Tusea cronică este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care se apelează la asistență medicală, femeile de vârstă mijlocie fiind cele mai afectate. Noi studii realizate la Universitatea Uppsala, din Suedia, arată, de asemenea, că această afecțiune pare a fi un fenomen ereditar.
”Mai mult de 10% din populație are tuse cronică, despre care s-a demonstrat că implică mai multe consecințe negative: reducerea calității vieții, reducerea capacității de muncă și probleme vocale.
În prezent, avem cunoștințe insuficiente despre cauzele tusei și despre cel mai bun mod de a o trata”, a declarat Össur Ingi Emilsson, doctor în cercetare pulmonară, alergică și a somnului la Departamentul de Științe Medicale al universității menționate, într-un comunicat.
Un studiu recent derulat de această universitate a arătat că cele mai afectate sunt femeile cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, se arată în jurnalul PLOS ONE.
Cercetarea realizată în nordul Europei pe 7.155 de părinți și pe cei 8.176 de copii adulți ai acestora, cu vârste de peste 20 de ani, a arătat că, dacă unul dintre părinți a avut tuse cronică uscată, urmașii săi aveau un risc cu peste 50% mai mare de a avea tuse cronică uscată. Această legătură a fost independentă de sexul celor în cauză, astm sau fumat.
”O relație similară a fost observată pentru tusea productivă, dar în aceste cazuri fumatul a avut un impact mai mare asupra prevalenței. Aceste rezultate sugerează că există o legătură genetică în tusea cronică”, a mai spus omul de știință.