Simptomul aparent ciudat de dinainte de un anevrism cerebral

Simptomul aparent ciudat de dinainte de un anevrism cerebral

Oamenii de știință au descoperit un simptom aparent ciudat, care poate apărea înainte de un anevrism cerebral. Concret, cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit că sindroamele gastrointestinale ar putea fi legate de formarea și ruperea anevrismelor.

Ei au constatat că anumite simptome și diagnostice digestive pot preceda formarea și ruperea anevrismelor intracraniene.

Un anevrism intracranian (AI) apare atunci când un vas de sânge din creier se umflă, punând presiune pe peretele vasului. Anevrismele care se rup provoacă sângerări cerebrale și duc la un AVC hemoragic, o urgență care pune viața în pericol și necesită asistență medicală imediată.

ADVERTISING

În studiul de față, echipa a analizat datele provenite de la 72.545 de persoane care au suferit o ruptură a anevrismului cerebral, 46.748 de persoane cu AI și subiecți fără astfel de probleme, descoperind că sindroamele gastrointestinale și apendectomia au fost asociate atât cu cazurile de ruptură de anevrism intracranian, cât și cu celelalte.

În mod specific, pacienții cu anevrism vascular cerebral care au fost diagnosticați anterior cu dificultăți de înghițire (disfagie), diaree și constipație au fost mai susceptibili de a se confrunta atât cu formarea, cât și cu ruptura AI, ceea ce a dus la un AVC hemoragic.

ADVERTISING

De asemenea, cercetătorii au constatat că pacienții cu anevrism vascular cerebral care fuseseră diagnosticați cu boală de reflux, dureri cronice de stomac și balonare (cunoscută sub numele de dispepsie funcțională) și IBS fără diaree au fost mai susceptibili de a experimenta doar formarea anevrismelor fără ruperea acestora, scrie Eurek Alert.

”Există dovezi din studiile pe animale care sugerează o relație între microbiomul intestinal și diverse boli inflamatorii, inclusiv dezvoltarea și ruptura anevrismelor vasculare cerebrale. Prin urmare, validarea acestei noi conexiuni potențiale la om a fost lămuritoare”, a declarat dr. Georgios Sioutas, autorul principal al studiului și cercetător postdoctoral în neurochirurgie la Universitatea din Pennsylvania.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇