Ziua 895 4,2 miliarde de euro de la UE. 100 de luptători ucraineni au încercat să pătrundă în Rusia. Italian arestat la Moscova

<span style="color:#990000;">Ziua 895</span> 4,2 miliarde de euro de la UE. 100 de luptători ucraineni au încercat să pătrundă în Rusia. Italian arestat la Moscova

Ziua 895 de război a debutat cu atacuri puternice cu rachete asupra Kievului, unde s-au auzit sirenele de raid aerian și apoi mai multe explozii.

Forțele ruse au lansat un atac cu rachete şi împotriva Harkovului, care a lovit o zonă rezidențială din centrul orașului, provocând un incendiu și distrugând o clinică medicală.

De cealaltă parte, o explozie a avut loc la o fabrică de arme din Başkortostan, în Rusia. Trei angajaţi au murit.

Un italian a fost arestat la Moscova, după ce a lansat o dronă în apropiere de Kremlin.

Iar un oficial rus a declarat că un atac al ucrainenilor de Ziua Armatei (28 iulie) a fost oprit de americani, după o discuție între ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, și omologul american, Lloyd Austin. Oficialul rus susține că Washingtonul ar fi contactat Kievul şi i-ar fi cerut să nu continue evenimentul planificat și astfel s-ar fi evitat escaladarea situației.

În plus, ruşii spun că au împiedicat o încercare a Ucrainei de a trece graniţa în Rusia. Vreo 100 de luptători ucraineni ar fi încercat azi-noapte să pătrundă în zona Sudja, din regiunea Kursk.

Pe plan financiar, Consiliul European a aprobat o plată de 4,2 miliarde de euro către Kiev, ca primă tranşă din cadrul Facilității pentru Ucraina.

ADVERTISING

Noutăţi de pe front

  • Atac cu rachete la Kiev - Mai multe explozii au răsunat în capitala ucraineană Kiev luni noaptea, după ce în prealabil au sunat sirenele de raid aerian. Autorităţile de la Kiev au declarat că unităţile de apărare aeriană au interceptat rachetele şi deocamdată nu sunt raportate pagube sau victime, potrivit Ukrainskaia Pravda. Ulterior, noi explozii au fost auzite la o jumătate de oră după exploziile iniţiale, au declarat martorii. Potrivit datelor preliminare citate de presa ucraineană, în direcţia Kievului ar fi fost trase rachete balistice de tip Iskander-M sau KN-23.
  • Explozii la Harkov - Forțele ruse au lansat un atac cu rachete împotriva Harkovului, care a lovit o zonă rezidențială din centrul orașului, provocând un incendiu și distrugând o clinică medicală, potrivit primarului Ihor Terehov. Cel puţin cinci persoane au fost rănite, anunţă guvernatorul Oleg Sînegubov. Rusia a tras cu rachete balistice de tip Iskander în acest atac. Zeci de maşini, clădiri rezidenţiale şi clădiri administrative au fost avariate.
  • Bilanţul atacurilor - Atacurile rusești împotriva Ucrainei au ucis cel puțin trei civili și au rănit 19 în ultimele 24 de ore, potrivit autorităților regionale. 11 regiuni ucrainene au fost atacate – Nikolaiev, Cernigău, Lugansk, Hmelnîţki, Dnipropetrovsk, Kiev, Harkov, Sumi, Herson, Zaporojie și Donețk. Rusia a lansat 16 drone de tip Shahed de la Capul Chauda în Crimeea ocupată și orașul rus Kursk, precum și patru rachete balistice Iskander M/KN-23 din regiunea Voronej, dar și două rachete ghidate Kh-59 din Marea Azov. Forțele ucrainene au doborât 15 drone, două rachete ghidate Kh-59 și o rachetă balistică Iskander M/KN-23.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Explozie mortală - O explozie a avut loc la o fabrică Avangard din Başkortostan în Rusia. Uzina aparține Rostec, producătorul de arme al statului. Explozia s-a produs după ce un echipaj de reparații a demontat o conductă într-unul dintre ateliere. Toți cei trei membri ai echipajului au murit. Comitetul de Investigații al Rusiei a spus că este posibil ca muncitorii să fi încălcat regulile de siguranță atunci când au tăiat conductele. Cauza incidentului este încă în curs de investigare. Se pare că fabrica produce piese pentru sisteme de lansare multiple de rachete, scrie Kiev Independent.
  • 100 de luptători ucraineni au încercat să pătrundă în Rusia - Forţele ruse au împiedicat o încercare a Ucrainei de a trece graniţa în Kursk, a declarat marţi guvernatorul interimar al acestei regiuni din Rusia. Alexei Smirnov a spus că soldaţii şi forţele de frontieră ale FSB au respins un atac ucrainean în regiune. Canalul MASH Telegram, care are contacte în sectorul de securitate al statului rus, a precizat că aproximativ 100 de luptători ucraineni au încercat să pătrundă în Rusia în zona Sudja din regiunea Kursk. Obuze ucrainene au rănit cinci persoane, dintre care trei copii, în regiunea Kursk, informase anterior Smirnov.
  • Gherasimov, pe front - Şeful Statului Major al armatei Rusiei, generalul Valeri Gherasimov, a inspectat marţi trupele grupării militare Ţentr (Centru), care luptă în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, pentru a se informa despre evoluţiile recente de pe front şi a oferi decoraţii. Gherasimov a ascultat rapoartele comandanţilor care, de mai multe săptămâni, anunţă noi câştiguri pe teren şi care acum "luptă în sectoarele Krasnoarmeisk şi Aleksandro-Kalinovo cu privire la situaţia din zona lor de responsabilitate". Imaginile îl arată pe Gherasimov în uniformă de campanie făcând turul unor blindate şi ascultând rapoartele comandanţilor.
  • Italian arestat la Moscova - Un italian a fost arestat la Moscova, după ce a lansat o dronă în apropiere de Kremlin, a transmis marţi agenţia de presă publică rusă TASS, citând surse de securitate. Bărbatul, care este însoţitor de zbor, a fost reţinut după ce a ridicat drona deasupra Parcului Zariadie, învecinat cu clădirea Kremlinului - care este şi sediul preşedinţiei ruse -, în centrul Moscovei. Italianul a declarat că nu a ştiut de interdicţia de folosire a dronelor la Moscova şi că a vrut doar să facă poze frumoase în capitala rusă.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Atacul de Ziua Marinei, oprit de SUA - Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, i-a cerut secretarului american Lloyd Austin, pe care l-a sunat la 12 iulie, să convingă Ucraina să nu desfăşoare operaţiuni în Rusia de Ziua Marinei, care urma să fie celebrată la 28 iulie, a declarat ministrul adjunct de Externe de la Moscova, Serghei Riabkov, relatează Ukrainskaia Pravda. Riabkov a menţionat că discuţia telefonică dintre cei doi miniştri ar fi avut un rezultat pozitiv pentru Rusia şi ar fi contribuit la evitarea unei "runde de escaladare". Potrivit Federaţiei Ruse, serviciile speciale ucrainene pregăteau un atac de Ziua Marinei, când Vladimir Putin şi Belousov vorbeau la o paradă în Sankt Petersburg. Potrivit lui Riabkov, Austin a fost extrem de surprins de veste, dar a luat-o suficient de în serios, după care Washingtonul ar fi contactat Kievul şi i-ar fi cerut să nu continue evenimentul planificat.
  • Miliarde de la UE - Consiliul European a aprobat o plată de 4,2 miliarde de euro către Kiev ca primă tranşă din cadrul Facilității pentru Ucraina. „Odată cu finalizarea procedurii scrise, Consiliul a adoptat astăzi o decizie de punere în aplicare”, a anunţat președinția maghiară a Consiliului pe X. „Această decizie sprijină stabilitatea macrofinanciară a Ucrainei și funcționarea administrației sale publice”.
  • Polonia cumpără Apache - Ministerul polonez al Apărării a semnat acorduri de compensare cu Boeing şi General Electric, în valoare de aproape 1 miliard de zloţi (255 de milioane de dolari), apropiindu-se de finalizarea unui acord de 12 miliarde de dolari pentru cumpărarea a 96 de elicoptere AH-64E Apache, transmite Reuters. Ofertele de compensare sunt concepute pentru a compensa ţara care cumpără arme din străinătate prin cooperare între furnizor şi companiile naţionale. Acordurile fac parte din strategia de compensare a Poloniei legată de achiziţionarea de elicoptere Apache, care datează din septembrie 2022, când a anunţat intenţia de a cumpăra 96 ​​de aeronave.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇