de repetiții, peste 250 de artiști, 9000 de oameni mobilizați pentru această zi care închide marea Olimpiadă.

22.06: Îl vedem pe Leon Marchand, de 4 ori campion olimpic la înot, marea vedetă a acestor Jocuri. El se apropie de balonul în care se află flacăra olimpică, un balon înalt de peste 30 de metri. Iar Marchand ia un mic felinar și stinge marea flacără, pe care o va purta cu el de acum încolo, până va ajunge pe Stade de France.

22.02: Ceremonia începe cu cântecul Sous le Ciel du Paris, interpretat de o tânără artistă din Franța.

22.00: Avem primele imagini de la Paris, orașul Luminii și al Iubirii se pregătește să se despartă de cele mai frumoase momente ale sportului. Stade de France este arhiplin!

Ceremonia de închidere a Jocurilor are loc pe Stade de France, cel mai mare stadion al Franței. Iar drapelul României va fi purtat de halterofila Mihaela Cambei, argint olimpic la categoria 49 de kilograme.

După ce festivitatea de deschidere a lansat enorm de multe speculații cu imaginile pitorești, cu lansările vapoarelor pe Sena și așa mai departe, rămâne de văzut ce ne-au pregătit organizatorii francezi în această seară.

Cele 205 delegații vor defila în mod normal pe stadion de această dată, sub ochii lui Emmanuel Macron, președintele Franței, și al lui Thomas Bach, șeful CIO, printre alții, desigur. Întreaga festivitate va fi presărată cu momente artistice și surprize ale organizatorilor. Rămâne de văzut cum va fi stinsă și flacăra din acel balon surprinzător pe care l-am văzut la deschidere.

#Paris2024 Opening Ceremony: Olympic Cauldron is lit as Celine Dion returns to the stage

Va avea loc și festivitatea de premiere pentru maratonul feminin, dar și predarea drapelului olimpic de la Anne Hidalgo către Karen Bass - primarii din Paris și Los Angeles, căci JO 2028 vor avea loc în acest cunoscut oraș american, peste patru ani.

Ceremonia va fi televizată pe EuroSport și TVR 1.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇